La solicitarea România TV, reprezentanţii Primăriei Capitalei au dat detalii despre câţi bani face STB din vânzarea de publicitate, după ce edilul Capitalei a cerut la mijlocul lunii ianuarie ca vehiculele din flota serviciului public de transport să fie decolantate. La acea vreme, fostul edil Gabriela Firea l-a acuzat pe Nicuşor Dan că spațiul publicitar va fi folosit pentru sponsorii și prietenii politici.
„Sacrifică cetățenii care nu vor mai putea vedea pe fereastră, plus că mulți călători simt un sentiment de claustrofobie, doar ca să umple buzunarele unor băieți”, a precizat Gabriela Firea, în ianuarie.
Din luna ianuarie, momentul în care a fost îndepărtate „cu forţe proprii, fără costuri” însemnele PMB şi CGMB de pe autobuze, tramvaie şi troleibuze şi până în prezent, STB a semnat mai multe contracte de publicitate.
„De la momentul respectiv şi până în prezent au intrat în derulare nouă campanii publicitare. Valoarea acestora este de 67.604,89 € fără TVA (n, red. 80.448 euro cu TVA , echivalentul 394.999 lei)”, au precizat reprezentanţii PMB, la solicitarea România TV.
Printre firmele care au cumpărat spaţii de publicitate se numără casa de pariuri „Fortuna” pentru a-şi face reclamă pe tramvaie şi autobuzele care circulă în Capitală. Întrebaţi despre câţi bani face STB prin vânzarea acestor spaţii publicitare, reprezentanţii PMB au menţionat că este vorba despre un contract de peste 20.000 de euro.
„Campania «Fortuna» se desfăşoară pe o durată de patru luni, în intervalul 16.02.2021-15.06.2021, valoarea acesteia fiind de 18.720 € + TVA. Implementarea campaniei s-a realizat prin intermediul unei agenţii”, notează sursa citată.
Pentru STB, vânzarea de publicitate nu este, deocamdată, o afacere profitabilă. Motivul: profitul obţinut reprezintă doar 0,044% din datoria de aproape 900 milioane lei pe care transportatorul o are faţă de ANAF.
Autorităţile au precizat că STB a reluat vânzarea de spaţii publicitare în anul 2011, „după o pauză de câţiva ani impusă de perioada de garanţie a autobuzelor Mercedes Euro 3 şi Euro 4”.
Citeşte şi: Nicuşor Dan a decis să decolanteze autobuzele din Bucureşti: Vreau să punem reclame
Reprezentanţii PMB au menţionat că preţurile cerute de STB pentru a permite companiilor colantarea publicitară sunt publice şi pot fi consultate pe site-ul www.stbsa.ro, în Secţiunea Informaţii/Servicii/Publicitate. Aceasta poate fi accesată aici: http://www.stbsa.ro/tarife_pub.
„Tarifele sunt diferenţiate pe tipuri de suporturi publicitare şi variante de decorare. Tipurile de decorare au rămas momentan aceleaşi, urmând ca, în perioada imediat următoare, noul Consiliu de Administraţie să aprobe Strategia de publicitate în acord cu noile suprafeţe disponibile pentru publicitate”, a explicat PMB care are în subordine STB.
În schimb, autorităţile nu au făcut o estimare privind încasările pe care STB se va avea în 2021 din vânzarea spaţiilor publicitare.
„După cum se ştie, pandemia SARS COV 2 din anul 2020 a afectat major, pe lângă multe alte sectoare economice, şi piaţa de publicitate în general. În aceste condiţii, şi STB S.A. a înregistrat anul trecut o scădere masivă a veniturilor din publicitate.
Pentru anul 2021 suntem optimişti că, odată cu creşterea suprafeţei de decorare, există premise de creştere a veniturilor din publicitate. Totuşi, din cauza evoluţiei incerte a pandemiei este dificil să facem estimări. Totul depinde pe de o parte de restartarea economiei şi, implicit, a pieţei de publicitate, iar pe de altă parte şi de modul în care suporturile consacrate outdoor vor recapta din nou piaţa, care în ultima perioadă s-a mutat din ce în ce mai mult în online”, a explicat Primăria Capitalei.
Vehiculele din flota STB au fost colantate în timpul mandatului de primar al Gabrielei Firea, după ce în 2018 au fost achiziţioante cele 400 de autobuze noi Otokar. La acel moment, imprimarea însemnelor PMB şi CGMB a costat aproape 20.000 de euro.
„Valoarea contractului a fost de 80.070,00 lei+TVA . (n, red 16.307 euro – 19.405 cu TVA)”, a explicat PMB.
Potrivit Hotnews, subvenția pe care o plătește Primăria Capitalei pentru transportul public a crescut cu circa 240% în ultimii 5 ani, ajungând de la 515 milioane lei în 2015 la 1,235 miliarde lei în 2020. Pe lângă aceste sume, municipalitatea mai are datorii de aproape 1 miliard de lei către STB. Acestea s-au acumulat din cauză că Primăria nu a putut acoperi subvenția din ce în ce mai mare. De exemplu, STB a facturat anul trecut 1,250 miliarde lei, iar PMB a plătit circa 825 milioane lei. STB datorează mai departe circa 900 milioane lei către ANAF.