Examinările de screening, probleme la identificarea sportivilor tineri cu risc de stop cardiac

Examinările de screening pentru identificarea sportivilor tineri cu risc de stop cardiac nu sunt în măsură să prevadă astfel de incidente, sugerează un nou studiu, citat joi de Reuters. Oprirea inimii în timpul practicării unui sport este foarte neobișnuită și mai puțin de 1 din 5 cazuri de stop cardiac brusc în rândul sportivilor amatori ar fi putut fi prevăzut printr-un examen de screening, spun autorii acestei cercetări realizate în Canada.
Filip Stan
17 nov. 2017, 14:45
Examinările de screening, probleme la identificarea sportivilor tineri cu risc de stop cardiac

Rezultatele noastre indică faptul că moartea subită cardiacă în timpul participării la sporturi competitive este rară, cauzele sunt variate și mai mult de 80% dintre cazuri nu ar fi fost identificate prin screening sistematic„, scriu membrii echipei de cercetare, condusă de dr. Paul Dorian, de la Universitatea din Toronto, în The New England Journal of Medicine.

Nu numai că programele de screening exclud persoanele care ar putea să se implice în siguranță în sport, a declarat el pentru Reuters Health prin telefon, dar banii cheltuiți pe ele ar putea fi folosiți mai bine pentru a avea defibrilatoare la îndemană în locurile în care se desfășoară competițiile și pentru instruirea oamenilor să le folosească.

Într-un fel, este o descoperire sobră, deoarece cred că presupunerea a fost că, dacă am insista pe depistare, am putea îmbunătăți foarte mult problema„, a spus dr. Ben Abella, profesor de medicină de urgență la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, care nu a fost implicat în cercetare.

Și, deși cred că screeningul poate avea un rol important, acest studiu evidențiază o altă consecință importantă. Trebuie să pregătim antrenorii și locurile (competițiilor) pentru cazul unui stop cardiac„, a declarat Abella pentru Reuters Health prin telefon.

Analiza a analizat fiecare caz de stop cardiac care a avut loc între 2009 și 2014 la persoane cu vârste între 12 și 45 de ani, în rândul a 6,6 milioane de locuitori din zona de sud a provinciei Ontario.

În acest timp, au existat 74 de crize cardiace legate de sport. Numai 16 dintre cele 74 au avut loc în timpul sau în decurs de o oră de la efectuarea unui sport competitiv; restul s-au înregistrat la persoane implicate într-un sport necompetitiv, unde nu era implicată nici o ligă oficială. Și s-a determinat că doar 3 din cele 16 cazuri „ar fi putut fi identificate dacă sportivii ar fi fost supuși screeningului de participare”, au spus cercetătorii.

Dr. Dorian și echipa sa au calculat că riscul ca un sportiv să facă stop cardiac brusc în timpul unei competiții sau unui antrenament este de 1 din 131.600 pe an, cu 44% șanse de a supraviețui astfel încât să fie externat din spital.

Prin comparație, riscul de stop cardiac brusc în rândul populației generale de 12-45 de ani este de aproximativ 6 ori mai mare — sau 1 din 20.700 pe an.

Riscul la acești sportivi este extraordinar de mic, mai puțin decât s-a crezut anterior„, deși poate părea mai mare pentru că astfel de cazuri de moarte subită sunt șocant de neașteptate și larg mediatizate”, a spus dr. Dorian, cardiolog la St. Michael’s Hospital. „Asta nu înseamnă că nu se întâmplă. Nu vreau să minimalizez tragediile individuale pentru familii, persoane dragi și colegi de echipă„, a adăugat el.

Grupul nu a fost în măsură să calculeze cotele de risc pentru persoanele angajate în competiții neorganizate, din cauza incertitudinii în ceea ce privește numărul persoanelor implicate și gradul lor de efort.

În rândul sportivilor sub 35 ani, aritmiile structurale și primare au fost cele mai frecvente cauze de stop cardiac subit. Pentru vârste cuprinse între 35 și 45 ani, cea mai frecventă cauză a fost boala coronariană.

S-a presupus, fără nici o dovadă, că mai mult de jumătate dintre persoanele care se întâmplă să moară brusc sau au un stop cardiac pot fi identificate prin programe de screening„, a spus dr. Dorian. Ceea ce am arătat noi este ca cele mai frecvente tulburări care duc la stop cardiac sunt acele tipuri de afecțiuni care nu sunt detectabile cu aceste programe de screening”.

Avem nevoie de defibrilatoare automate externe disponibile„, a spus dr. Abella. „Avem nevoie de instructori, de personal de securitate sau de antrenori instruiți în resuscitare cardio-respiratorie și intervenție de urgență, pentru că nu vom preveni această problemă prin screening„.

Și cea mai mare problemă cu programele de screening, a spus dr. Dorian, este că ele ridică o alarmă falsă în cazul prea multor sportivi amatori.

Screeningul sportivilor este de natură să provoace mai mult rău decât bine„, a spus el. „Este neliniștea, îngrijorarea, frica — în mare parte inutilă — prin care acești tineri și familiile lor trebuie să treacă când sunt identificați ca având o problemă în timp ce așteaptă rezultatele testelor„.

Și chiar dacă apare o problemă, de fapt riscul ar fi foarte, foarte mic„, a spus dr. Dorian. Pentru majoritatea oamenilor, beneficiile participării la sporturi competitive depășesc cu mult orice risc de stop cardiac subit”.

Citeşte şi Mesaje pe care ţi le transmite corpul despre sănătatea ta. NU le ignora

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
I se spune ”râul fierbinte”. Locul spectaculos de pe glob unde temperatura apei ajunge la peste 80 de grade
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Mare atenție la banane. Detaliul care face diferența
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu subliniază importanța mobilizării alegătorilor germani împotriva extremismului
MediaFlux
România FĂRĂ GAZE. Depozitele s-au golit BRUSC, DNA a intrat pe fir
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe