Pe lângă faptul că ne alegem cu câteva kilograme în plus pe care mai apoi ne chinuim să le dăm jos, excesul alimentar de sărbători poate provoca afecțiuni serioase. Ovidiu Peneș, specialist în nutriție clinică și doctor în ştiinţe medicale, ne explică ce putem păți dacă exagerăm cu mâncatul de sărbători, cum să ne pregătim organismul pentru masa de Crăciun și la ce anume să avem mare grijă.
„Orice ai face, după ce ai ținut un post negru, organismul nu se mai obișnuiește cu mâncărurile extrem de grele, specifice mesei de Crăciun. Și atunci e mare risc, fiind sănătos și neavând probleme de stomac, te trezești că s-a terminat postul și începi masa de Crăciun, cu ou, maioneză, zahăr mult, alcool, mâncare grasă, porc, cârnați. Mezelurile afumate și cârnații sunt pline de histamină. Pe lângă lucrurile pe care le au ca și compoziție, carne multă, învechită, au grăsimea asta de animal. Până și grăsimea de pui e la fel de problematică. Și atunci ajung în tubul digestiv, care nu mai e pregătit.
Trebuie să vedem ce e de făcut, de ce să ne ferim. Pentru că e posibil să facem ulcer gastric. Primul pahar de alcool și masa grasă copioasă… masa asta excesivă începe să dea peste cap stomacul. Riscăm să facem ulcer, ulcer perforat sau gastrite, reflux gastro-estofagian, cu durere în spatele sternului, durere în capul pieptului, jenă, balonare, inclusiv de la afumături, de la alcool.
Pancreasul se sensibilizează și el și poți să dai fenomene de dureri difuze abdominale inițial. Nu îți dă semn din prima foarte puternic. Ești balonat, încep să fermenteze alimentele și ai scaun moale, combinat cu scaun mai constipat. Dacă pancreasul se inflamează serios și aruncă în sânge enzime digestive, se întâmplă probleme foarte serioase pentru sănătatea noastră, inclusiv coagularea sângelui este afectată, rinichii, ficatul, tot, deci dă o boală generală a corpului. Începeți să aveți o durere puternică a abdomenului, e clar că e de pancreas.
Masa grasă copioasă poate da și infarct de miocard. Mă doare în spatele pieptului, mai sus, cu dureri care radiază spre baza gâtului, palpitații, stare de leșin. Și nu uităm de colecist, care doare și el”, a afirmat dr. Ovidiu Peneș la TeoShow.
E recomandat ca, cu o săptămână înainte de masa de Crăciun, să ne obișnuim organismul cu salate multe și proteine de origine vegetală.
„Trebuie să renunțăm la postul exagerat și, cu o săptămână înainte de Crăciun, începem să introducem alimente. Adică să nu facem trecerea asta foarte brusc, ci treptat. Salate abundente, proteine de origine vegetală, migdale, caju, semințe de dovleac, puțină fasole, puțină linte. Încercați să introduceți treptat cât mai multe. Nu exagerați cu pâinea. Dacă nu mâncați alimente de origine animală, foamea e mai mare. Lăsați glutenul la o parte, orice lucruri care conțin lactoză, dar începeți să adăugați ce v-am spus și mâncați mai regulat, la trei ore, la patru”.
„La masa de Crăciun, limitați-vă la băuturi mai slabe, vinuri. Și când începeți să consumați dulciuri, aveți grijă să le scădeți capacitatea de absorbție cu niște grăsimi de origine vegetală. Adica la fiecare masă alegeți-vă carnea cea mai slabă și combinați-o cu multe legume și salate. Înainte de alcool, nu uitați, o jumătate de lingură de unt de migdale sau arahide sau o mână de migdale ca să încetinească această absorbție.
Amânați timpul dintre feluri. Faceți o pauză. Ați mâncat ceva, luați o pauză de două ore. Apa e de preferat să o beți în această pauză, nu imediat după, la o oră distanță. Beți foarte multă apă. Senzația de sete, dacă e satisfăcută, și senzația de foame se va echilibra.
La fiecare fel introduceți legume verzi. Broccoli, salată, varză crudă, chiar și morcovi, pătrunjel. Și puneți multe mirodenii”, a mai spus dr. Ovidiu Peneș.
Citiți și Șorici de porc. Ce conține și cine ar trebui să se ferească de vedeta sezonului de iarnă