Ministrul Alexandru Rafila a fost întrebat, în primul rând, cum vede problema drogurilor în România și ce soluții ar propune. ”Este foarte preocupant si pe mine cel mai mult ma preocupa copiii si adolescentii. Aici sunt doua componente. Un consumator obisnuit este o persoana bolnava. Eu ii tratez ca pe bolnavi si pentru o solutie am nevoie de colaborarea lor si a familiilor, pentru a-i putea ajuta cu psiholog sau medicamentos.
Accesul la psihoactive este de competenta politiei, pentru ca Ministerul Sanatatii nu are nici capacitatea sa se ocupe.
”Romania are foarte putine centre, cele mai multe sunt private. Noi avem reteaua spitalelor de psihiatrie. Dar centre de reabilitare sunt putine, avem doar doua. Am vorbit sa facem maimulte, macar unu pentru fiecare judet. Si nu vor fi legate de activitatea Ministerului de Interne, ca sa nu existe reticente, ca nu ma duc ca ma ia politia.”
”Nu stiu cine a lansat teoria testarii in masa, dar eu am fost de la inceput impotriva, pentru ca, in primul rand, nu mai exista nicaieri. Si presupune foarte multe costuri si nu aduce niciun beneficiu.”, a declarat Alexandru Rafila, în exclusivitate la emisunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că respinge testarea antidrog în masă a elevilor şi a precizat că aceasta trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui. El a declarat că problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare, ci prin educaţie şi prin combaterea traficului de droguri.
Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, despre testarea antidrog în şcoli. “Noi am făcut un grup tehnic cu specialişti la Ministerul Sănătăţii. Am primit de curând concluziile acestui grup tehnic de specialişti şi opinia lor este ca testarea să se facă într-un centru specializat. Rămâne de văzut cum o punem în aplicare. Important este un lucru şi cred că trebuie să fim foarte clari: respingem total screeningul elevilor, adică testarea în masă a elevilor. Testarea trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului, trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare, dacă ea cumva este pozitivă. De asemenea, o să descriem şi parcursul din punct de vedere medical al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri, pentru că el poate avea nevoie fie de o asistenţă medicală de urgenţă, dacă este într-o fază acută a intoxicaţiei, fie de o activitate medicală împotriva adicţiei de care depinde”, a afirmat ministrul Sănătăţii.