EXCLUSIV| Cum a ajuns România codașa Europei la unul dintre cele mai cunoscute sporturi de contact! Federația Română de Taekwondo, pusă la zid de cluburile sportive din țară, după dezastrul de la Campionatul European de la București. ”Nicio medalie. Stăm la același nivel ca în anii 2000.

Dezastrul total înregistrat de lotul național al României la Campionatul European de Taekwondo Under 21, organizat la București, în perioada 7-10 decembrie 2023, a stârnit revoltă în rândul cluburilor sportive din țară. Sătule de faptul că România nu a mai prins de ani de zile niciun loc pe podium în nicio competiție sportivă internațională, cluburile care practică acest sport de contact au pus la zid Federația Română de Taekwondo care numai în 2023 a beneficiat de un buget 1.850.000 lei (aproximativ 377.000 de euro), un buget uriaș în comparație cu alte federații din țară ce au într-adevăr rezultate remarcabile.
Alina Costache
13 dec. 2023, 12:03
EXCLUSIV| Cum a ajuns România codașa Europei la unul dintre cele mai cunoscute sporturi de contact! Federația Română de Taekwondo, pusă la zid de cluburile sportive din țară, după dezastrul de la Campionatul European de la București. ”Nicio medalie. Stăm la același nivel ca în anii 2000.
Cum a ajuns România codașa Europei la unul dintre cele mai cunoscute sporturi de contact!

Cum a ajuns România codașa Europei la unul dintre cele mai cunoscute sporturi de contact! Revolta cluburilor sportive de Taekwondo împotriva federației este alimentată, în primul rând, de rezultatele slabe pe care lotul național al României le-au înregistrat în ultimii 23 de ani la competițiile internaționale.

Citește și Guvernul impune şoferilor să folosească maşina personală maximum 6.500 de km pe an. Transportatorii suportă şi ei restricţii

Cum a ajuns România codașa Europei la unul dintre cele mai cunoscute sporturi de contact!

În ciuda sumelor uriașe de bani alocate de la bugetul de stat anual pentru Federația Română de Taekwondo, lotul național al României nu a reușit să aducă nici măcar o medalie în țară de la Campionatele Europene și Modiale la care a participat, un lucru rușinos, de altfel, spun antrenorii și sportivii care practică acest sport de contact.

Ultimul eșec înregistrat de lotul național la Campionatul European de Taekwondo Under 21 ce a avut loc la Bucuresti în perioada 7-10 decembrie 2023, a umplut paharul și a stârnit revoltă în rândul mai multor cluburi de Taekwondo din țară care au cerut explicații reprezentanților Federației Române de Taekwondo WT și Agenției Naționale pentru Sport pentru prestația rușinoasă de zilele trecute.

”DEZASTRU TOTAL PENTRU ROMÂNIA LA CAMPIONATUL EUROPEAN DE TAEKWONDO, BUCUREȘTI , 7-10 DECEMBRIE 2023 Solicităm conducerii Federației Române de Taekwondo WT și Agenției Naționale pentru Sport să explice care sunt cauzele PRESTAȚIEI CATASTROFALE a lotului ce a reprezentat România la Campionatul European de Taekwondo Under 21 ce a avut loc la Bucuresti 7-10 decembrie 2023!

NICIUN SPORTIV ROMÂN NU A URCAT PE PODIUM!!!
Cum este posibil așa ceva? Federația Română de Taekwondo WT a avut alocat un buget consistent în 2023:
-1 850 000 lei [aproximativ 377 000 Euro] ptr acest an;
– 700 000 lei [apx. 142 000 euro] ptr organizarea acestui Campionat European.

Este rușinos ca, în an pre-olimpic, această federație să nu fie în stare să câștige măcar o medalie la un Campionat European organizat la București, în condițiile în care federației mai sus numite i-a fost alocat de la bugetul de stat peste jumătate de milion de euro în 2023!

În aceste condiții, calificarea la J.O. Paris 2024 rămâne un vis îndepărtat, un obiectiv de neatins.

Așa cum de altfel s-a întâmplat la fiecare din cele 6 ediții ale Jocurilor Olimpice care au trecut.

De 23 de ani încoace, din 2000 până în prezent, Federația Română de Taekwondo WT a dispus anual de buget, resurse materiale și umane consistente, cu care, orice manager bun putea obține performanțe notabile.

Așteptăm o reacție din partea autorităților competente”, au scris reprezentanții unui club de Taekwondo Facebook.

România TV.net a stat de vorbă cu un antrenor de Taekwondo care s-a arătat consternat de de faptul că România nu a reușit să obțină nici la acest Campionat European măcar o medalie și a ratat calificarea la Jocurile Olimpice în condițiile în care în cluburile sportive din țară sunt foarte multe valori care ar putea face performanță.

”Faptul că Federația Română de Taekwondo are alocată o sumă extraordinar de mare pentru performanta, si aceasta performanta nu exista, nu poate fi atinsa, în condițiile în care există alte federații în România care de-a lungul timpului au adus rezultate extraordinare și în prezent se plâng de lipsa fondurilor pentru a-și pregăti sportivii în vederea participării la Olimpiada de anul viitor, este oarecum ciudat și de neînțeles. Federația Română de Taekwondo care din anul 2000, de 23 de ani, timp în care s-au perindat cinci sau șase ediții ale Jocurilor Olimpice, nu a reușit niciodată o calificare la Olimpiadă, nici măcar nu a fost aproape de acest obiectiv. Acum în 2023 anunță cu surle și trâmbițe că ”la Campionatul European Under 21, sportivii români în drum spre calificarea la olimpiadă”. Tragem linie la sfârșitul competiției și constatăm cu surprindere că sportivii lotului național al Federației Române de Taekwondo nici măcar nu au urcat pe podium. Nu au obținut nici măcar o medalie, indiferent că vorbim de aur, argint, sau bronz. Sportivii români care sunt în drum spre calificarea la olimpiadă, nu au obținut nicio medalie”, a spus antrenorul.

