„Ţinta de vaccinare” este noua frază-cheie pe baza căreia se taie din restricţiile stabilite în cadrul stării de alertă. Astfel, conform proiectului de HG, „începând cu data de 15.05.2021, dacă la nivel național se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 500 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”.
„Expresia ‘ținta de vaccinare’ nu face referire la o cifra de persoane vaccinate, ci la evoluția ratei de infectare, a mortalității și a gradului de ocupare a paturilor ATI. Astfel, prin atingerea țintei de vaccinare pentru luna în curs se înțelege păstrarea trendului descrescător pentru cei trei indicatori enumerați mai sus, indicatori în funcție de care se fac evaluările și sunt adaptate permanent măsurile de protecție pentru populație„, au precizat, în exclusivitate pentru Roamniatv.net, reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică.
Premierul Florin Cîţu a anunţat că în următoarea şedinţă de Guvern, care va avea loc joi sau vineri, vor fi adoptate măsurile de relaxare ce urmează a fi aplicate de la 1 iunie, menţionând că nu există niciun motiv să nu se meargă mai departe cu calendarul relaxărilor. „Am prezentat un calendar al relaxărilor – 1 iunie, 1 iulie, 1 august. Ne ţinem de acest calendar. În şedinţa următoare de Guvern – cred că şedinţa o să fie joi sau vineri – vom avea măsurile pentru 1 iunie. Dacă este nevoie să ajustăm şi pentru celelalte perioade, vom ajusta acum. Am avut discuţii (…) cu cei care sunt afectaţi direct, vom îmbunătăţi unele dintre măsuri în funcţie de aceste discuţii”, a afirmat Cîţu, marţi, înaintea şedinţei conducerii PNL.
Premierul a reiterat că obiectivul campaniei de vaccinare este de a elimina pandemia. „Vedem că avem cifre foarte bune în ceea ce priveşte reducerea ratei de pozitivare”, a precizat acesta.
„Rolul campaniei de vaccinare este acela de a scăpa de pandemie. Acea campanie de vaccinare pe care am făcut-o în ultima perioadă a avut rezultate. Valul trei am văzut că a dispărut. Numărul de persoane de la ATI este acum la 600, scade de la 1600, numărul de persoane pozitive scade în fiecare zi. Avem aceste rezultate, nu avem niciun motiv să nu mergem cu această campanie de relaxare mai departe – 1 iunie, 1 iulie, 1 august”, a adăugat Florin Cîţu.
Guvernul decide măsurile de relaxare de la 1 iunie 2021. DOCUMENT