EXCLUSIV. Fiul soţilor morţi după vaccinare a vorbit în direct la România TV. „Inainte de a face vaccinul ei au fost raciti, chiar am vorbit zi de zi cu dansi, mi-au zis ca urmeaza sa isi faca vaccinul si aveau foarte mare incredere in el, voiau sa-l faca. Probabil ca din cauza ca au avut virusul cu cel putin o saptamana inainte, probabil asta a fost una din cauzele decesului… Mama 66, tata 71 de ani. Ei au considerat ca sunt raciti. Tot timpul mi-au spus că sunt răciți. I-am sfătuit să meargă la spital, ceea ce nu s-a întâmplat. Au luat un tratament de raceala, iar dupa aceea au mers sa faca vaccinul la spitalul Campina, ceea ce s-a si intamplat. Acolo s-a schimbat dramatic totul, mama a lesinat acolo. A trebuit sa stea 1h- 1h30 acolo pana si-a revenit sa poata pleca catre casa. Din momentul acela, mama nu a mai mancat”, a declarat fiul celor doi soţi morţi în condiţii suspecte.
„Pana in data de 6 mama nu a mai mancat. Situatia s-a intautatit, in data de 6 am chemat ambulanta, si tot atunci au ajuns la Spitalul de urgenta. Au fost internati la judetean, apoi transferati la boli infectioase..si dupa aceea la terapie intensiva. Mama a murit în data de 18, la 16.40, iar tata in data de 19, la 6 dimineata”, a mai spus fiul celor doi EXCLUSIV la Punctul Culminant, emisiune moderată de Victor Ciutacu.
Conform fiului, pe certificatul de deces al mamei scrie afectiune morbida care a provocat decesul, insuficienta cardio respiratorie severa, disfunctie multipla de organe, bronho-pneumonie cu Sars Cov 2. Şi alte stari morbide importante, dar fara legatura cu boala – hipertensiune arteriala si diabet zaharat tip 2. La tată, acelasi tip de certificat constatator al decesului, plus o cardiopatie ischemica.
Soţ şi soţie, morţi după ce au fost vaccinaţi anti-COVID. Ce apare certificatele de deces
EXCLUSIV. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova a stabilit în cazul celor doi soţi decedaţi de COVID-19 după ce au fost imunizaţi cu o primă doză de vaccin că nu poate fi stabilită legătura de cauzalitate între vaccinare şi deces.
Potrivit unui comunicat transmis, marţi seară, de DSP, la această concluzie s-a ajuns în urma analizării documentelor existente la centrul de vaccinare, la unitatea sanitară în care au fost internaţi cei doi soţi care au decedat, precum şi după verificarea anchetelor epidemiologice efectuate în cazul acestora.
Astfel, DSP arată că cei doi soţi din comuna Filipeştii de Pădure au fost vaccinaţi anti-COVID în data de 3 martie la centrul din cadrul Spitalului Municipal Câmpina iar la consultul efectuat la punctul de triaj „nu au fost identificate contraindicaţii ale vaccinării de către personalul medical şi nu au fost înregistrate efecte secundare în timpul supravegherii postvaccinale”.
Din datele pe care le deţine DSP, Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost solicitat trei zile mai târziu pentru două persoane din satul Minieri, comuna Filipeştii de Pădure, soţ şi soţie, de 71 şi, respectiv, 66 de ani, care acuzau ameţeli şi stare generală modificată. Cei doi au fost duşi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde au fost diagnosticaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, pneumopatie acută COVID-19 şi internaţi pe Secţia boli infecţioase COVID a spitalului.
Ulterior, DSP a făcut ancheta epidemiologică, în care este consemnat debutul simptomelor în data de 5 martie, precizează sursa citată.
„Având în vedere că un caz este considerat infecţios cu două zile înaintea debutului şi încă 14 zile după debut, considerăm că la data vaccinării erau deja în perioada de incubaţie a bolii COVID-19, vaccinarea neinfluenţând cursul bolii la cei infectaţi, aşa cum s-a mai discutat în spaţiul public”, se arată în comunicatul DSP.
Prefectul de Prahova, Cristian Ionescu, a cerut, marţi, Direcţiei de Sănătate Publică şi Colegiului Medicilor demararea unor anchete în regim de urgenţă după apariţia în spaţiul public a informaţiei potrivit căreia două persoane, soţ şi soţie, din comuna Filipeştii de Pădure, au decedat din cauza COVID-19 după ce anterior au fost imunizate împotriva SARS-CoV-2.
În context, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a declarat că vaccinarea împotriva noului coronavirus a persoanelor asimptomatice sau care sunt în perioada de incubaţie a virusului nu influenţează evoluţia naturală a bolii.
„S-a mai discutat despre vaccinarea la persoanele care sunt fie în perioada de incubaţie, fie cu infecţia asimptomatică SARS-CoV-2, în niciun caz nu creşte riscul de evoluţie nefavorabilă, vaccinarea nu influenţează cursul evoluţiei naturale a bolii”, a spus Gheorghiţă.