Cristian Diaconescu, candidat independent la alegerile prezidenţiale 2024, a vorbit, în exclusivitate la emisiunea Punctul Culminant de la România TV, moderată de Victor Ciutacu, despre faptul că toţi care vor să ajungă la Cotroceni nu prea vorbesc despre ce vor face după şi cam care sunt atribuţiile unui şef de stat. „Preşedintele ne poate scăpa de război, dar ne şi poate îmbrăca şi trimite la război”, a spus Cristian Diaconescu la România TV, adâugând că şeful statului are atribuţii şi în justiţie, dar nimeni nu se interesează de ce se discută, de exemplu, în CSM.
„Repet, şi nu consideraţi un idealism ieftin, dar mă simt dator în a le comunica românilor de ce este nevoie de un acest tip de preşedinte”, a mai explicat Cristian Diaconescu motivaţia care l-a împins să-şi depună candidatura. Întrebat dacă are o structură organizatorică în spate, fostul ministru de Externe a spus că momentan se bazează doar pe voluntari: „Nu am moguli, oligarhi în spate şi nici un partid politic, deocamdată îmi fac datoria din cea am învăţat. Eu îmi pun pe masă experienţa, sper ca românii să fie interesaţi, dacă nu…”.
Întrebat despre scheleţii din dulap, Cristian Diaconescu a precizat că nu se teme şi chiar a ameninţat, fără diplomaţie, că va deschide şi el uşa dulapurilor altor persoane. „Pot să stau liniştit, ştiu la ce să mă aştept dacă am ales această cale”.
Cristian Diaconescu a avertizat în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor din SUA, care pot aduce continuitate dacă la Casa Albă ajunge Kamala Harris, fie resetare.
Fostul ministru nu a ratat nici subiectul zilei, tragedia de la Spitalul Pantelimon: „Vorbim de omor calificat, bine, vorbim, de această fază, nu avem un verdict definitiv, ceea ce însemnă că nu poate exista decât în condiţiile unei intenţii, a ceva subiectiv”
Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, a anunțat joi, candidatura sa la alegerile prezidențiale din anul 2024. Diaconescu este susținut de Platforma Independentă. Potrivit fostului lider al PMP, proiectul coagulat în jurul Platformei Independente se bazează pe „respect”, dar și pe o echipă de experți, oameni de afaceri și personalități academice.
Cristian Diaconescu a ținut să mărturisească deschis că proiectul său „se adresează tuturor celor care credem că se poate”, având în jurul său cuvântul cheie „respect”.
Asta pentru că „în ultimii ani am uitat să ne respectăm, să cerem să fim respectați și să ne facem respectați”, a precizat fostul ministru de externe la începutul evenimentului restrâns de joi, unde au participat circa 50 de persoane.
Cristian Diaconescu a fost ministrul justiției în guvernul Năstase și ministru de externe în guvernele Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta a mai ocupat funcția de vicepreședinte al Senatului României, dar și de consilier al fostului președinte Traian Băsescu.
Liderul PSD Marcel Ciolacu se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, urmat de George Simion – 19%, Mircea Geoană – 15%, Elena Lasconi – 14% şi de Nicolae Ciucă – 12%, conform unui sondaj realizat de Sociopol, din care rezultă varianta unui tur ll al scrutinului în care competitori vor fi Marcel Ciolacu şi George Simion.
La întrebarea ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, dvs cu cine aţi vota?”, 25% dintre cei chestionaţi l-au indicat pe Marcel Ciolacu (PSD): iar 19% pe liderul aUR George Simion, urmaţi în ordine de Mircea Geoană (independent) – 15%, Elena Lasconi (USR) – 14%, Nicolae Ciucă (PNL) -12%, Diana Şoşoacă (SOS) – 9%, Cristian Diaconescu (independent) – 5%, Kelemen Hunor (UDMR) – 1%.
Sondajul a fost realizat în perioada 9-17 iulie 2024, pe un eşantion de 1.002 persoane, intervievate prin metoda CATI (telefonic). Marja de eroare este de +- 3,2%, în timp ce nivelul de încredere este de 95%.
Potrivit calendarului stabilit de coaliţia PNL-PSD, alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie. Pe 1 decembrie, de Ziua Naţională, românii sunt chemaţi să voteze configuraţia Parlamentului.
Citeşte şi