România are buletine electronice din 2023! Compania Națională Imprimeria Națională a lansat, în iulie 2022, licitația pentru achiziția unui sistem care va asigura emiterea și gestiunea certificatelor digitale necesare pentru autentificarea și identificarea unică a titularilor de cărți electronice de identitate în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private din România.
În cadrul acestei licitații, Imprimeria Națională a primit la finele anului trecut, cinci oferte din partea companiilor Linxens (Thailand) Co. Ltd, SAS Smart Packaging Solutions, Thales Dis France SAS, Advanide Europe GMBH și asocierea de firme Idemia Identity & Security France (lider) și Idemia France.
Pe data de 6 februarie 2023, Compania Națională Imprimeria Națională a anunțat că a fost desemnată câștigătoarea licitației. Este vorba despre Idemia, o companie franceză de tehnologie care furnizează servicii de securitate legate de identitate și recunoaștere facială, precum și produse software de identificare biometrică companiilor private și guvernelor.
Inițial, contractul estimat de statul român pentru achiziția celor 9 milioane de cipuri și 375.000 de ansambluri din policarbonat cu antenă a fost de 38,25 de milioane de euro, fără TVA, însă în cele din urmă, acesta i-a fost atribuit pe data de 3 martie asocierii de firme Idemia Identity & Security France (lider) și Idemia France pentru suma de 8,73 milioane de euro, a transmis Compania Națională Imprimeria Națională într-un răspuns pentru RomâniaTV.net
Astfel, valoarea unitară pentru un cip și un ansamblu de policarbonat, necesare producerii unei cărți de identitate electronice este de 0,97 de euro pe bucată. Potrivit caietului de sarcini, cipul este de tip dual interface și va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact, cât și contractless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat.
Valoarea finală a unui act de identitate va fi de 67 de lei, suma care a fost stabilită deja în cadrul proiectului pilot ce funcționează de mai bine de un an la Cluj, unde au fost emise peste 4200 de cărți electronice, conform avizului Ministerului Finanțelor.
Noile cărți de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar, iar pe lângă informațiile care se regăsesc pe actualele buletine, acestea au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.
Mai mult, locul nașterii va fi trecut doar în format electronic, stocat pe cipul cărții de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple. deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze, potrivit MAI, un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii.
În ceea ce privește adresa de domiciliu, ea va rămâne trecută pe cărțile de identitate simple, însă nu va mai fi trecută și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi, de asemenea, stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare.
Românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte cerificatele de stare civilă atunci când depun cererea pentru eliberarea cărții electronice de identitate.
Buletinele electronice vor fi eliberate opțional și pentru minorii care nu au împlinit 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.
„Regulamentul UE 2019/1157 stabilește expres forma și conținutul documentului de identitate care poate avea și funcția de document de călătorie la nivelul statelor membre în Uniunea Europeană. În aceste condiții, pentru categoria de vârstă 0-14, neexistând obligația de obținere actului de identitate, urmează să se elibereze doar carte de identitate electronică”, se arată în nota de fundamentare.
Altă propunere a MAI este ca pentru minorii cu vârste până la 12 ani, eliberarea cărților electronice de identitate să se facă fără imaginile impresiunilor papilare (amprentele degetelor). Colectarea și înscrierea acestor amprente în cipul cărții electronice de identitate vor fi necesare însă de la 12 ani în sus.
De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează:
a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani;
c) cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
d) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
e) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.