În 2014, Bogdan Naumovici, director de creaţie 23 Communication Ideas, a semnat ultima campanie pentru Roşia Montana. La acea vreme, a încasat 500.000 de euro pentru campania prin care a realizat mai multe reclame în favoarea exploatării care ar fi trebuit să fie realizată de Roşia Montană Gold Corporation.
Contactat de Româniatv.net, Bogdan Naumovici a criticat decizia prin care Roşia Montană a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO, ceea ce înseamnă oprirea exploatării zăcământului de aur.
„Includerea Roşia Montană în patrimoniul UNESCO o văd ca pe o greşeală, dacă mă întrebaţi pe mine. Un proces lung şi care s-ar putea să ne coste mulţi bani pe noi toţi, pe români. Statul român are cu Gabriel Ressources un litigiu. Din ce ştiu eu, se judecă la Washington un litigiu între statul român şi compania care avea autorizaţia de explorare şi exploatare de la Roşia Montană. (…)
A fost tergiversat tot procesul de autorizare îngrozitor de mult. Statul român nu i-a spus nici da, nici nu. A învestit un comitet de analiză tehnică interministerial care să analizeze proiectul nu a venit niciodată cu un răspuns. În 2006 cred că au depus proiectul. Până am terminat eu colaborarea cu ei în 2012 sau 2013, nu primise niciun răspuns şi, din ce ştiu eu, nici până în ziua de azi nu a primit niciun răspuns”, a declarat Bogdan Naumovici (foto).
Publicitarul a contestat efortul organizaţiilor neguvernamentale de a propune includerea Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, amintind că România ar putea plăti o sumă uriaşă despăgubiri ca urmare a acestei decizii.
„Pentru noi, pentru români, e o mare greşeală. Nu se poate să stai pe cel mai mare zăcământ de aur din Europa şi să admiţi că nu o să-l mai scoţi niciodată cu nimeni. Nici tu, stat român, nicio altă companie privată!
Aurul rămâne sub pământ! Pentru chestia asta mă aştept să şi plăteşti tu, stat român, să plăteşti despăgubiri serioase. Ai dat acolo licenţă de explorare şi exploatare minieră. Teoretic, i-ai promis unui partener că poate investi pentru lucrul ăsta.
Când îţi arăţi intenţia de a băga în patrimoniul UNESCO şi de a nu mai face exploatare, sunt convins că poate fi interpretat că l-ai păcălit cumva, l-ai îndrumat greşit în toţi aceşti ani”, a precizat Naumovici.
Mai mult, directorul firmei de publicitate „23 Communication Ideas” care a creat mai multe spoturi în favoarea exploatării de la Roşia Montană a amintit că firma Roşia Montană Gold Corporation „băgase vreo 400 – 500 de milioane de euro cu ce au făcut la Roşia Montană: în restaurări de case, în cumpărat de terenuri, amenajat galeriile romane”, iar statul român ar fi fost cel care ar fi avut de câştigat de pe urma exploatării metalelor preţioase de la Roşia Montană.
„Statul, din parteneriatul cu RMGC, lua undeva la 60% din valoarea zăcământului. Zăcământul valora vreo patru miliarde, dar pentru că preţul aurului a crescut de la 300 de dolari uncia la vreo 1.200. Ajunsese să valoreze destul de mult – 11-12 miliarde. Fără să bage statul niciun leu, doar prin efortul financiar al partenerului privat, statul câştiga din dividende – avea, dacă ţin minte, 25% din acest parteneriat.
Din dividente, taxe, impozite, bani cheltuiţi în România, TVA, redevenţă, câştiga undeva la 60% din valoarea zăcământului. Era cumva un deal de 60%-40% cu RMGC”, a mai precizat Naumovici.
Prin includerea sit-ului de la Roşia Montană în patrimonul UNESCO, Naumovici susţine că mii de oameni vor rămâne fără locuri de muncă.
„Vorbim despre locurile de muncă din zonă. Zona aia nu a fost declarată monoindustrială, după cum susţin ONG-urile. Zona aia e monoindustrială de 2.000 de ani. Exploatările nu le-a început RMGC-ul acolo. Mineritul se face de pe vremea romanilor acolo. Lumea de acolo asta ştia să facă. Asta s-a făcut şi pe vremea lui Ceauşescu, asta s-a făcut şi pe vremea Imperiului Austro-Ungar. E activitate de bază din zonă.
Locurile ălea de muncă au dispărut. Roşia Montană, când eu mergeam acolo, rămăsese o comună de vreo 2.500 – 3.000 de oameni, din care 90% lucrau pe rând la companie.
Erau efectiv o mână de 5-10 oameni care se luptau împotriva exploatării. Restul de 2.000 erau în favoarea exploatării. Doreau locuri de muncă în meseriile pe care le cunoşteau dintotdeauna”, a mai spus Naumovici.
Mai mult, Bogdan Naumovici nu crede că intrarea Roşia Montană în patrimoniul UNESCO va rezolva problemele României.
„Nu cred că această intrare în patrimoniul UNESCO va rezolva ceva. Asta e o poveste politică, dacă mă întrebaţi pe mine. Vai, ce bine, că va fi în patrimoniul UNESCO! Nu este, domnule! Dacă era să meargă bine, mergea dintotdeauna.
S-a dus un băiat, un ong-ist, să împletească şosete şi încearcă să vândă şosete. N-o să salveze Roşia Montană cinci şosete”, a spus ironic Naumovici.
De altfel, publicitarul consideră că această decizie s-ar putea dovedi a fi una „păguboasă” pentru statul român.
„Cred că efortul de a introduce Roşia Montană în patrimoniul UNESCO este neproductiv pentru noi, pentru români. În afară de scos aurul şi creat de locuri de muncă, dacă mai şi pierdem litigiul şi va trebui să plătim noi toţi. Plăteşte din banii noştri! Dacă mai şi pierdem, atunci cred că e chiar o afacere păguboasă”, a mai conchis Bogdan Naumovici.
Duminică, dosarul ”Roșia Montană” a fost discutat în Comisia UNESCO. Ministrul Culturii spunea că listarea Roșiei Montane la UNESCO poate duce la pierderea procesului cu Gabriel Resources deoarece ar reprezenta o confirmare că statul român blochează dreptul companiei de a efectua activități de minerit în zonă, chiar dacă același stat i-a acordat licența de exploatare în urmă cu mai bine de 20 de ani, conform Hotnews.