Întrebare: În aceste condiții, cum putem numi prestația lor, dacă nu o prestație catastrofală?

Răspuns: În momentul în care tu ca federație, beneficiezi de niște fonduri generoase de la ministerul de resort pentru pregătire a sportivilor, pentru organizarea competițiilor, si nu reușești să urci măcar pe ultimul loc de pe podium, cum am putea cineva numi acest fapt decât un dezastru. Mai mult, dacă privim în spate la competițiile de nivel major organizate de European Taekwondo Union sau de World
Taekwondo în anul 2023, rezultatele acestei federații sunt la fel de slabe. Poate cineva ar trebui verifice și să ceară socoteală conducerii acestei federații pentru rezultatele obținute la câteva dintre aceste competiții:

European Poomsae Championship, Insbruck, Austria, nov 2023 – 13 sportivi participanti, 0 sportivi pe podium

European Cadet Championships, Belgrade Serbia, oct 2023 – 7 sportivi participanti, 0 sportivi pe podium

European Junior Championships and European Championships Olympic Weight Categories 2023, Tallin Estonia, august 2023 – 0 sportivi pe podium

EUROPEAN GAMES 2023, Jun 21, 2023 – Jul 2, 2023, Krakowia Poland – 0 sportivi pe podium

Întrebare: În cluburile sportive din această țară există o mulțime de copii talentați, o mulțime de valori. De ce nu
apar la anumite competiții? De ce nu ne aduc medalii?

Răspuns: Părerea mea personală este că selecția pe care o face Federația Română de Taekwondo, nu este ok. Probabil nu se face pe criterii valorice, și aici trebuie să ne punem din nou niște semne de întrebare. Trebuie să ne întrebăm în primul rând, cum se face că la majoritatea competițiilor internaționale, există din partea Federației Române de Taekwondo un singur antrenor de lot. Unde sunt ceilalți antrenori? O altă situație suspectă este tripla calitate a președintelui acestei federații care se afla într-un vădit conflict de interese:

1.președinte de federație;

2.selecționer și antrenor lot național;

3. antrenor la Clubul Sportiv Steaua; București.

Pe de altă parte, cum este posibil ca un sportiv dintr-un oarecare club din țară, care face parte din lotul României la Campionatul European de exemplu, să nu fie însoțit de antrenorul care îl pregătește la clubul lui începând cu faza de selecție, inițiere și apoi performanță?  Deci, eu ca antrenor îl pregătesc pe acel sportiv ani de zile, sportivul îmi cunoaște metoda de antrenament, strategia, vocea, sfaturile, îmi ascultă orice detaliu și sfat tehnic are încredere totală în mine și în sfaturile mele, și când vine momentul confruntării, îl trimit în competiție cu antrenorul lotului național cu care nu a lucrat niciodată sau a lucrat foarte puțin sau mai rău a lucrat într-un alt mod, total diferit de al meu și poate greșit.

Multe țări deplasează la o competiție internațională și antrenorii sportivilor care fac parte din lotul respectiv. Dacă sunt 10 sportivi din 10 cluburi diferite există în lot și 10 antrenori. Numai România are unul singur și asta spune tot.

Întrebare: Crede-ți că dintr-un număr atât de mare de sportivi din toate cluburile de Taekwondo, din România nu sunt
sportivi valoroși?

Răspuns: Sunt convins că sunt! Însă cred că metoda de selecție este probabil greșită și astfel acești sportivi nu ajung în lot. Alte țări fac selecția altfel: în momentul în care acea federație, de pregătește de participare la un Campionat Mondial, European, etc, cluburile, toate cluburile, trimit cei mai buni sportivi pentru selecția la lot, indiferent ce rezultate au obținut aceștia la competițiile anterioare. Atunci când toate cluburile își trimit valorile și când selecția este clară și cinstită, apar și rezultatele. Pe de altă parte, pregătirea sportivilor care sunt selecționați în lotul național trebuie făcută doar de profesioniști. Nu poți pune antrenor de lot național o persoană care nu a luptat niciodată în competițiile de Taekwondo. Antrenor al lotului trebuie să fie un sportiv cu mare experiență în proba pentru care îl pregătești pe acel sportiv, un profesionist adevărat. Majoritatea țărilor din jurul nostru au antrenorii de lot de nivel profesionist. Dacă nu găsesc în țara lor profesioniști, îi găsesc în altă țară. Fac contract cu ei, îi plătesc, și astfel lotul național este pregătit la un alt nivel de profesioniști cu
experiență și expertiză în Taekwondo.

Ne uităm în jur și simțim rușine. În domeniul Taekwondo, Bulgaria peste noi, Serbia foarte mult peste noi (medalii olimpice peste medalii olimpice), Ungaria peste noi, Moldova, peste noi. Oare de ce? Eu dacă aș fi președinte al unei federații naționale, și mai mult decât atât, antrenorul lotului național și realizez în cele din urmă că în mod repetat nu dau rezultate, iar sportivii mei nu văd podiumul, aș face cel mai normal lucru: m-aș retrage, mi-aș da demisia. Aș lăsa pe alții, mult mai capabili decât mine să își facă treaba și să aducă performanță.

Citește și Cristina Neagu și-a anunțat retragerea de la naționala de handbal a României

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Tragedie aviatică pe ruta București-Zurich. Un avion a luat foc. Sunt raportate victime
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Disfuncționalități la aeroporturile din Portugalia din cauza grevei agenților de asistență la sol
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii