EXCLUSIV | Alexandru Rafila, avertisment despre infecţiile cu variola maimuţei. „România nu este pregătită. Nu există vaccinuri. Vaccinul variolic era produs în 1979”

Medicul Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat luni seara, în direct la România TV, că, până în prezent, nu au fost depistate cazuri de infectare cu variola maimuţei, însă trebuie să rămânem precauţi deoarece ţara noastră nu dispune de vaccinuri, iar un astfel de ser antivariolic a fost produs în 1979 la Institutul Cantacuzino.
Filip Stan
23 mai 2022, 23:05
EXCLUSIV | Alexandru Rafila, avertisment despre infecţiile cu variola maimuţei.

Alexandru Rafila a dat asigurări că România nu are „nici măcar vreo suspiciune” de infectare cu variola maimuţei, boala care se extinde în Europa.

„Nu avem niciun caz confirmat, nici măcar vreo suspiciune. A fost vorba despre un caz banal de varicelă care avea doi copii infectaţi şi în mod absolut normal s-a infectat şi ea, probabil că nu avea imunitate, nu trecuse prin boală. A făcut o formă ceva mai severă, pentru că adulţii aşa fac varicela.

Dimineaţă era într-o stare bună. Vorbim de cazul de la Rădăuţi. Vorbim de insistenţa medicului de a preciza că avem o astfel de problemă. Ulterior s-a dovedit că nu a fost aşa ceva”, a declarat dr. Alexandru Rafila, în direct la România TV.

Citeşte şi: Medicul care a anunţat un caz de „variola maimuței” în Rădăuți, internat la Psihiatrie

Alexandru Rafila, explicaţii despre variola maimuţei. De unde provine şi cum trebuie să procedeze persoanele cu simptome

„Până acum (variola maimuţei) n-a pus o problemă deosebită pentru că existau cazuri sporadice în Africa, prin contactul cu animale infectate sau prin consumul de carne de la acest tip de animale, dar cazurile care erau înregistrate în Europa erau cazuri de import”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă e nevoie de izolare ca măsură de precauţie, dr. Rafila a explicat că variola maimuţei este confirmată în urma unor analize de laborator.

„Nu e vorba doar să te izolezi pur şi simplu. E vorba despre persoanele care sunt simptomatice. După ce se exclud alte cauze de boală care ar putea să aibă un tablou clinic asemănător şi confirmate prin laborator, atunci pot să iei măsuri. Persoanele care sunt în contact apropiat cu o persoană infectată pot fi vaccinate şi acolo poate sta o perioadă de până la 21 de zile”, a spus dr. Rafila.

Citeşte şi: Alexandru Rafila aruncă bomba despre variola maimuței, boala care se extinde în Europa. Ne așteaptă o nouă pandemie?

Există vaccin pentru variola maimuţei?

„Există două tipuri de vaccin. E vorba despre vaccinul clasic împotriva variolei care nu se mai administrează din 1979 când variola a fost eradicată. El are efect şi asupra variolei maimuţei.

Sau un vaccin specific care nu a fost autorizat până în momentul de faţă decât în SUA.

Nu înseamnă o vaccinare în masă. Nu trebuie să speriem lumea că urmează o vaccinare în masă a populaţiei. Se referă strict la persoanele care sunt contacte ale unui caz confirmat inclusiv în ţările în care sistemele de sănătate sunt extrem de alerte când e vorba despre aşa ceva. Australia a adoptat o politică similară. Au două cazuri şi au vaccinat doar contacţii apropiaţi, familiali sau partenerii”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Te poţi infecta cu variola maimuţei prin contact sexual neprotejat

„La persoanele foarte active sexual cu mulţi parteneri se pare că există o corelaţie între acest timp de comportament şi apariţia acestei boli.

Recomandările sunt de evitare a contactului cu persoanele necunoscute, parteneri sexuali multipli şi îngrijorarea OMS – biroul regional pentru Europa – este legată de faptul că în această perioadă încep foarte multe manifestări, festivaluri în toată Europa. Ori, timpul ăsta de comportament fără orice fel de reţinere e caracteristic pentru anumite comunităţi.

Da, se poate răspândi prin inhalarea unor picături respiratorii, cele are sunt eliminate de exemplu prin vorbire sau tuse, dar diferit faţă de COVID-19. Erau vorba despre aerosoli care mergeau la distanţă foarte mare. E vorba doar despre picăturile de mari dimensiuni care pot fi transmise doar de la mică distanţă şi din cauza asta membrii de familie ai unei persoane infectate sunt la risc şi ar trebuie vaccinate în cazul confirmării unui astfel de caz”, a mai precizat Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a explicat că au existat deja discuţii la nivelul structurilor Comisiei Europene responsabile cu procurarea de materiale sau echipamente medicale. „Există ţări în Europa care au stocuri de vaccin antivariolic şi acum cred că şi noi trebuie să avem o mică cantitate, cel puţin la început”, a mai spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă ţara noastră este pregătită în cazul răspândirii cazurilor de infecţie cu variola maimuţei, ministrul Sănătăţii a recunoscut că deocamdată nu există stocuri de vaccin.

„Nu este pregătită, în sensul în care nu există vaccinuri sau stocuri de vaccin.

Vaccinul variolic era produs în 1979 la Institutul Cantacunzino, vă daţi seama că de atunci au trecut mai mult de 40 de ani şi acest vaccin nu a mai fost produs. Nu ştiu ce resurse sunt la Cantacuzino, dar sunt convins că la nivelul UE se va găsi un mecanism de procurare de vaccin. Există ţări care mai au stocuri de vaccin. Bănuiesc că nu e foarte complicat. E un vaccin care a mai fost produs”, a concluzionat Rafila.

Citeşte şi: Bill Gates a prezis valul de infecții cu variola maimuței. Ce spunea magnatul american în urmă cu şase luni

 

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București