EXCLUSIV| Ce fiasco! Nicusor Dan a facut praf și revoluția parcărilor din București! Primăria a încasat de 10 ori mai puțini bani decât estima deși a mărit numărul locurilor de parcare cu peste 11.000! Aproape nimeni nu plătește parcarea pe cele 23.000 de locuri ale Primăriei!

Primăria Capitalei a început marea revoluție a parcărilor din București într-o manieră pur românească. Anunțată cu surle și trâmbițe de către primarul Nicușor Dan, aceasta s-a dovedit a fi o încropeală tipică municipalității pentru care bucureștenii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar, în caz contrar se vor trezi cu roțile blocate sau cu mașina ridicată, plus o suprataxă de 200 de lei. Sau cel puțin acesta era scenariul inițial, în realitate însă lucrurile stau cu totul altfel. La doar o lună de la implementarea master-planului pentru modernizarea parcărilor situația din teren este catastrofală. Astăzi vă prezentăm marea revoluție a parcărilor din Capitală pe care primarul Nicușor Dan a realizat-o în micul Paris.
Alina Costache
26 oct. 2022, 17:05
EXCLUSIV| Ce fiasco! Nicusor Dan a facut praf și revoluția parcărilor din București! Primăria a încasat de 10 ori mai puțini bani decât estima deși a mărit numărul locurilor de parcare cu peste 11.000! Aproape nimeni nu plătește parcarea pe cele 23.000 de locuri ale Primăriei!

Într-un heirup tipic administrației bucureștene și cu o grămadă de PR televizat, Compania Municipală de Parking s-a apucat și a vopsit aproape toate locurile de parcare din centru capitalei cu dungi albastre. Nicușor Dan a anunțat că astfel capitala va intra în rândul marilor orașe europene. 11.000 de noi locuri de parcare au devenit parcari cu plată în București în ultimele 2 luni, iar estimarile administratiei erau unele cu adevarat optimiste.

Citește și Parcările de reşedinţă din centrul Bucureştiului, mai scumpe decât în Paris, Roma, Bruxelles sau Berlin. Când ar putea scădea preţurile

Vicepremarul Capitalei a anunțat la începutul acestui demers că în cel mai scurt timp primăria se asteaptă la aproximativ 1.000.000 de lei pe zi încasari din spatiile de parcare. În septembrie, prima lună plină de încasări pe toate cele 22.572 de locuri ( cu tot cu cele 11.000 în plus) primăria București a încasat fix 3.534.145 lei adică aproape de 10 ori mai putin decat estimase inițial că va încasa, atunci când calculaseră încasari aproximative de 1.000.000 pe zi. Trebuie spus însă că încasările la bugetul primăriei sunt ceva mai mari decât în lunile trecute, înainte de revoluția parcarilor, dar nici pe departe pe cât de mari ar fi trebuit să fie.

Consiliul General al Capitalei a aprobat un program de investiții în valoare de 26,3 milioane de lei pentru Compania Municipală Parking, care a fost utilizat în trasarea unor linii albastre peste cele albe deja existente și aplicarea unei hotărâri a CGMB din 2019 privind aplicarea taxei de 10 lei, 5 lei și respectiv 2,5 lei/h, în funcție de zona în care se află locurile de parcare.

Totul a pornit de la ideea primarului revoluționar care și-a dorit să împuște trei iepuri deodată și anume: să rezolve problema locurilor de parcare insuficiente din oraș, să crească încasările la bugetul primăriei, dar și să descurajeze utilizarea mașinilor în centrul capitalei.

Astfel, pe 29 iunie 2022, Consiliul General al Capitalei a aprobat un program de investiţii în valoare de 26,3 milioane de lei pentru Compania Municipală Parking, în baza căruia urmau să fie amenajate 17.000 de noi locuri de parcare, unele cu bordură, altele marcare cu albastru, iar altele în spații închise cu barieră.

Reprezentanții primăriei se așteptau la acea dată ca noile locuri de parcare să genereze încasări de un milion de lei pe zi. Atentie la aceasta suma: 1.000.000 de lei pe zi.

”Venituri de – un milion de lei pe zi – din parcări!

Punem la lucru una din cele mai de preț resurse de care dispune Bucureștiul, dar nevalorificată până acum: locurile de parcare.

Obiectivul: Un milion de lei/zi – ca sursă de venituri din utilizarea parcărilor din București”, a scris Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu, pe pagina sa de Facebook.

Însă socoteala de acasă nu se potrivește mereu cu cea din târg, primăria a reușit în cele din urmă să creeze doar11.000 de noi locuri ajungând astfel la un total de 22.572 locuri de parcare publice cu plată.

”De la momentul preluării gestiunii serviciului public de parcare de utilitate generală cu plată, până în prezent, Compania Municipală Parking București S.A. a finalizat procesul de înființare a parcajelor de utilitate publică generală cu plată pentru un număr de 22.572 locuri de parcare, pentru care deține avize de încadrare în categorie eliberate de Comisia Tehnică de Circulație a Municipiului București.

Au fost înființate locuri de parcare în toate zonele de competență, cu precădere în zona centrală”, au răspuns reprezentanții Primăriei Capitalei, la solicitarea România TV .

Începând cu data de 15 august 2022, PMB a pus în aplicare noul regulament care a generat în luna septembrie Companiei Municipală de Parking venituri în valoare de 3.534.145 lei.

O creștere destul de simțitoare dacă stăm să ne uităm peste cifrele înregistrate de companie în ultimele trei luni ale anului trecut. Astfel, în luna octombrie 2021, parcările din București au generat la bugetul primăriei venituri în valoare de 2.058.525 lei, în noiembrie 1.796.419 lei, iar în decembrie 1.773.655 lei.

Cu toate acestea veniturile realizate în urma marii revoluții a parcărilor nu sunt cele scontate de reprezentanții primăriei chiar dacă s-a realizat o aplicare ”riguroasă a taxării” de care s-au ocupat cei 108 angajații ai Companiei de Parking, primăria pierde zilnic sute de mii de lei.

Până în prezent, reprezentanții Companiei de Parking au emis un număr de 5.143 de note de constatare și înștiințare pentru neplata parcăriilor însă numărul celor care nu respectă noua legislație a părcărilor bucureștene este cu siguranță mult mai mare. Pentru că nu sunt suficienți angajați care să efectueze controlul tuturor parcărilor cu plată ale primăriei, bucureștenii parchează nestingheriți pe aceste locuri fără să plătească.

”Procesul de încasare și control al parcajelor gestionate de Compania Parking este asigurat zilnic de 81 de angajați pe funcția de casier încasator și 28 de angajați pe funcția de inspector exploatare.

16% din numărul total al acestora au fost angajați în anul 2022”, au transmis reprezentanții Primăriei Capitalei.

Însă începând din primăvara anului 2023, jumătate dintre angajații Companiei de Parking își vor pierde locul de muncă asta pentru că Bucureștiul va intra în rândul orașelor din țară care au de mulți ani implementat un sistem de parcare bine organizat și va instala 300 de parcometre pentru care va plăti 11 de milioane de lei. Procedura de licitație este în plină desfășurare iar reprezentanții primăriei se așteaptă ca în martie- aprilie 2023 acestea să devină operaționale

Citește și Amparcat.ro, soluția problemelor cu parcările

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Catalogul Kaufland cu oferte pentru Paște. Se vând doar în Vinerea Mare și în Sâmbăta Mare, sunt la reducere și au prețuri excelente. Retailerul nu a glumit deloc
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI