Examinări GRATUITE pentru depistarea cancerului de sân. Boala apare din ce în ce mai des la femeile tinere

Sâmbătă dăm startul celei de-a patra ediții a campaniei "Nu am făcut destul" în cadrul căreia femeile din zonele rurale vor beneficia de examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân.
Roxana Gagiu
10 oct. 2017, 13:22
Examinări GRATUITE pentru depistarea cancerului de sân. Boala apare din ce în ce mai des la femeile tinere

Cancerul de sân este o boală gravă, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România și din întreaga lume. Cu toate că este o afecțiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9000 de românce. Tocmai din acest motiv, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare a sânilor și, cel puțin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

8 din 10 femei, ce locuiesc în zonele rurale ale României, nu au efectuat niciodată un control medical al sânilor.

În lunile octombrie și noiembrie, peste 1.000 de femei vor beneficia de examinări gratuite menite să depisteze cancerul de sân. Aflată deja la cea de-a patra ediție, campania „Nu am făcut destul”, derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), și-a propus să ajungă anul acesta în cinci județe din zona Moldovei.

Anul trecut, în cadrul campaniei desfășurate în șapte județe din sudul și centrul țării, nu mai puțin de 1.129 de femei au beneficiat de examinări gratuite ale sânilor. Dintre acestea, 78% nu făcuseră niciodată un control la sân, 14% dintre ele prezentau suspiciuni de cancer de sân, iar 6% aveau istoric familial legat de acest tip de cancer. De asemenea, 97% dintre femeile care prezentau suspiciuni erau trecute de 40 de ani.

Este important de ştiut:

  • Cancerul de sân apare din ce în ce mai des la femeile tinere
  • Apariţia unui nodul la sân nu este un semn de cancer, dar trebuie neapărat investigată
  • Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei
  • Multe femei depistate cu cancer de sân nu au avut niciun simptom

Recomandări importante în prevenţie:

  • Autoexaminarea lunară a sânilor. Încă din adolescenţă, toate femeile ar trebui să îşi examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreţii.
  • Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani.
  • Mamografia. Specialiștii spun că după vârsta de 40 de ani, orice femeie ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Conform campaniei din 2016, când au fost examinate gratuit 1.129 de femei din județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Brașov, Buzău.

„Foarte multe femei se tem să meargă la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decât să agraveze situația. Cancerul de sân este o boală care se tratează cu succes în ziua de astăzi, însă este extrem de important să fie depistat în fază incipientă. 14% dintre femeile care au beneficiat anul trecut de controale gratuite prezentau suspiciuni de cancer de sân. Iar această cifră ar trebui să tragă un semnal de alarmă în rândurile autorităților competente. Țara noastră are nevoie urgentă de implementarea unor programe de screening pentru depistarea cancerului de sân”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

În lunile octombrie și noiembrie, FABC, cu sprijinul Roche și AstraZeneca și cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenților Mediciniști din Iași (SSMI), își propune să convingă cât mai multe femei din zonele rurale și nu numai, să meargă constant la un control de specialitate, astfel încât să poată preveni instalarea bolii și, atunci unde este cazul, să înceapă tratamentul la timp, înainte să fie prea târziu.

Caravana campaniei „Nu am făcut destul” va ajunge anul acesta în cinci județe din zona Moldovei.

Astfel, în weekendul 14-15 octombrie, se vor face testări în localitățile Tomești și Ciurea – din județul Iași, în 21-22 octombrie caravana va poposi în comunele Vânători Neamț și Răucești – din județul Neamț, în zilele 28-29 octombrie se vor face testări în comunele Falciu și Stănilești, iar în 4-5 noiembrie, caravana va ajunge în localitățile Balcani- Schitu Frumoasa și Bercești Taslău. Totodată, pe 11-12 noiembrie vor beneficia de testări gratuite și femeile din comunele Udești și Mânăstirea Humorului din județul Suceava.

Voluntarii de la Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) vor efectua măsurători de glicemie, tensiune și pulsoximetrie, consultații oftalmologice, dar și o electrocardiogramă. Toate aceste testări pot fi făcute și de bărbați. Pe lângă consultul la sân, femeile vor beneficia, datorită donației Avon, și de o ecografie mamară.

Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Sondajul care dă fiori. Cine e pe primul loc în cursa pentru prezidențiale
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ilie Bolojan felicită câștigătorii alegerilor din Germania și subliniază importanța cooperării bilaterale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!