DUŞMANUL ASCUNS din alimente. Ce spun cercetătorii despre un ingredient pe cât de banal, pe atât de NOCIV

Apa din produsele alimentare poate fi benefică sau nocivă pentru organismul uman, în funcţie de cantitatea în care se regăseşte în alimentul respectiv, dar cu cât ea este mai mare în produsele alimentare solide, cu atât devine mai periculoasă pentru sănătate, întrucât creează un mediu prielnic dezvoltării bacteriilor, susţine cercetătorul Nicoleta Hădărugă.
Iulian Enache
25 ian. 2014, 08:18
DUŞMANUL ASCUNS din alimente. Ce spun cercetătorii despre un ingredient pe cât de banal, pe atât de NOCIV

Alimentele sunt un mediu în care organismele funcţionează datorită prezenţei apei. Prin urmare, produsele alimentare cu conţinut mai mare de apă sunt mai predispuse dezvoltării microorganismelor, fie ele benefice – unele produse lactate cum sunt iaurturile şi brânzeturile, fie periculoase pentru sănătate„, a declarat conf. dr. ing. Nicoleta Hădărugă, cercetător chimist la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) „Regele Mihai I” din Timişoara, pentru Agerpres.

În studiile de cercetare, chimista şi-a concentrat atenţia şi asupra aspectului economic pe care-l urmăresc comercianţii pentru a câştiga mai mult la gramaj de produs vândut, dar care nu ţin cont de faptul că pot afecta grav sănătatea consumatorului.

Apa din produsele alimentare prezintă o importanţă economică şi politică semnificativă. Partea economică este importantă pentru agenţii economici din domeniul alimentar, dar nu numai. O concentraţie mai mare de apă în unele produse alimentare – peste limitele normale sau, mai grav, peste normativele în vigoare – conduce la profituri mai mari ale producătorilor, care se răsfrâng asupra consumatorilor, atât din punct de vedere financiar, cât şi al sănătăţii, mai ales că atenuarea proprietăţilor finale ale produsului alimentar, determinate de o concentraţie prea mare de apă, se realizează prin utilizarea unor aditivi alimentari excedentari, cum sunt stabilizatorii, emulgatorii, îngroşanţii etc.”, detaliază Nicoleta Hădărugă.

Astfel de determinări ale concentraţiei şi activităţii apei reprezintă baza evaluării calităţii produselor alimentare şi a siguranţei consumatorilor în cazul organismelor naţionale, europene şi internaţionale din domeniu, cum sunt Committee on the Environment, Public Health and Food Safety (ENVI), European Food Safety Authority (EFSA), SAFE FOODS, Food and Agriculture Organization (FAO), World Health Organization (WHO) sau Food and Drug Administration (FDA).

Apa este compusul chimic cel mai important la nivel planetar, fiind la fel de important atât la scară macro, cât şi micro sau chiar nano. Dacă în primul caz apa este primordială şi circumscrie o mare parte a entităţilor vii, în cel de-al doilea caz apa este esenţială pentru existenţa vieţii. Apa este mediul de funcţionare a tuturor vietăţilor Pământului, fie ele microorganisme, animale sau oameni.

În acest ultim caz, concentraţia de apă din produsul alimentar este esenţială pentru stabilitate şi siguranţa consumului. Mai mult, aşa numita activitate a apei – care reprezintă raportul dintre presiunile de vapori ale apei în cazul produsului alimentar şi al apei pure – indică gradul în care apa constituentă în produsul alimentar este disponibilă dezvoltării microorganismelor (apa ‘liberă’).

Astfel, spune cercetătoarea, majoritatea bacteriilor patogene nu se pot dezvolta la o activitate a apei mai mică de 0.9, mucegaiurile sub valoarea de 0.7, iar sub o valoare a activităţii apei de 0.6 nu se mai dezvoltă niciun microorganism. Prin urmare, nu este suficient să se cunoască doar concentraţia de apă dintr-un produs alimentar, la fel de importantă fiind determinarea activităţii apei din materiile prime sau din produsele alimentare subsecvente.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda