DUŞMANUL ASCUNS din alimente. Ce spun cercetătorii despre un ingredient pe cât de banal, pe atât de NOCIV

Apa din produsele alimentare poate fi benefică sau nocivă pentru organismul uman, în funcţie de cantitatea în care se regăseşte în alimentul respectiv, dar cu cât ea este mai mare în produsele alimentare solide, cu atât devine mai periculoasă pentru sănătate, întrucât creează un mediu prielnic dezvoltării bacteriilor, susţine cercetătorul Nicoleta Hădărugă.
Iulian Enache
25 ian. 2014, 08:18
DUŞMANUL ASCUNS din alimente. Ce spun cercetătorii despre un ingredient pe cât de banal, pe atât de NOCIV

Alimentele sunt un mediu în care organismele funcţionează datorită prezenţei apei. Prin urmare, produsele alimentare cu conţinut mai mare de apă sunt mai predispuse dezvoltării microorganismelor, fie ele benefice – unele produse lactate cum sunt iaurturile şi brânzeturile, fie periculoase pentru sănătate„, a declarat conf. dr. ing. Nicoleta Hădărugă, cercetător chimist la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) „Regele Mihai I” din Timişoara, pentru Agerpres.

În studiile de cercetare, chimista şi-a concentrat atenţia şi asupra aspectului economic pe care-l urmăresc comercianţii pentru a câştiga mai mult la gramaj de produs vândut, dar care nu ţin cont de faptul că pot afecta grav sănătatea consumatorului.

Apa din produsele alimentare prezintă o importanţă economică şi politică semnificativă. Partea economică este importantă pentru agenţii economici din domeniul alimentar, dar nu numai. O concentraţie mai mare de apă în unele produse alimentare – peste limitele normale sau, mai grav, peste normativele în vigoare – conduce la profituri mai mari ale producătorilor, care se răsfrâng asupra consumatorilor, atât din punct de vedere financiar, cât şi al sănătăţii, mai ales că atenuarea proprietăţilor finale ale produsului alimentar, determinate de o concentraţie prea mare de apă, se realizează prin utilizarea unor aditivi alimentari excedentari, cum sunt stabilizatorii, emulgatorii, îngroşanţii etc.”, detaliază Nicoleta Hădărugă.

Astfel de determinări ale concentraţiei şi activităţii apei reprezintă baza evaluării calităţii produselor alimentare şi a siguranţei consumatorilor în cazul organismelor naţionale, europene şi internaţionale din domeniu, cum sunt Committee on the Environment, Public Health and Food Safety (ENVI), European Food Safety Authority (EFSA), SAFE FOODS, Food and Agriculture Organization (FAO), World Health Organization (WHO) sau Food and Drug Administration (FDA).

Apa este compusul chimic cel mai important la nivel planetar, fiind la fel de important atât la scară macro, cât şi micro sau chiar nano. Dacă în primul caz apa este primordială şi circumscrie o mare parte a entităţilor vii, în cel de-al doilea caz apa este esenţială pentru existenţa vieţii. Apa este mediul de funcţionare a tuturor vietăţilor Pământului, fie ele microorganisme, animale sau oameni.

În acest ultim caz, concentraţia de apă din produsul alimentar este esenţială pentru stabilitate şi siguranţa consumului. Mai mult, aşa numita activitate a apei – care reprezintă raportul dintre presiunile de vapori ale apei în cazul produsului alimentar şi al apei pure – indică gradul în care apa constituentă în produsul alimentar este disponibilă dezvoltării microorganismelor (apa ‘liberă’).

Astfel, spune cercetătoarea, majoritatea bacteriilor patogene nu se pot dezvolta la o activitate a apei mai mică de 0.9, mucegaiurile sub valoarea de 0.7, iar sub o valoare a activităţii apei de 0.6 nu se mai dezvoltă niciun microorganism. Prin urmare, nu este suficient să se cunoască doar concentraţia de apă dintr-un produs alimentar, la fel de importantă fiind determinarea activităţii apei din materiile prime sau din produsele alimentare subsecvente.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Pedro Sanchez cere răspunderea rețelelor sociale pentru impactul asupra societății și democrației
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București