EXCLUSIV | Cât a plătit Nicuşor Dan pentru a instala sistemul VAR la Arena Naţională. Noua tehnologie a dat rateuri încă de la meciul de test

Sistemul VAR, tehnologia de arbitraj video folosită pe marile stadioane de fotbal ale lumii în cazul unor faze de joc controversate, a fost pus în funcţiune şi pe Arena Naţională. De montarea acestuia s-a ocupat Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Energetica Servicii. Instituţia condusă de Nicuşor Dan nu a organizat o licitaţie, explicând că a optat pentru semnarea unui "contract pe normă internă".
Filip Stan
27 iul. 2022, 17:44
EXCLUSIV | Cât a plătit Nicuşor Dan pentru a instala sistemul VAR la Arena Naţională. Noua tehnologie a dat rateuri încă de la meciul de test

Nicuşor Dan a anunţat, pe 4 iulie, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că instalarea şi punerea în funcţiune a sistemului VAR pe Arena Naţională, fără a preciza exact câţi bani a cheltuit Municipalitatea pentru această tehnologie. După ce Româniatv.net a adresat o solicitare, reprezentanţii Primăriei Capitalei au făcut precizări despre costuri.

„Sistemul VAR de pe Arena Națională nu a fost achiziționat printr-o societate sau firmă privată. Infrastructura unei părți a sistemului VAR a fost realizată de Compania Municipală Energetica Servicii București S.A, care prestează servicii de mentenanță preventivă și corectivă pentru toate instalațiile Arenei Naționale.

În cadrul contractului cu Municipiul București, specialiștii Companiei Municipale Energetica Servicii București S.A au instalat tot sistemul de cabluri electrice și fibră optică, precum și panourile de acces pentru conexiunile cu sistemul video din cadrul sistemului VAR, conform cerințelor Ligii Profesioniste de Fotbal, UEFA și FIFA”, au explicat reprezentanţii Primăriei Capitalei, la solicitarea Româniatv.net.

Nu a fost organizată o licitaţie, ci „între Primăria Municipiului București și CMESB S.A. a fost semnat un contract pe normă internă”, a explicat instituţia condusă de Nicuşor Dan.

„Toate operațiunile de montaj ale acestei componente din cadrul sistemului VAR au fost realizate în baza Contractului 241/13.05.2022 de mentenanță preventivă și corectivă, pe care CMESB S.A. l-a încheiat cu Primăria Municipiului București”, au precizat oficialii PMB.

Citeşte şi: Scumpiri în lanţ de la 1 august. Viaţă grea pentru milioane de români

Cât a plătit Nicuşor Dan pentru a instala sistemul VAR la Arena Naţională

„Costul operațiunilor de cablare și punere în funcțiune a sistemului electric/electronic și fibră optică, sistem la care se vor conecta camerele video, este de 26.162,61 lei (aproape 5.300 de euro). 

Montarea componentei electrice, parte a sistemului VAR, a durat aproximativ șapte zile, la acest moment sistemul fiind funcțional”, au afirmat reprezentanţii Municipalităţii.

Întreaga procedură pentru implementarea sistemului VAR pentru Arena Naţională a început în luna mai.

„În data de 05.07.2022, la Arena Națională a avut loc ședință de omologare a stadionul pentru sezonul competițional 2022-2023, constatându-se faptul că sistemul VAR era perfect funcțional.

Astfel, reprezentanții Ligii Profesioniste de Fotbal, FC FCSB, Jandarmeriei Române și Primăriei Capitalei au semnat Procesul Verbal de omologare a stadionului, iar sistemului VAR era operațional și funcțional la data de 05.07.2022.

Având în vedere faptul că primul meci cu sistemul VAR era programat să aibă loc pe stadion în seara zilei de 17 iulie 2022, la ora 20.00, reprezentanții PMB și ai Companiei Municipale Energetica Servicii București S.A au solicitat, în data de 05.07.2022, reprezentanților Ligii Profesioniste de Fotbal și ai clubului FC FCSB efectuarea unor teste ale sistemului VAR, până cel târziu în dimineața zilei de 17.07.2022.

