Medicul Mircea Beuran susţine că organismul uman ne-a înzestrat cu funcţii antitoxice, care neutralizează toxinele ingerate. Dar nu întotdeauna organele însărcinate cu aceste funcţii (rinichii, ficatul) funcţionează în parametri optimi.
O digestie optimă putem avea dacă evităm excesul de sare şi consumul de alimente afumate, a recomandat profesorul Beuran într-un interviu pentru România TV
„De evitat excesul de sare, alimentele afumate. Nu numai mâncarea, ci şi modul de pregătire ne afectează. Ideal ar fi să chimizăm cât mai puţin pământul, să fie produsele care cresc din pământ cu mai puţine elemente de chimie, spre exemplu insecticide. Porcul, vaca, pasărea mănâncă din pământ, aduc chimia în corpul lor. Şi fiecare în parte este un viitor produs alimentar, fie că vorbim despre carne, slănină sau ouă. Aceste preparate, ca să reziste mai mult timp la raft, suportă şi ele chimie.
Dacă ne uităm la legume, la fructe, acestea sunt perisabile într-un timp foarte scurt. Însă timpul acesta s-a lărgit foarte mut datorită conservării. Omul nu trăieşte decât datorită unor reacţii chimice. Această chimie ne dă niste ingrediente enegetice din care trebuie să supravieţuim, ne dă apă, dioxid de carbon, energie. Unele lucruri sunt ok, dar produsele care au o încărcătură chimică aduc cu ele şi un coeficient de toxicitate.
Natura ne-a înzestrat cu nişte funcţii antitoxice pe care le avem în ficat, în rinichi, în transpiratie, in piele. Dar nu totdeauna avem necesarul de substanţe care să neutralizeze toxinele.
În prezent, se pune problema unor mâncăruri care au metale grele. Sunt unii chiar mâncători de fructe de mare. Alţii au obiceiul să-şi autoadministreze medicamente, care nu sunt întotdeauna foarte pentru ca în tubul digestiv noi avem aproape două treimi din factorii imunitari. Distrugându-i, omorâm bacteriile bune şi rămân cele toxice. Şi atunci nu mai are cine face activitatea de neutralizare pentru că imunitatea scade şi o seamă de lucruri de care avem nevoie ni le autodistrugem.
Şi aşa ajungem ca de la o banală răceală să ajungem să dezvoltăm şi alte boli pe fondul imunităţii scăzute„, a explicat profesorul Beuran la România TV.