EXCLUSIV Alexandru Rafila: „Sper ca până la sfârşitul anului sau în ianuarie să avem protocolul pentru prescrierea de antivirale în ambulatoriu” Ce spune de conflictul cu Arafat

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a fost luni invitatul lui Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant, de la România TV, unde a dat detalii despre proiectul certificatului verde şi despre momentul în care antiviralele ar putea fi cumpărate de români de la farmacie.
Filip Stan
13 dec. 2021, 23:06
EXCLUSIV Alexandru Rafila:

Alexandu Rafila a dezvăluit la România TV că se lucrează la un protocol care să permită medicilor de familie să prescrie antivirale, dar doar pe cele autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi doar după o evaluare a pacientului în cauză.

„Suntem singura tara verde din punct de vedere al incidentei, dar toate tarile europene sunt pe trend descendent. Probabil a fost un decalaj si in cateva zile vor mai fi si alte tari. Ceea ce am propus noi, PSD, si sper sa se aprobe la nivelul coalitiei este un certificat digital european Covid. Unii insista sa fie numit certificat verde.

Este o dezbatere legata de numarul de teste gratuite. Important este ca acest certificat sa includa toate variantele, testarea, vaccinarea sau trecerea prin boala. Am vazut ca in unele state este valabila testarea 48 sau 72 de ore. Sigur, nu cu orice fel de test, dar exista o lista consistenta de teste la nivel european. Daca ar fi acceptat doar testul PCR nu ar fi drept, pentru ca medicul de familie nu are posibilitatea aceasta.

Trebuie sa gasim un mecanism de asigurare a acestor teste gratuite. Trebuie o perioada in care oamenii sa aiba timp sa se vaccineze. In plus, de la vaccinare pana la eliberarea certificatului mai trece o perioada. Noi am propus 15 teste rapide gratuite pentru angajati, la prima propunere erau 11. Asa oamenii pot avea certificatul verde in 10 minute, prin testare.

Motivatia de partea cealalta este ca, daca testarea se face pe banii proprii, atunci ar prefera sa se vaccineze. Eu cred ca se vor vaccina oricum, ca nu cred ca ii convine nimanui sa se testeze din doua in doua zile.”, a spus ministrul Rafila.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron: „Va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”

Alexandru Rafila a vorbit şi despre testele necesare elevilor pentru a putea participa la cursuri şi a anunţat că procedura de achiziţie va fi mult simplificată.

„Eu nu am nimic cu domnul Arafat, dar sa sa incercam sa ajungem fiecare la atributiile sale”

„Nu vom face licitatii, nu avem de ce. Aceste teste cumparate la licitatii sunt mai scumpe decat la farmacie. Ne-am gandit ca toti operatorii care fac testare sa achizitioneze ei si li se ofera un voucher care sa acopere costul mediu al testului, alte materiale si manopera. Nu se vor mai face achizitii centralizate.

Cred ca exista mai multe motive: una este efectuarea defectuoasa a testului, pentru ca la citire dupa mai mult de jumatate de ora nu mai e relevant. Oricum, testele cu saliva au o sensibilitate mai mica decat cele antigen, care se fac pe baza de exudat.

Eu nu am nimic cu domnul Arafat, dansul e un foarte bun profesionist la DSU, dar e normal ca Ministerul Sanatatii sa se ocupe de mare parte din ce presupune sistemul medical. Trebuie sa examinam cadrul legal si sa vedem care sunt elementele si sa incercam sa ajungem fiecare la atributiile sale. A fost o ordonanta completata apoi de ordine de ministru, de OUG-uri, nu cred ca este dificil. Sunt chestiuni formale, dar si operationale.

De achizitionarea de teste se poate ocupa si Ministerul Educatiei.”, a adăugat Rafila.

Întrebat dacă testele de salivă vor putea fi folosite în vederea obţinerii certificatului verde, Alexandru Rafila a explicat că acestea nu sunt pe lista europeană a testelor acceptate.

„Testele de saliva nu sunt pe lista pentru obtinerea certificatului Covid. Orice medic de familie sau laborator care face aceasta activitate este la dispozitia oamenilor. Lucram pentru ca, in toata tara, marea majoritate a medicilor de familie si mii de farmacii sa fie disponibile pentru testare.”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila: „Dacă nu facem nimic într-o situaţie de criză de sănătate publică, vom ajunge iar să numărăm sute de morţi”

De asemenea, Alexandru Rafila a vorbit şi despre prescrierea antiviralelor de către medicii de familie, dar şi despre modul de aplicare a certificatului verde pentru angajaţi.

„Noi nu am introdus o desfacere a contractului de munca, dar a existat o suspendare si ramane sa gasim o varianta aplicabila cu Min Muncii. Dar acest certificat nu este definitiv, ci temporar, pana la o incidenta de sub 1 la mie, cum avem in momentul de fata. Pentru cine nu vrea sa se vaccineze si a epuizat cele 15 teste, i se supenda temporar contractul de munca. Dincolo de problemele de constitutionalitate, daca nu facem nimic cand incepe sa fie o situatie majora de criza de sanatate publica, vom numara iar sute de decese in fiecare zi. Eu nu as vrea si cred ca ar trebui sa avem intelegere. Antivirarele nu tin loc de vaccin.

Antiviralele nu sunt dropsuri, sunt substante active, care sunt destul de nocive, deci trebuie prescrise. Momentan avem trei produse. Favipiravir, autorizat pentru prescriptie in ambulator doar in Ungaria. Am cerut si asteptam o solutie de prescriere a acestora, pentru ca nu doar pacientul sa vrea sa il ia, ci si medicul sa il prescrie. Celelalte doua sunt medicamente noi, care se pot lua din primele zile de boala, incat sa nu se ajunga la forme grave si la deces. La Arbidol nu avem niciun fel de material stiintific care sa fundamenteze introducerea sa. El era mentionat ca antiviral in protocol, dar era o steluta unde spune ca nu sunt dovezi ale eficacitatii. Am incercat sa gasim un leac, pentru ca nu aveam nimic la indemana. S-a incercat si cu Ivermectina, si cu antibiotice, dar astea se autorizeaza de Agentia Europeana a Medicamentului, nu putem merge in afara legislatiei.

Eu sper ca pana la sfarsitul anului sa avem acest protocol care sa permita prescrierea de antivirale in ambulatoriu, dar nu fara evaluarea pacientului. De exemplu, un pacient cu hepatita nu poate lua Favipiravir, nici femeile insarcinate.

Daca vor fi prescrise rational, numai la persoanele infectate si de la inceputul bolii, dupa o evaluare, vor avea un efect pozitiv. Ele au fost supuse studiilor clinice, nu au o eficacitate formidabila, undeva pe la 35%.”, a declarat ministrul.

În ce priveşte varianta Omicron, Alexandru Rafila a declarat că datele avute la dispoziţie până în acest moment nu arată că ar produce simptome mai grave decât tulpinile anterioare, dar are un grad de răspândire mult mai ridicat.

„E foarte transmisibil, dar faptul ca nu ne-am lamurit cat e de periculos este un lucru bun. In Romania avem 8 cazuri, niciunul forma grava, dar trebuie sa spunem ca 7 dintre ei erau vaccinati. Niciunul nu este in spital, toti sunt izolati la domiciliu. Cred ca numarul deceselor va scadea. Problema e ca evidentierea deceselor este un proces mai laborios, pentru ca trebuie validate de DSP.”, a concluzionat Rafila.

Citeşte şi: Certificatul verde încaieră Coaliţia. Ultima variantă: nu se va aplica testelor antigen, dar ar putea fi valabil pentru cei care au făcut prima doză

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Un cercetător a explicat cum ar putea avea loc sfârșitul lumii într-o carte clasificată de CIA: “Toate urmele civilizației dispar”
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
Playtech.ro
Prima reacție a lui Victor Ponta despre divorțul de Daciana Sârbu: Doresc să-mi protejez familia!
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Prăjitură delicioasă din perioada comunistă. Un răsfăț la desert
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
EL va fi înlocuitorul lui Călin Georgescu. Va strânge chiar mai multe voturi: E redutabil!
StirileBZI
Călin Georgescu a luat decizia! Ce platformă a lansat candidatul la președinție
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Stargate: Parteneriat masiv de 500 de miliarde de dolari pentru infrastructura AI în SUA
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!