EXCLUSIV Adrian Câciu: „Deficitul este mare, dar se reflectă mai ales în investiţii. TVA, categoric, rămâne 19%!”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a vorbit, în exclsuivitate la România TV despre fondurile de la Uniunea Europeană, structura deficitului, dar şi despre măsurile de protecţie socială, sub formă de vouchere, sau de primele de carieră didactică pentru profesori.
Filip Stan
23 aug. 2024, 21:18
EXCLUSIV Adrian Câciu:

„Din deficitul de  3,4% din PIB, 3% se află în investiţii, se întorc în economie. Toate ţările cu economii mari s-au clădit pe deficit”, a declarat ministrul Adrian Câciu în exclusivitate la România TV.

De altfel, premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, despre noul acord în ceea ce priveşte deficitul României, pe şapte ani, discutat cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der leyen, că a explicat foarte clar de ce ne dorim acest lucru, pentru că cele mai mari investiţii vor urma în anul 2025 şi în 2026.

”Atunci, efortul bugetar din partea statului român este de aproximativ 60% ca cofinanţare. Normal că aceste investiţii aduc domnului Boloş la Ministerul Finanţelor impozite şi taxe mai mari şi de aceea se şi vede pe acest trimestru că are depăşiri de plan datorită acestor investiţii majore în infrastructura din România, mult aşteptate de către români”, a explicat Ciolacu.

Remaniere în Guvern. Nicolae Ciucă a confirmat retragerea lui Boloş de la Finanţe: „Probabil că are şi motive personale”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat, recent, că deficitul a fost scăpat de sub control în 2020, ”mascat sub cheltuielile pentru pandemie”. Ministrul crede că, dacă nu s-ar oferi în continuare stimulente de diferite feluri pentru economie şi populaţie, am putea avea o recesiune.

”Vorbim de deficit mare începând cu anul 2020 când s-au scăpat frâiele deficitului, 2020 – mascat sub cheltuielile pentru pandemie, în fapt (…) cheltuieli care nu au făcut decât să umple buzunarele unora. Un deficit de 9.6% la cash”, a declarat, marţi seară, la Digi 24, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu, fost ministru al Finanţelor.

Întrebat dacă acuză pe cineva, Câciu a precizat că că ”ar fi putut să aibă mai multă grijă cu privire la efectele acesui deficit”.

”10% din PIB înseamnă sprijinul care se dă în fiecare an economiei şi populaţiei (…) cu aceşti stimuli economia, an de an, creşte”, a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene, precizând că, în lipsa acestor stimuli, ar exista o recesiune.

”Într-o economie în curs de dezvoltare, când opreşti apa, o să ai o cădere (…) noi nu suntem încă o economie care să respire singură”, a mai declarat fostul ministrul al Finanţelor.

Marcel Ciolacu a anunţat echipa cu care va conduce PSD. Gabriela Firea, scoasă din cercul puterii

Întrebat dacă gaura din buget este mai mare ecât anul trecut, Câciu a declarat: ”Dacă mă raportez la structura deficitului, eu spun că suntem mai sustenabili decât anul trecut. Deşi nominal este mai mare….”.

Ministrul a respins categoric zvonurile privind majorarea TVA, de la 19 la 22%, precizând că nu se va întâmpla acest lucru şi le-a promis profeorilor o nouă primă de carieră didactică în luna octombrie a acestui an.

Detalii despre prima didactică în acest link

Bani mai mulţi pentru profesori. Prima de carieră didactică de 1.500 de lei intră pe card în octombrie

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea noroc triplu din 1 septembrie. Opulență, fericire și șanse uriașe în viețile acestor nativi
Capital.ro
Ungurii au fost umiliți. Comisia Europeană a dat verdictul pentru Ungaria
Playtech.ro
Zi neagră în România! A MURIT cel mai mare român din toate timpurile, ce tragedie fără margini
DailyBusiness
Anunțul serii vine de la Ministerul Muncii. Cere URGENT clarificări!
Adevarul
Carmen Dan acuză „statul subteran” că a fabricat dosarul penal care o vizează pe sora ei: „Doamna ministru, nu te gândi să candidezi!”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Scandal uriaș cu pensiile. Livrarea deciziilor de recalculare a fost oprită
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin pe mine în clasa întâi'
Playsport.ro
E INCREDIBIL cum poate să arate! Sara Carboneră, RĂVĂȘITOARE după ce a învins cancerul și a divorțat de Casillas! Cum a apărut pe plajă
kanald.ro
Județul în care pensionarii nu vor mai primi deciziile de recalculare a pensiilor. Se suspectează ca există erori la distribuire
Capital.ro
O nouă AMENDĂ pentru români. S-a dat lege în România, dar zeci de persoane o încalcă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Știrea momentului! Dana Marijuana, internată la PSIHIATRIE! Dezvăluiri de ultimă oră
substantial.ro
Volodimir Zelenski cere livrarea urgentă de arme aliaților
MediaFlux
ARMATA Română a LOVIT Polonia! ALERTĂ de SECURITATE în NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...