Ce se întâmplă cu românii care nu plătesc facturile uriaşe la energie. Gheorghe Piperea avertizează că dacă nu fac plângeri la ANPC sau acţiuni în instanţă, românii riscă să ajungă în stradă.
Avocatul Gheorghe Piperea îi sfătuieşte pe românii care consideră că facturile la electricitate şi gaze sunt prea mari să facă plângere la ANPC, la Consiliul Concurenţei sau chiar în instanţă. În caz contrar, oamenii riscă să fie executaţi silit sau chiar să fie evacuaţi din casă.
„Sunt trei paşi pe care îi face creditorul. Mai intai se face oprire pe salariu sau pe pensie, apoi oprire pe conturile bancare, iar daca nu se acopera suma urmeaza sa puna in executare casa si urmeaza sa te evacueze. Pana in 15 martie nu ai voie sa evacuiezi, dar după 15 martie nu va mai putea să-i mai oprească nimeni.
Ce pot face oamenii este să formuleze plângeri la ANPC, dar mai ales actiuni in instanţă care să tindă la eliminarea din contracte a acelor regularizări, a tuturor clauzelor abuzive care fac ca facturaă să fie abuzivă. Să înghete efectele contractului. Dacă nu fac asta, riscul ca oamenii să fie executaţi silit sau chiar să fie evacuaţi din casă este foarte mare”, a spus avocatul la România tv.
Gheorghe Piperea a declarat recent în cadrul unei conferinţe de presă organizată împreună cu Asociaţia Pro Consumatori şi Asociaţia CREDERE că legea care impune compensarea şi plafonarea preţurilor la utilităţi este „praf în ochi”. Avocatul a dat exemplu de trei tipuri de clauze care pot fi considerate abuzive: actele adiţionale care intră automat în vigoare dacă utilizatorul nu trimite un răspuns, debranşarea în 30 de zile şi facturile de regularizare.
Reamintim că Guvernul Ciucă s-a reunit miercuri după-amiază, pentru a corecta Ordonanţa de urgenţă cu măsurile de compensare a facturilor la energie şi gaze naturale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, îndreptarea erorii din Anexă a vizat majorarea volumului total de consum gaze naturale de 1000 mc plus maximum zece la sutaă de la 1100 la 1200 plus o abatere 10 la sută, în total 1320 mc.
Guvernul a adoptat marţi Ordonanţa de urgenţă privind noile preţuri plafonate la energia electrică şi gaze naturale.