EXCLUSIV. Andreea Creţulescu: „Cel mai important tic-tac pentru români este luna aprilie 2025”

Furnizorii se plâng ca nu mai pot asigura energie cu plafon. Totuși, guvernul promite înca trei luni de plafonare, deși în paralel face mega stornarea de doi lei pe milioane de euro. Andreea Crețulescu vine cu toate detaliile.
Irina Dumitrescu
29 ian. 2025, 10:48
EXCLUSIV. Andreea Creţulescu:

Andreea Creţulescu a analizat, în exclusivitate la România TV, problema plafonmării tarifelor la energie, care, teoretic, expiră în luna aprilie. „Poate cel mai importanta tic-tac este luna aprilie 2025, pentru ca atunci s-ar putea sa asistam din nou la liberalizarea gazelor. Guvernul deja se gandeste la o prleungire a palfonarii, insa trebuie sa se lupte pe de-o parte cu deficitul bugetar, dar si cu proetstele care vin din partea furnizorilor din energie care au inceput sa ameninte guvenrul ca nu face platile de plafonare”, spune Andreea Creţulescu.

„Aceasta plafonare a fost un stopaj al pretului pentru furnizor. Diferenţa intre acest pret, adaosul lui si pretul plafonat este de fapt platit de catre statul roman. Nu este platit la liber, toate aceste plati se fac dupa o avizare a ANRE-ului. Doar ca, in momentul de fata, ANRE-ul n-a mai acceptat aceste deconturi, iar datoria, cel putin dupa declaratiile venite din partea furnizorilor, se ridica la nu mai putin de 9 miliarde de lei, greu de platit in momentul de fata. Asadar, pentru aprilie, pe acest semnal mesajul venit din partea statului, inca nu este intr-o certitudine de 100%, pentru ca aceasta palfonare inseamna o constrangere pentru stat, el achitand diferentele intre pretul palfonat si pretul firmei furnizoare”, conchide Andreea Creţulescu.

Sebastian Burduja, veste bună despre facturile românilor: Un scenariu de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, aşa cum este astăzi, pentru 3-6 luni

Conform ministrului Sebastian Burduja, scenariul de bază vizează prelungirea plafonării cu 3 sau 6 luni, după data de 1 aprilie. Ulterior, după această perioadă, se va trece pe un model bazat pe protejarea consumatorului vulnerabil, în funcție de venituri.

”Costul este nu mic și sigur că în contextul actual fiscal-bugetar este un lucru la care trebuie să fim atenți. Mai ales Ministerul de Finanțe trebuie să aibă în vedere acest lucru. Din punctul nostru de vedere, având în vedere ce se întâmplă în regiune, având în vedere creșterile de prețuri la gaz, pe piața europeană, la energie electrică și pe PZU față de acum niște luni de zile – creșteri între 10 și 40% la energie electrică și între 15 și 40% la gaz – o asemenea măsură este prudentă”, ne-a declarat Burduja.

Până acum, în cei trei ani de funcționare a schemei de plafonare și compensare, costul bugetar a fost de aproximativ 27 de miliarde de lei, din care 17 miliarde de lei s-au plătit în cadrul schemei de plafonare-compensare a facturilor la energie, pentru mediul economic, iar 10 miliarde de lei sunt plăți făcute de Ministerul Muncii pentru clienții casnici.

Ce se întâmplă cu prețul la energie și gaze după 1 aprilie. Dumitru Chisăliță, anunț de ultimă oră despre plafonare și liberalizare

În România, prețul reglementat este de 120 lei/MW, preț cu care producătorii locali vând gaze furnizorilor pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică. La energie electrică, plafonul este de 0,68 lei/KWh, însă ofertele din piață pentru 1 aprilie sunt în general mult mai înalte comparativ cu prețul plafonat. Diferențele între prețul de piață și cel plafonat este asigurată întâi de furnizori și apoi de stat prin decontarea sumelor.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
Playtech.ro
Ce conține carnea de mici vândută în supermarketurile din România înainte de 1 Mai. „Surpriza” din compoziție, semnalată de APC
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Pericol într-o zonă din România. Apa e periculoasă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre