EXCLUSIV| Care este firma care va face noile buletine electronice din România?! O companie din Franţa a câştigat licitaţia de aproximativ 9 milioane de euro! Cât plăteşte statul pentru fiecare buletin electronic!

După aproape un an de zile de la lansarea licitației pentru contractul de achiziție a celor 9 milioane de cipuri și 375.000 de ansambluri din policarbonat cu antenă care se vor regăsi în noile buletine electronice din România, a fost desemnată compania câștigătoare. Este vorba despre asocierea de firme Idemia Identity & Security France (lider) și Idemia France care a încheiat cu statul român un contract în valoare de aproximativ 9 milioane de euro.
Filip Stan
15 mart. 2023, 06:31
EXCLUSIV| Care este firma care va face noile buletine electronice din România?! O companie din Franţa a câştigat licitaţia de aproximativ 9 milioane de euro! Cât plăteşte statul pentru fiecare buletin electronic!

România are buletine electronice din 2023! Compania Națională Imprimeria Națională a lansat, în iulie 2022, licitația pentru achiziția unui sistem care va asigura emiterea și gestiunea certificatelor digitale necesare pentru autentificarea și identificarea unică a titularilor de cărți electronice de identitate în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private din România.

Se schimbă buletinele în România! Decizia momentului privind cărțile de identitate, vor fi cu CIP din 2023

În cadrul acestei licitații, Imprimeria Națională a primit la finele anului trecut, cinci oferte din partea companiilor Linxens (Thailand) Co. Ltd, SAS Smart Packaging Solutions, Thales Dis France SAS, Advanide Europe GMBH și asocierea de firme Idemia Identity & Security France (lider) și Idemia France.

Pe data de 6 februarie 2023, Compania Națională Imprimeria Națională a anunțat că a fost desemnată câștigătoarea licitației. Este vorba despre Idemia, o companie franceză de tehnologie care furnizează servicii de securitate legate de identitate și recunoaștere facială, precum și produse software de identificare biometrică companiilor private și guvernelor.

Inițial, contractul estimat de statul român pentru achiziția celor 9 milioane de cipuri și 375.000 de ansambluri din policarbonat cu antenă a fost de 38,25 de milioane de euro, fără TVA, însă în cele din urmă, acesta i-a fost atribuit pe data de 3 martie asocierii de firme Idemia Identity & Security France (lider) și Idemia France pentru suma de 8,73 milioane de euro, a transmis Compania Națională Imprimeria Națională într-un răspuns pentru RomâniaTV.net

Astfel, valoarea unitară pentru un cip și un ansamblu de policarbonat, necesare producerii unei cărți de identitate electronice este de 0,97 de euro pe bucată. Potrivit caietului de sarcini, cipul este de tip dual interface și va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact, cât și contractless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat.


Valoarea finală a unui act de identitate va fi de 67 de lei, suma care a fost stabilită deja în cadrul proiectului pilot ce funcționează de mai bine de un an la Cluj, unde au fost emise peste 4200 de cărți electronice, conform avizului Ministerului Finanțelor.

Noile cărți de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar, iar pe lângă informațiile care se regăsesc pe actualele buletine, acestea au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.

Locul nașterii și adresa de domiciliu vor fi imprimate pe cip

Mai mult, locul nașterii va fi trecut doar în format electronic, stocat pe cipul cărții de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple. deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze, potrivit MAI, un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii.

În ceea ce privește adresa de domiciliu, ea va rămâne trecută pe cărțile de identitate simple, însă nu va mai fi trecută și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi, de asemenea, stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare.

Buletinele electronice vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți

Românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte cerificatele de stare civilă atunci când depun cererea pentru eliberarea cărții electronice de identitate.

Se schimbă buletinele în România. Ce va conține CIP-ul noilor cărți de Identitate. Fiecare român va avea mapă electronică

Buletinele electronice vor fi eliberate opțional și pentru minorii care nu au împlinit 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.

„Regulamentul UE 2019/1157 stabilește expres forma și conținutul documentului de identitate care poate avea și funcția de document de călătorie la nivelul statelor membre în Uniunea Europeană. În aceste condiții, pentru categoria de vârstă 0-14, neexistând obligația de obținere actului de identitate, urmează să se elibereze doar carte de identitate electronică”, se arată în nota de fundamentare.

Altă propunere a MAI este ca pentru minorii cu vârste până la 12 ani, eliberarea cărților electronice de identitate să se facă fără imaginile impresiunilor papilare (amprentele degetelor). Colectarea și înscrierea acestor amprente în cipul cărții electronice de identitate vor fi necesare însă de la 12 ani în sus.

Care e valabilitatea noilor buletine electronice

De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează:

a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani;
c) cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
d) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
e) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Rețetă de vafe cu iaurt și scorțișoară. Întâi, te cucerește mirosul
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Metoda Rezum redesenează tratamentul pentru adenomul de prostată la bărbați în vârstă
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui Traian Băsescu când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!