Andreea Creţulescu a analizat măsurile de austeritate şi cauzele care au generat asemenea restricţii financiare pentru electorat chiar înainte de alegeri.
„Adevaratul motiv pentru care Guvern recurge la austeritate prin ordonante este urmat, foarte simplu il gasim intr-unul din drafturile pe surse, daca nu intervine nimic gaura la buget va fi 100 de miliarde de lei, o suma nemaivazuta si greu de suportat, asadar primul draft de ordonanta vizeaza reforma in zona bugetara s-ar taia posturi neocupate ca sefimea sa castige mai putin, cunoastem o relitatate remarcata prin rapoarte oficiale”, spune Andreea Creţulescu.
Marcel Boloş, măsuri dure de austeritate: Se taie vouchere de vacanţă şi indemnizaţia de hrană, se pun plafoane la mobile, se fac concedieri masive
„Romania este fruntasa in privinta aparatului bugetar, inseamna ca in Romania, un angajat de la stat este echivalent cu 3 la privat, in alte tari avem un angajat la stat vs 6 la privat si daca vorba de nemti, la ei lucrurile stau diferut, 1 angajat la 10. Nu stim ce va fi cu reforma ca in realitate, dupa noua lege a salarizarii, acel efort bugetar s-a dublat, pe anumite zone chiar triplat, a permis portite si a facut ca in anumite zone sporurile sa fie de 2-3 ori cat salariu, media salariului la stat in ultimele 3-4 ani peste media salariala de la privat”, mai spune Andreea Creţulescu, în exclusivitate la România TV.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă că Guvernul României trebuie ”mai mult decât oricând să gestioneze cu grijă resursele publice şi să asigure utilizarea lor eficientă”. ”Reducerea cheltuielilor publice nu trebuie privită ca o măsură austeră sau o restricţie asupra dezvoltării, ci ca o strategie necesară pentru a asigura o creştere economică durabilă şi pentru a oferi oportunităţi de dezvoltare”, subliniază el.
Boloş afirmă deficitul bugetar reprezintă ”o ameninţare serioasă pentru viitorul” României, iar din acest motiv ”pachetul de măsuri trebuie să ne aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei”. ”Cât despre măsurile fiscale, nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliţia de guvernare. Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populaţia, vom prezenta transparent şi integrat toate propunerile şi deciziile pe care Guvernul Ciolacu le va lua în această zonă”, adaugă el.
Dar laţul se strânge în jurul anturajului. Ştefan Godei, preşedintele asociaţiei care deţinea unul dintre centrele din Voluntari în care bătrânii erau supuşi la tratamente inumane este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie. El este acuzat de procurorii anticorupţie de faptul că pentru a obţine licenţa centrului a completat documentele necesare cu date nereale, aşa cum l-ar fi sfătuit doi inspectori sociali de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov.