Elena Mateescu şi Mircea Duţu au analizat hărţile şi anunţă că vremea rea va continua şi săptămâna viitoare. „Am inceput sa traim epoca in care schimbarile climatice, in contextul in care incalzirea globala cunoaste un ritm alarmant. Directorul Institutului de specialitate al NASA nu gasea explicatii la ritmul accelerat la cresterii temperaturii, in 2023 am avut o crestere cu 0.2 grade si numai din septembrie anul trecut in februarie, temperatura a crescut cu o jumatate de grad, concluziile sunt deosebit de alarmante.
Daca anomaliile nu se vor stabiliza, lumea se va afla intr-un teritoriu necunoscut, incalzirea planetei modifica deja functionarea sistemului climatic cu mult mai devreme decat prevazusera specialistii. Daca se vor confirma, de acum inainte ar trebuie sa ne asteptam la asemenea evolutii. Nu este ceva neobisnuit, dar aceste episoade le traim precoce, de la sfarsitul lunii martie, si se prelungesc toamna tarziu ca in 2023, a declarat Mircea Duţu, în exclusivitate la emisiunea Punctul Culminat, moderată de Victor Ciutacu.
Elena Mateescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat în exclusivitate la „România la Raport, emisiune moderată de Andreea Creţulescu la România TV, la ce trebuie să ne așteptăm din punct de vedere al vremii în zilele următoare. „Urmează o perioadă de instabilitate accentuată, caracterizată prin averse torențiale, însoțită și de intensificări ale vântului, cu viteze de 60-70 km/h, vijelii, și nu în ultimul rând cantități de apă care pot depăși 25-30 l/mp. Vorbim și de posibilitatea ca la altitudini mai mari de 1500 m să consemnăm precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.”, a explicat Elena Mateescu.
Începând de mâine, majoritatea regiunilor valorile de interes vor caracteriza, în special în jumătatea nordică, o vreme ușor mai rece, pentru că maximele nu vor mai depăși 15 grade Celsius, a mai spus Elena Mateescu, anunţând temperaturi sub medie şi săptămâna viitoare.
ANM afirmă că ploile vor continua, până joi seară, iar în sud-estul ţării vor fi averse, descărcări electrice şi, izolat, grindină şi vijelii. În 16 judeţe din Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei şi în Capitală, este în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cu averse torenţiale, descărcări electrice şi vânt puternic.
Vremea se va răci în toată ţara, iar la altitudini de peste 1.500 m vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În cursul zilei de joi, valorile termice vor continua să scadă uşor. Cerul va avea înnorări şi vor fi condiţii de ploaie slabă, în primele ore ale zilei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.