Aceștia au stat la dispoziția organizatorilor pentru efectuarea testelor cu cel puțin 5 ore înainte de începerea meciului, însă până la ora 20.00 niciun reprezentant tehnic al LPF și FCSB nu a contactat departamentul tehnic din cadrul Arenei Naționale.

Subliniem faptul că fiecare organizator al unui eveniment sportiv de pe Arena Națională are obligația de a se asigura că toate sistemele de pe stadion sunt operaționale și funcționale”; au mai precizat reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Sistemul VAR de la Arena Naţională a dat rateuri după primul meci

Cu toate acestea, sistemul VAR de pe Arena Naţională a dat primele semne de slăbiciune la meciul dintre FCSB şi U Cluj, disputat pe 17 iulie. Arbitrul a făcut două greşeli mari, din cauza faptului că arbitrajul video nu a funcţionat.

Ambele echipe de fotbal s-au considerat nedreptăţite pe parcursul partidei, deşi trebuia ca noul sistem să elimine controversele. U Cluj a cerut eliminare la intrarea dură a lui Sorin Şerban în start de meci, în timp ce FCSB a solicitat un penalty la henţul din careu al lui Romario Pires, potrivit Fanatik.

Deşi a verificat fazele cu ajutorul VAR, sistemul nu a funcţionat pe Arena Naţională. Comunicaţiile dintre Marian Barbu şi arbitrii VAR au mers, în schimb, o problemă tehnică l-a împiedicat pe “central” să vadă fazele pe ecranul din stadion. Monitorul VAR de la marginea terenului nu a funcţionat din cauza unor probleme la fibra optică care-l conectează cu sistemul. Din cauza acestei defecţiuni, FCSB a fost privată de un penalty la scorul de 0-0, notează sursa citată.

Explicaţiile FRF după problemele sistemului VAR de la Arena Naţională

Federaţia Română de Fotbal a explicat într-un comunicat de ce fost probleme la sistemul VAR în meciul de pe Arena Națională. În plus, FRF cere răbdare privind funcționarea arbitrajului video.

„În ceea ce privește partida disputată duminică seara, FCSB – U Cluj, cu câteva minute înainte de start, fibra optică de la stadion a cedat. A fost nevoie de aplicarea soluției de back-up.

Astfel, a fost trasă o nouă fibră optică care să asigure conexiunea ecranului de la marginea terenului cu mașina VAR. Din acest motiv, sistemul nu a fost perfect funcțional pe parcursul primei reprize”, se arată în comunicatul FRF.

Totodată, Federaţia Română de Fotbal spune că „e nevoie de timp pentru a se regla toate problemele ce pot apărea. Astfel de situații au fost prezente și în alte campionate, la începutul implementării sistemului VAR”, susține FRF.

Cât costă serviciile de întreţinere pentru Arena Naţională

„În cadrul Contractului de mentenanță corectivă și preventivă, există componenta de mentenanță preventivă, care presupune verificarea constantă a funcționalității tuturor instalațiilor Arenei Naționale, respectiv instalații electrice, sanitare, termice, de stingere a incendiilor și aer condiționat, componentă care însumează lunar un cost de aproximativ 470.000 de lei.

Componenta de mentenanță corectivă, în valoare de 2.915.959,03 lei, este pusă în execuție doar în cazul apariției unor disfuncționalități sau avarii ale instalațiilor”, au mai spus reprezentanţii PMB.

Citeşte şi: VOUCHERE DE 250 DE LEI. Gata! Anunţul OFICIAL de la Guvern care-i va bucura pe pensionarii cu venituri mici

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Energiei cere prelungirea plafonării la energie și gaze: subvenții bazate pe venit
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București