Alertă după avertismentul ministrului Sănătăţii. Luni după-amiază, Alexandru Rafila a îndeamnat persoanele cu vârste de sub 40 de ani să îşi ridice pastilele de iod, puse la dispoziţie gratuit de stat. Declarațiile ministrului au fost stârnit panică în rândul românilor şi au fost făcute în contextul în care rușii au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, aflată la doar câteva sute de kilometri de România.
Alexandru Rafila a explicat, luni seară, la România Tv că pastilele cu iod cu trebuie luate preventiv, ci doar în cazul unui incident nuclear.
„Pastilele cu iod nu trebuie luate in mod preventiv, ci trebuie administrate doar daca apare un incident nuclear care duce la o ameninţare legată de creştere a radioactivitatii. Persoanele de până în 40 de ani se pot prezenta la medicul de familie, fie ca sunt asigurati sau nu, acolo primesc o reteta simplă iar cu acea reteta se duc la farmacie, de unde îşi ridica pastilele pe care le păstrează la domiciliu”, a declarat ministrul Sănătăţii la România Tv.
Alexandru Rafila a explicat de ce aceste pastile de iodură de potasiu sunt recomandate doar persoanele care au până în 40 de ani.
„Nici eu nu mă calific pentru administrarea iodurii de potasiu şi nici nu o să o iau, indiferent de situaţie. Asa scrie în prospectul medicamentului. Explicatia este simplă, după vârsta de 40 de ani beneficiile administrarii iodurii de potasiu sunt minime. Dupa varsta de 40 de ani administrarea acestor pastile nu aduce beneficii, ci mai degraba exista un risc de hipotiroidie, din cauza asta exista aceasta recomandare de pana la 40 de ani.
Noi am inceput de o luna si jumatate aceasta campanie,. Foarte putini dintre cetateni au facut acest lucru. Prefer să adoptam un comportament responsabil, preventiv, pentru ca in cazul unei crize timpul va fi foarte scurt şi se creează panică. Prefer o varianta in care lumea face din timp rezerve la domiciliu si in caz de nevoie se administreaza aceste pastile.
Cetateanul nu trebuie să plătească nimic, ele sunt gratuite. Costul de productie acoperit de Guvern este sub un leu. In functie de varsta se iau maximum 2 pastile pentru o persoana adulta, un copil va lua o fractiune de pastila, pastilele se iau o singura dată”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a transmis, luni seară, noi precizări despre distribuţia iodurii de potasiu.
”Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Sursa citată a precizat că, încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătăţii s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod şi a iniţiat o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de utilizare a acestora.
”Distribuţia către populaţie se face în mod gratuit pe baza prescripţiei eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022”, a mai transmis ministerul.
Instituţia precizează că pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Citeşte şi Tudor Ciuhodaru îi lămureşte pe români! Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?