Alexandru Rafila a răspuns la acuzațiile voalate lansate în spațiul public de Raed Arafat potrivit cărora, ministrul Sănătății s-ar afla în spatele protestului ambulanțierilor organizat împotriva șefului DSU, care a avut loc marți în Capitală.
Raed Arafat a postat luni pe pagina sa de Facebook o înregistrare audio cu un dialog între anumiți lideri sindicali, care au organizat protestul împotriva sa, despre care a spus că sunt oamenii lui Alexandru Rafila.
”Eu nu știu, nu pot să intru în astfel de polemici. Dânsul cred este mai specializat în chestiunea asta cu înregistrările. Știu că a avut și o problemă în birou acum câteva luni legat de această chestiune cu microfoane. Eu nu sunt așa de specializat, probabil că dânsul are alt tip de specializare decât am eu în acest domeniu, a spus Alexandru Rafila, la România TV.
Ministrul Sănătății i-a transmis lui Raed Arafat să fie serios și să lase speculațiile privind așa-zisele comploturi pentru că nu este cazul.
Mai mult, ministrul a făcut apel la dialog în ceea ce privește soluționarea problemei ambulanțelor.
”Eu cred că trebuie să fim serioși în primul rând și să lăsăm genul ăsta de speculații care câteodată pot să pară infantile și să vedem dacă într-adevăr există probleme cu activitatea ambulanței, să încercăm să colaborăm și să dialogăm. Nu să facem tot felul de declarații care sugerează tot felul de comploturi care nu există”, a mai spus ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a dezvăluit că parcul auto al Serviciului de Ambulanță este foarte vechi și că peste 50% dintre autospeciale au o vechime de peste 10 ani, iar 300 dintre ele sunt nefuncționale.
El a spus că principalul vinovat pentru asta este DSU pentru că în ultimii 4 ani, nu a făcut achizițiile necesare, asta deși există o finanțare europeană pentru cumpărarea de aproximativ 4300 de ambulanțe.
”Faptul că ambulanțele au parcul auto extrem de vechi și peste 50% au peste 10 ani vechime, afectează siguranța pacienților și siguranța echipajelor de pe aceste ambulanțe, ăsta este un lucru clar, iar DSU trebuia să achiziționeze în ultimii 4 ani, în perioada 2018 -2022, un număr minim de 2800 sau maxim 4300, cum a fost contractul și finanțarea. Din păcate, Serviciile de Ambulanță au primit doar 600 de ambulanțe și lucrul acesta este insuficient pentru că sunt necesare peste 1500 de ambulanțe noi, în condițiile în ultimii 3 ani nu s-au mai făcut astfel de achiziții”, a mai spus ministrul Sănătății.