EXCLUSIV Ciutacu ia pulsul ministerelor într-o singură zi. Sebastian Burduja, despre plafonarea preţului energiei: „Am insistat să menţinem măsura, până preţul de pe piaţa liberă va scădea sub cel plafonat”

Victor Ciutacu face miercuri un demers jurnalistic fără precedent. Merge oră de oră în birourile noilor miniștri și prezintă top trei măsuri care se iau pentru populație, ultimul ministru vizitat, dar deloc cel mai puţin important, fiind Sebastian Burduja, titularul portofoliului de la Energie.
Filip Stan
21 iun. 2023, 16:12
EXCLUSIV Ciutacu ia pulsul ministerelor într-o singură zi. Sebastian Burduja, despre plafonarea preţului energiei:

Sebastian Burduja i-a prezentat pe scurt lui Victor Ciutacu priorităţile sale pentru mandatul de la Ministerul Energiei, acestea fiind dezvoltarea producţiei de energie cât mai ieftină şi realizarea jaloanelor din PNRR.

„In primul rand, sigur ca toata lumea isi doreste energie cat mai ieftina in Romania, atat consumatorii casnici, pentru ca tuturor ne vin facturile, cat si pentru companii, pentru ca este vorba despre competitivitatea economica a Romaniei.

Cu cat energia este mai ieftina, cu atat companiile romanesti se vor descurca mai bine in competitie cu cele din Uniunea Europeana si din restul lumii.

Asta inseamna ca trebuie sa avem productie autohtona de energie cat mai ieftina si cat mai buna, pentru a nu mai depinde de resursele din alte parti ale lumii, si de asemenea o diversificare pe tipurile de energie: nuclear, regenerabila, gaze naturale etc.

Pe termen scurt avem doua jaloane din PNRR de rezolvat cat de curand. Estimez ca unul se va rezolva in doua saptamani, respectiv centralele termoelectrice din Constanta, Craiova si Arad.

Al doilea este legat de o schema de sprijin pentru hidrogen, aici se va rezolva in doua-trei luni, pentru a inchide si celalalt jalon. Asta este prioritatea zero, pentru a ne veni bani de la UE.

Pe termen mediu si lung trebuie sa continuam parteneriatele strategice. Pe zona nucleara, stiti bine, retehnologizarea unitatii unu, sa extindem durata de viata, apoi unitatile trei si patru, asta in primul rand cu partenerul strategic american, dar sunt implicate state si din UE si din restul lumii.

Citeşte şi: EXCLUSIV Ciutacu ia pulsul ministerelor într-o singură zi. Marcel Boloş, despre concedierile din sistemul de stat: „Nu pot vorbi acum de o astfel de măsură, dar este jalon în PNRR”

Apoi zona de gaze din Marea Neagra, unde OMV si Rompetrol urmeaza sa anunte investitia in Neptun Deep. Acest proiect va incepe sa produca din 2027 probabil, acum intra 1 miliard-doua de metri cubi de gaze din exploatarile de langa tarm.”, a spus Burduja, în dialog cu Ciutacu.

Întrebat dacă există pericolul ca românii să plătească din nou preţuri exorbitante pentru energie, Burduja a spus că s-au luat toate măsurile pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

„Nu exista acest risc. De altfel eu am insistat sa pastram deocamdata masurile de plafonare, in conditiile in care tarifele de pe piata libera sunt inca peste cele plafonate. Daca acest pret va scadea, sigur ca vom lua de pe piata, nu se pune problema sa platim pretul mai mare.

Schema de plafonare este in vigoare momentan pana in 2025, dar sigur ca trebuie sa evaluam ce resurse avem in buget, asta e o discutie cu Ministerul Finantelor, apoi care sunt efectele indirecte. Pentru companiile romanesti, daca intra in faliment sau nu mai pot plati salariile si dau oamenii in somaj, sigur ca e o consecinta nedorita in economie.”, a completat ministrul.

În ce priveşte pericolul unui blackout, Sebastian Burduja a explicat că va cere o evaluare, dar că România dispune de destule resurse pentru ca pericolul să nu fie unul substanţial.

„Asta e un subiect gestionat de Transelectrica si le voi cere o evaluare, dar sunt abia in a treia zi de mandat. E un risc pe care l-am vazut si eu semnalat în mediile publice, sigur ca trebuie investitii in retea, dar vom vedea evaluarea. Dar Romania este una din tarile europene foarte putin dependente de resurse din afara, cu un mix energetic foarte bun, care ne-a permis sa tinem lumina aprinsa si pentru fratii nostri de peste Prut.”, a încheiat ministrul Energiei.

Citeşte şi: EXCLUSIV Ministrul Gabriela Firea promite ajutor financiar de 1.500 lei pentru copiii care nu au mai prins loc la grădinițe și creșe de stat și vouchere pentru femeile însărcinate

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
Încep lucrările de modernizare la un obiectiv important al României. Hidroelectrica a făcut anunțul
Capital.ro
NOUL Cod Rutier. Îți pierzi permisul auto. În 3 ZILE trebuie să-l predai
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Val de scumpiri în piețe! Care este cea mai scumpă piață din Capitală
Adevarul
Armata lui Kim Jong Un era să-și distrugă propria Capitală. Ce s-a întâmplat cu o rachetă trasă de la 100 de km de Phenian
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Elena Udrea, strigăt de disperare. Urmărită încă de Kovesi și Coldea
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești chiar în timp ce cânta
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor fi incluse calculul pragului de 4.000 de lei. Anunțul făcut de Guvernul României
Capital.ro
Nu ai voie să tai acest copac! Interzis prin lege pentru românii care au casă la curte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Furtună devastatoare în Maramureș: zeci de copaci doborâți și acoperișuri smulse de vânt
MediaFlux
ATENȚIE! Anunț pentru toți elevii care dau bacul de la edu.ro
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?