Alexandru Rafila a subliniat, miercuri seară, că proiectul privind certificatul verde dezbătut în Senat nu se referea la documentul pe care românii trebuie să-l prezinte la intrarea în diverse instituţii publice.
Rafila a declarat că proiectul dezbătut în Senat se referea la introducerea certificatului verde la locul de muncă.
„Proiectul de lege privid certificatul verde va ajunge în camera Deputatilor in forma lui initiala. Legea din Senat extindea diversele categorii care trebuiau sa utilizeze acest certificat la locul de munca, dar crea mari discriminari.
Ce a fost la Senat si ce s-a discutat era vorba despre certificatul verde profesional. Nu avea nicio legatura cu certificatul verde pe care ti-l cere ca sa mergi la mall sau la concerte. Era cu totul alt act normativ.
Trebuie sa gasim o forma astfel incat oamenii care lucreaza in sistemul de sănătate să isi desfasoare activitatea în condiţii de siguranţă, sa le dai acces la testare, sa le dai o perioada de timp ca sa poata sa accepte sugestia asta. Toata treaba cu certificatul verde nu trebuia facuta in varful pandemiei.
Certificatul pentru toata lumea nu este nici macar in dezbatere. Este vorba despre o ordonanta de urgenta data de florin cîţu.”, a subliniat Rafila la România Tv.
El a adăugat că discuţia cu privire la introducerea certificatului verde la locul de muncă putea să aibă loc în urmă cu cinci luni, pentru că acum „ostilizează personalul medical” pe fondul unei creşteri mari a numărului de pacienţi cu COVID.
Citeşte şi Ultimatum pentru CERTIFICATUL VERDE: „Deja este prea târziu”
Alexandru Rafila a declarat, miercuri, că românii au în continuare dileme în privinţa certificatului verde COVID, pentru că nu li s-a explicat ce este acest document şi mai ales că nu presupune exclusiv vaccinarea.
Conducerea Camerei Deputaților a respins marți cererea USR ca proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă să fie dezbătută în regim de urgență. Tot marți a fost înregistrat recordul absolut al deceselor Covid, cu 591 de persoane moarte în ultimele 24 de ore.
Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de până la 30 de zile. Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.
Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.
În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.