Adrian Chesnoiu (PSD) a intervenit telefonic la România TV, în contextul în care pe reţelele de socializare au apărut imagini cu persoane care cumpără zeci de sticle de ulei de floarea soarelui, de teama unei penurii, pe fondul războiului din Ucraina. Ministrul Agriculturii a amintit despre isteria de la pompă, declanşată în urmă cu câteva zile de vestea că preţul combustibilului ar putea să ajungă chiar şi la 15 lei litrul.
„Le spun să stea liniştiţi şi să nu intre în panică aşa cum s-a întâmplat la combustibil. Am văzut zilele trecute cozi interminabile la staţiile peco să-şi alimenteze în tot felul de recipienţi stocuri de motorină.
La ulei avem toate stocurile necesare în ţară. Am spus-o în nenumărate rânduri.
Avem analize zilnice pe care le facem la Ministerul Agriculturii. Lumea nu trebuie să se panicheze pentru că dacă se duce o mare masă de oameni într-un magazin şi cumpără toate stocurile, evident că apar anumite probleme în aprovizionare. Asta nu înseamnă că nu sunt stocuri în depozitele de ulei, la retaileri sau la producători.
Avem şi stocuri de floarea soarelui necesare pentru a aproviziona populaţia. Să nu se lase influenţaţi de ştiri false şi de mesaje panicarde promovate pe reţelele de socializare.
Nu este cazul! În aceste momente avem nevoie de raţiune, să ştim că suntem asiguraţi cu alimente şi cu aprovizionarea cu alimente, să nu reacţioneze emoţional la tot felul de mesaje care nu sunt din surse credibile, din partea Ministerului Agriculturii sau a retailer-ilor, a celor care comercializează produse alimentare”, a declarat Adrian Chesnoiu, în direct la România TV.
Întrebat dacă avem stocurile necesare şi pentru cât timp, ministrul Agriculturii a explicat că, deşi Ucraina este un mare producător de ulei, problemele provocate de războiul declanşat de Vladimir Putin nu vor afecta România „pe termen lung”.
„Nu ne va afecta pe termen lung pentru că avem măsurile necesare pregătite.
România produce anual trei milioane de tone de floarea soarelui în anii buni şi, slavă Domnului, 2021 a fost un an bun.
Necesarul în România este un milion de tone de floarea soarelui. Avem excedent de materie primă, avem capacităţi de producţie pentru procesarea semințelor de floarea soarelui şi de producţia de ulei. Nu trebuie să ne panicăm din punctul acesta de vedere.
Suntem pregătiţi cu stocuri pentru întreaga perioadă pe care o avem în faţă.
Situaţia din Ucraina afectează la nivel global comerţul cu produse agro-alimentare, bine ştiut fiind faptul că Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de ulei de floarea soarelui din lume. România are o situaţie aparte pentru că noi ne producem necesarul în ţară şi nu trebuie să ne panicăm”, a explicat ministrul Agriculturii, în direct la România TV.
Totodată, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că România are suficiente stocuri de alimente cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei, precizând că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri.
Printr-un comunicat de presă, că preşedintele Autorităţii, Horia Constantinescu, a avut sâmbătă, o discuţie cu reprezentanţii ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), în contextul aglomerărilor de cumpărători, înregistrate, recent, în magazine. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a menţionat că acest lucru s-a întâmplat în urma unei false alarme propagate online.
„România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei. Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantităţi atât de mari de către un număr considerabil de cetăţeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obişnuită a lanţului comercial”, se arată în comunicat.
ANPC a mai informat că se află în permanentă legătură cu reprezentanţii marilor retaileri, urmând a informa periodic consumatorii, referitor la modul în care se derulează actul comercial, în concordanţă cu respectarea drepturilor lor.
„De altfel, simpla mutare a unor cantităţi mari de alimente de pe raftul magazinelor, în balcon sau cămară, realizează, în mod nejustificat, premisele risipei alimentare care se va crea, astfel, în următoarea perioadă. Am întâlnit asemenea situaţii, chiar la începutul pandemiei, consumatorii români convingându-se atunci că astfel de stocări de cumpărături sunt inutile, neexistând posibilitatea diminuării stocurilor sau a creşterii accelerate a preţurilor, în perioada următoare. Şi atunci, şi cu alte prilejuri, s-a demonstrat faptul că stocurile nu fac altceva decât să mărească numărul şi cantitatea de alimente care se vor altera şi vor fi aruncate ulterior, generând doar o cheltuială inutilă pentru consumator”, a mai precizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Citeşte şi: Prețurile la uleiul de floarea – soarelui s-ar putea dubla din cauza conflictului ruso-ucrainean