EXCLUSIV | Cauzele principale ale creșterii colesterolului și ce poți face pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare. ”Este foarte important”

Colesteroul este esențial pentru funcționarea sănătoasă a organismului și nu putem trăi fără el. Însă, în situația în care acesta depășește anumite valori pot apărea probleme serioase. De exemplu, colesterolul mărit este una dintre principalele cauze de apariție a bolilor cardio vasculare. Iată sfaturile oferite de Gabriela Papazian-urdareanu, medic primar în Medicină generală.
Filip Stan
01 apr. 2024, 12:21
EXCLUSIV | Cauzele principale ale creșterii colesterolului și ce poți face pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare. ”Este foarte important”

Colesteroul este esențial pentru funcționarea sănătoasă a organismului și nu putem trăi fără el. Însă, în situația în care acesta depășește anumite valori pot apărea probleme serioase. De exemplu, colesterolul mărit este una dintre principalele cauze de apariție a bolilor cardio vasculare.

Citește și Planta minune care scade colesterolul. Ceaiul preparat are proprietăți vindecătoare și încălzește organismul

Oamenii știu că acesta este una dintre principalele cauze de apariție a bolilor cardio vasclare. Cauza numărul unu de decese din țara noastră o reprezintă afecțiunile cardio-vasculare.

Gabriela Papazian-urdareanu, medic primar în Medicină generală, a vorbit în exclusivitate pentru România TV despre cauzele apariției colesterolului.

„Sunt multiple cauze, în primul rând așa numită colesterolamie familială, din familii, există familii care dacă străbunicii au avut, precis vor avea și copiii o tendință. Nu știu dacă numai asta e important, a doua cauză poate fi alimentația.

O alimentație nesănătoasă, bogată în grăsimi și hidrați de carbon, grăsimi de origine animală în special, și hidrat de carbon pentru că să nu uităm, colesterolul se formează la nivelul ficatului și acolo este convertit glucoza, deci partea de dulce sau hidrat de carbon pe care o mâncăm în grăsimi”, a spus Gabriela Papazian-urdareanu.

”Sunt persoane care au problemele acestea și sunt slabe”

Printre altele, aceasta a mai spus că acolo are loc procesul de transformare, de aceea și persoanele care mănâncă prea multe dulciuri se trezesc cu colesterolul crescut, dar și cei care mănâncă grăsimi în timp vor dezvolta o hiperglicemie în diabet zaharat.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre fructele care ajută la scăderea colesterolului. „Sănătatea din cămara” românilor

„Este foarte important nu numai să ne abținem de la mâncat grăsimi animale dar și de a mânca în exces produse făinoase și zaharuri. În același timp nu aș omite stresul, stresul de zi cu zi care e responsabil de creșterea colesterolului și am observat tot mai multe cazuri în ultimii ani.

Sunt persoane care dezvoltă dislipidemii sau hipercolestermii de stres pentru că au o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos, cu toate acestea au creșterea colesterolului mai ales în perioada în care au trecut prin anumite încercări și mult stres. E foarte important pentru că doar o treime din colesterol se crește în momentul în care mănânci, adică din alimentație”, a mai spus medicul la România TV.

În concluzie, poți avea aceste afecțiuni chiar dacă nu ai probleme cu greutatea.

„Sunt multe persoane care au problemele astea deși sunt slabe. E adevărat că persoanele cu tendință la obezitate au un risc mai mare de a dezvolta acel sindrom metabolic, manifestat prin creșterea colesterolului”, a concis Gabriela Papazian-urdareanu, la România TV.

Spynews
Edi Iordănescu se întoarce în Germania, după Euro 2024. Va mai antrena sau nu Echipa Națională de Fotbal a României
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au mers la apartamentul închiriat în Halkidiki, dar au fost nevoiți să-și caute altă cazare: ”Am fost victima unei escrocherii”
Capital.ro
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a semnat
Playtech.ro
Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
S-a decis! Liderii coaliției de guvernare au stabilit data alegerilor!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Câți bani va încasa România pentru parcursul de la Euro 2024. Suma colosală cu care s-a întors acasă Echipa Națională de Fotbal
Spynews
Star Matinal. Ioana și Ilie Năstase s-au despărțit? Soția fostului tenismen s-ar fi întâlnit cu Nick Rădoi / VIDEO
Evz.ro
Cultura care îi umple de bani pe români. Se poate face o avere frumoasă
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Emiterea deciziilor de recalculare a pensiilor nu va fi amânată: Daniel Fenechiu „Sunt convins că sunt dificultăți, pentru că în momentul de față este și un proces de informatizare al Casei Naționale de Pensii”
Capital.ro
Statul VREA BANI de la români. Decizia luată azi, 4 iulie: Clopoţelul va suna pentru fiecare român
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Ministrul Mediului: Exploatația de Gaze din Neptun Deep va Continua conform Planului În Pofida Protestelor Greenpeace
MediaFlux
PENSIILE se RECALCULEAZĂ ANUAL! ANUNȚ pentru toți SENIORII
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!