Consilierul lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a fost întrebat cine a plătit pentru închirierea salonului prezidenţial de la Aeroportul Otopeni în cazul deplasării efectuate de Anca Dragu.
„Închirierea este plătită de Senatul României, dar fără acordul Biroului Permanent. Această factură la Aeroport e plătită de Senat, nu de doamna Anca Dragu”, a declarat Alin Şerbănescu, în direct la România TV.
Şerbănescu a dat de înţeles că „nu s-a pus problema” şi nici nu a existat vreo sugestie din partea Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) pentru ca Anca Dragu şi familia ei să utilizeze salonul prezidenţial.
„Nu s-a pus problema să primească la Aeroportul Otopeni un astfel de document. Singurul document primit este cel de la Senatul României. Când sunt astfel de riscuri la adresa unui demnitar, procesele sunt cu totul altele. Nu e anunţat aeroportul. Dispozitivul de pază este astfel calibrat pentru demnitarul care reprezintă ţara.
Nu ştiu care era dispozitivul standard al doamnei Dragu, dar dispozitivul de pază bănuiesc că era cel pe care-l avea cotidian. Practic, delegaţia respectivă din care fac parte şase persoane şi cu dispozitivul aferent demnitarului”, a menţionat Alin Şerbănescu.
De asemenea, Alin Şerbănescu a explicat că, în cazul demnitarilor de rang înalt, există două proceduri pentru îmbarcarea în avion.
„Sunt două tipuri de proceduri în funcţie de nivelul delegaţiei. Sunt delegaţiile oficiale prezidenţiale când avionul este tras şi sunt aeronave speciale.
Procedura la aeronavele speciale este cea de tragere la salonul oficial, dar procedura pentru avioanele de linie este ca aeronava să aştepte pe pistă în locul în care este alocat şi delegaţia se deplasează cu maşina”, a afirmat el.
Consilierul lui Sorin Grindeanu a menţionat că în cazul Ancăi Dragu „nu s-a deplasat avionul la salonul oficial, ci s-a dus delegaţia la avion cu maşina”.
„Pentru delegaţiile oficiale costă suma stabilită cu celelalte instituţii. Dacă e o persoană fizică, e o sumă destul de mare, undeva la 9.000 de lei. La delegaţiile oficiale preţurile sunt stabilite de protocoalele între instituţii”, a mai precizat Şerbănescu.
Întrebat dacă şi manelişti celebri, precum Adi Minune sau Vali Vijelie, ar putea închiria salonul oficial, Şerbănescu a dat de înţeles că nu „neapărat oricine” poate avea acces la această facilitate rezervată demnitarilor de rang înalt.
„Să ne înţelegem. O persoană particulară, persoană fizică, nu înseamnă neapărat oricine vrea să se ducă şi are bani. Trebuie o justificare. Poţi să vorbeşti despre o delegaţie economică, de lucruri care prezintă necesitate. Tot pe aeroport există şi salonul de business”, a mai spus consilierul lui Sorin Grindeanu.
Potrivit G4media, pentru amatori alții decât demnitari, există posibilitatea închirierii, contra unui tarif de 900 de lei, a salonului oficial de genul celui utilizat de delegația familiei Dragu în iulie-august 2021.