EXCLUSIV | Alexandru Rafila anunţă că românii vor primi în curând un nou vaccin adaptat pentru Omicron. „Aşteptăm cu nerăbdare mult promisele vaccinuri cu noua formulă”

Medicul Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat, luni, în direct la România TV, că un nou vaccin anti-COVID adaptat tulpinii Omicron va fi disponibil în toamnă, în condiţiile în care imunitatea oferită de serurile disponibile în prezent sau de trecerea prin boală este de "slabă calitate".
Filip Stan
04 iul. 2022, 22:41
EXCLUSIV | Alexandru Rafila anunţă că românii vor primi în curând un nou vaccin adaptat pentru Omicron.

Dr. Alexandru Rafila a explicat că România va primi peste câteva luni un nou ser împotriva variantei Omicron.

„În momentul de faţă, vaccinul care a rămas neschimbat de la începutul înregistrării lui la sfârşitul anului 2020, are de-a face cu altă tulpină virală, cu altă transmisibilitate. Imunitatea obţinută după vaccinare sau după trecerea prin boală, din păcate, nu este durabilă.

Lucrul ăsta este demonstrat că dintre cele 8.000 de cazuri înregistrate săptămâna trecută, numai puţin de 1.300 au fost reîmbolnăviri, deci persoane care s-au reîmbolnăvit în ultimele 90 de zile cu tuplina Omicron.

E clar că imunitatea dată de vaccinare sau de trecerea prin boală este de slabă calitate. Aşteptăm cu nerăbdare mult promisele vaccinuri cu noua formulă care cel puţin teoretic ar putea să oprească transmiterea”, a afirmat Ministerul Sănătăţii.

Întrebat cât timp vor mai avea de aşteptat românii până să beneficieze de noul vaccin, dr. Rafila a afirmat că producătorii dau ca orizont de timp luna septembrie.

„Din ceea ce ştiu de la producător, probabil că luna septembrie va fi luat în care vor fi lansate şi distribuite aceste vaccinuri”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Alexandru Rafila a explicat că în acest moment există o înţelegere cu producătorii de vaccinuri pentru sistarea livrărilor.

„Nu, nu mai primim (vaccinuri). Există un moratoriu al livrărilor. În această perioadă, practic livrările sunt decalate până în toamnă, iar promisiunea este legată de faptul că în toamnă se vor livra doar vaccinuri cu noua formulă”, a precizat el.

Citeşte şi: Revin restricţiile din pandemie. Masca redevine obligatorie momentan în spitale. Ministrul Sănătăţii recomandă masca şi în autobuz sau avion

Alexandru Rafila spune dacă va fi obligatorie doza patru a vaccinului. „Sperăm să avem un vaccin adaptat”

Întrebat dacă va fi obligatorie a patra doză a vaccinului, ministrul Sănătăţii a dat de înţeles că „Nicio doză nu a fost obligatorie în România”.

„Mai degrabă a fost un context în care aţi şi menţionat certificatul COVID care făcea posibile călătoriile. Sunt adeptul convingerii celor care sunt la risc înalt. Sperăm să avem un vaccin adaptat care să ofere şi mai multă încredere şi ceea ce aşteptăm cu toţii: să reducă sau să oprească transmiterea, ceea ce din păcate cu actuala formulă de vaccin nu se întâmplă”, a mai spus Rafila.

Câte cazuri de COVID-19 sunt acum în România. Situaţia la zi

„Avem o raportare săptămânală. Avem aproape 8.000 de cazuri într-o săptămână, cu o medie de 1.000 de cazuri pe zi. Au fost zilele în care am avut 1.200 de cazuri pe zi. Media de 1.100 de cazuri pe zi ne-a arătat o creştere faţă de săptămâna precedentă de circa 80-90% la sută. Când intri pe un astfel de trend ascendent, te aştepţi să mai existe cel puţin câteva săptămâni în care această creştere să existe.

Sunt puţini internaţi. Sunt în jur 980 de persoane internate, dar lucrul cel mai important este legat de numărul mic de decese – 16 decese în săptămâna precedentă.

Faptul că nu am avut mai mult de două-trei decese înregistrate într-o singură zi este un lucru de luat în considerare la zona de favorabilitate de evoluţiei acestei tulpini.

Nu au fost probleme la ATI. Avem peste 1.800 de locuri alocate. Sunt doar 52 de persoane la ATI, dintre care 25 au fost nevaccinate şi 27 au fost vaccinate. E similar cu acoperirea vaccinală”, a concluzionat dr. Rafila.

Citeşte şi: Alertă sanitară în Franţa din cauza noului val de COVID-19. Peste 120.000 de noi infectări într-o singură zi

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!