Avertismentul unui reputat virusolog român din SUA. Costel Atanasiu a explicat într-un interviu la România Tv cât de importante sunt măsurile de restricţii impuse de autorităţi pentru a combate pandemia de coronavirus. Acesta a avertizat că antiviralele administratate preventiv sunt foarte toxice.
Costel Atanasiu anunţă că valul patru în România se va termina în preajma sărbătorilor de iarnă şi avertizează că valul cinci al pandemiei ar putea începe prin februarie.
„În fiecare tara valurile vin diferit. Nu cred ca se mixeaza valurile. La noi mare parte din populaţie s-a infectat si virusul nu mai are pe cine să infecteze. Aceste valuri scad de la sine. Valul asta al nostru a fost foarte puternic, dar a plecat foarte repede. Cred ca in jur de Revelion vom avea o valoare foarte scazuta a cazurilor si apoi poate mai trece o luna sau doua pana la urmatorul val”, a declarat virusologul la România Tv.
Virusologul a explicat că restricţiile impuse de autorităţi sunt mult mai importante decât orice medicament.
„Restrictiile sunt foarte importante. Uneori sunt mai importante decat medicamentele. Mai bine previi decât să tratezi. Infectia e ca o loterie, cat de sanatos crezi ca esti, cat de tanar poti sa faci o forma grava sau chiar sa mori. Avem aici state cu restrictii mai mari sau mai mici si se vede din numărul de cazuri. Sunt state care merg cu media mondiala. Acest ultim val a fost mai mic din punctul de vedere al numărului de cazuri, dar extraordinar de mare al numărului de morti”, a mai precizat Atanasiu.
Referitor la antivirale, Costel Atanasiu avertizează că acestea pot fi foarte periculoase pentru sănătate, dacă sunt luate preventiv.
„Cel mai bun antiviral care exista in momentul de fata are eficacitate de doar 50% si doar la primele simptome. Daca este administrat mai tarziu, nu mai are niciun efect. Tot ce pot face aceste antivirale este sa operasca infectia, sa o incetineasca la un anumit nivel. Nu pot face nimic pentru celulele infectate, n-are ce sa faca acolo. Problema antiviralelor este că sunt foarte toxice dacă sunt luate preventiv. Au fost aprobate în alte ţări, dar se dau doar 4-5 zile. În aceste cazuri nu este o problemă. Când iei la infinit, aceste antivirale îţi fac ficatul praf, plus alte organe. Sunt foarte toxice”, a avertizat virusologul. .
De asemenea, acesta a explicat că vom mai face câteva doze de vaccin până la finalul pandemiei, însă acestea nu vor mai fi administrate la 6 luni ci, cel mai probabil, la un an
„De la inceput s-a spus ca vaccinurile acopera 6-8 luni. Informaţia s-a pierdut si lumea s-a asteptat sa fii vaccinat pe viata. Nu este asa, problema cea mai mare cu acest vaccin este ca nu stimuleaza raspunsul imun puternic, nu pune celule B si T de memorie de-o parte. Cand are loc o infectie sau vaccinare, majoritatea anticorpilor se produc ca sa rezolve problema de atunci. Acest virus nu da raspuns imun cum trebuie, chiar daca esti infectat, chiar daca esti vaccinat nu este destul de mare numărul celulelor de memorie ca să poată face faţă virusului daca se intoarce. Si noi atunci ne bazam pe acei anticorpi formati in momentul infectiei.
La fiecare doza se creaza si mai multe celule de memorie. La un moment dat, vom atinge limita si nu trebuie sa mai facem vaccinul. Va pot face o predictie. Am facut booster la 6 luni, urmatorul nu va fi la 6 luni, va fi la 10 sau la un an, va creste distanta”, a mai explicat virusologul român din SUA.
Întrebat ce părere are despre modul în care a fost gestionată campania de vaccinare în România, Costel Atanasiu a declarat că marea problemă a fost medicii care au trecut în tabăra conspiraţioniştilor.
„Campania de vaccinare nu a dat roade. Românii nu au inteles mesajul autorităţilor. Problema cea mai mare a Romaniei este ca forte multi medici au trecut in tabara conspitarionistilor si au raspandit informaţii fasle. Am incercat sa vorbesc cu ei, nu se poate discuta. Sunt porniti pe o singură chestie si cred ca asta a fost cea mai mare problemă”, a mai spus virusologul.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 13 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 4.006 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 323 decese dintre care 19 anterioare.