Alexandru Rafila a afirmat că în prezent tulpina Omicron este dominantă în România.
„Este tulpina Omicron dominantă. Probabil, 75% din cazuri sunt cu tulpina Omicron. Din fericire, produce cazuri mai puţin grave care nu necesită spitalizare şi nu ajuns decât în mică măsură în secţiile ATI.
Cazurile grave în secţiile ATI şi decesele sunt mai ales cu tulpina Delta care încă circulă în România. Probabil că în perioada următoare, în una maximum două săptămâni practic tulpina Delta va dispărea din circulaţie din România şi va fi exclusiv Omicron.
Asta nu se scuteşte de precauţii pentru că în momentul în care ai un număr foarte mare de cazuri – vedeţi că am ajuns la 20.000 de cazuri – e posibil ca de săptămâna viitoare începând de marţi, prima zi de raportare pentru o zi obişnuită de lucru, s-ar putea să ne apropiem de 30.000 de cazuri.
Această creştere săptămânală este în acest procent de 1,5 ori mai mare faţă de săptămâna precedentă”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.
Citeşte şi: Alexandru Rafila vorbeşte despre sfârşitul pandemiei. „E vestea bună. Datele reflectă o oarecare staţionare”
De asemenea, Alexandru Rafila a luat în calcul posibilitatea ca pandemia COVID-19 să se încheie deoarece foarte mulţi oameni se vor infecta cu varianta Omicron care este foarte contagioasă.
„Este posibil. E o speranţă pe care o are multă lume. Încă nu avem suficiente elemente de natură ştiinţifică să putem să afirmăm acest lucru, dar este o speranţă. E argumentată şi de faptul că în pandemii în general cu cât o tulpină devine mai transmisibilă, cu cât patogenitatea ei scade. Practic, întreaga populaţie la un moment dat trece prin boală sau e vaccinată. Sau trece şi prin boală şi e şi vaccinată.
Se ajunge într-o situaţie în care manifestare epidemică dispare şi rămân cazuri sporadice care apar când şi când. Lucrul ăsta duce la sfârşitul urgenţei de sănătate publică la nivel global. Asta ne dorim, să ne putem să ne reluăm vieţile”, a afirmat Alexandru Rafila.
„E vorba despre o acţiune care are ca scop scurtarea timpului de aşteptare. Sunt foarte multe apeluri la serviciul de ambulanţă şi din această cauză timpul necesar ca ambulanţa să ajungă la domiciliul persoanelor care solicită acest lucru, care sunt simptomatice, a crescut foarte mult.
Indiferent de ce am face noi, numărul de maşini este limitat şi când sunt mii de solicitări, lucrul ăsta face ca adresabilitatea să fie mai scăzută.
Ieri am lucrat şi la ora 23 am finalizat organizarea acestor centre care nu sunt de testare, ci de recoltare a probelor.
Testul propriu-zis se face în laboratoare unde vor fi trimise aceste probe. Rezultatul nu este pe loc. Este un rezultat care vine în decurs de câteva ore sau a doua zi, dar oricum timpul ăsta va fi scurtat foarte mult.
Nu se adresează decât persoanelor care solicită deplasarea la un astfel de centru la dispeceratul DSP, este un call center. E vorba doar despre persoanele simptomatice.
Nu putem asigura şi e logic să fie aşa, pentru orice persoană vrea să vadă cum stă într-un anumit moment. E vorba doar despre persoanele simptomatice”, a subliniat ministrul Sănătăţii.
„O persoană care un sindrom febril, are tuse, dureri în gât, dar nu are o afectare a stării generale care să presupună imposibilitatea de a se deplasa.
Oricum, e o soluţie care se adresează acestor perioade de week-end când cabinetele medicilor de familie nu funcţionează, din păcate. O să încercăm să găsim împreună cu ei o soluţie şi pentru perioadele de week-end.
Alternativa am pregătit-o. Există 3.500 de cabinete de medicină de familie la nivelul întregii ţări care fac testare.
În Bucureşti, interesul medicilor de familie pentru această activitate a fost mai redus şi sunt doar 155 de medici de familie din acei 900 în Bucureşti – Ilfov care s-au înscris în acest program.
La medicii de familie sunt teste pe bază de antigen. La aceste centre de recoltare sunt trimise în laboratoare unde se fac teste PCR.
Din cauza asta nu putem să luăm decât persoanele simptomatice. Este o capacitate limitată de testare PCR care necesită tehnologie şi personal înalt calificat”, a mai precizat Alexandru Rafila.