Sebastian Burduja i-a prezentat pe scurt lui Victor Ciutacu priorităţile sale pentru mandatul de la Ministerul Energiei, acestea fiind dezvoltarea producţiei de energie cât mai ieftină şi realizarea jaloanelor din PNRR.
„In primul rand, sigur ca toata lumea isi doreste energie cat mai ieftina in Romania, atat consumatorii casnici, pentru ca tuturor ne vin facturile, cat si pentru companii, pentru ca este vorba despre competitivitatea economica a Romaniei.
Cu cat energia este mai ieftina, cu atat companiile romanesti se vor descurca mai bine in competitie cu cele din Uniunea Europeana si din restul lumii.
Asta inseamna ca trebuie sa avem productie autohtona de energie cat mai ieftina si cat mai buna, pentru a nu mai depinde de resursele din alte parti ale lumii, si de asemenea o diversificare pe tipurile de energie: nuclear, regenerabila, gaze naturale etc.
Pe termen scurt avem doua jaloane din PNRR de rezolvat cat de curand. Estimez ca unul se va rezolva in doua saptamani, respectiv centralele termoelectrice din Constanta, Craiova si Arad.
Al doilea este legat de o schema de sprijin pentru hidrogen, aici se va rezolva in doua-trei luni, pentru a inchide si celalalt jalon. Asta este prioritatea zero, pentru a ne veni bani de la UE.
Pe termen mediu si lung trebuie sa continuam parteneriatele strategice. Pe zona nucleara, stiti bine, retehnologizarea unitatii unu, sa extindem durata de viata, apoi unitatile trei si patru, asta in primul rand cu partenerul strategic american, dar sunt implicate state si din UE si din restul lumii.
Apoi zona de gaze din Marea Neagra, unde OMV si Rompetrol urmeaza sa anunte investitia in Neptun Deep. Acest proiect va incepe sa produca din 2027 probabil, acum intra 1 miliard-doua de metri cubi de gaze din exploatarile de langa tarm.”, a spus Burduja, în dialog cu Ciutacu.
Întrebat dacă există pericolul ca românii să plătească din nou preţuri exorbitante pentru energie, Burduja a spus că s-au luat toate măsurile pentru ca acest lucru să nu se întâmple.
„Nu exista acest risc. De altfel eu am insistat sa pastram deocamdata masurile de plafonare, in conditiile in care tarifele de pe piata libera sunt inca peste cele plafonate. Daca acest pret va scadea, sigur ca vom lua de pe piata, nu se pune problema sa platim pretul mai mare.
Schema de plafonare este in vigoare momentan pana in 2025, dar sigur ca trebuie sa evaluam ce resurse avem in buget, asta e o discutie cu Ministerul Finantelor, apoi care sunt efectele indirecte. Pentru companiile romanesti, daca intra in faliment sau nu mai pot plati salariile si dau oamenii in somaj, sigur ca e o consecinta nedorita in economie.”, a completat ministrul.
În ce priveşte pericolul unui blackout, Sebastian Burduja a explicat că va cere o evaluare, dar că România dispune de destule resurse pentru ca pericolul să nu fie unul substanţial.
„Asta e un subiect gestionat de Transelectrica si le voi cere o evaluare, dar sunt abia in a treia zi de mandat. E un risc pe care l-am vazut si eu semnalat în mediile publice, sigur ca trebuie investitii in retea, dar vom vedea evaluarea. Dar Romania este una din tarile europene foarte putin dependente de resurse din afara, cu un mix energetic foarte bun, care ne-a permis sa tinem lumina aprinsa si pentru fratii nostri de peste Prut.”, a încheiat ministrul Energiei.