EXCLUSIV| Cum a ajuns România codașa Europei la unul dintre cele mai cunoscute sporturi de contact! Federația Română de Taekwondo, pusă la zid de cluburile sportive din țară, după dezastrul de la Campionatul European de la București. ”Nicio medalie. Stăm la același nivel ca în anii 2000.

Dezastrul total înregistrat de lotul național al României la Campionatul European de Taekwondo Under 21, organizat la București, în perioada 7-10 decembrie 2023, a stârnit revoltă în rândul cluburilor sportive din țară. Sătule de faptul că România nu a mai prins de ani de zile niciun loc pe podium în nicio competiție sportivă internațională, cluburile care practică acest sport de contact au pus la zid Federația Română de Taekwondo care numai în 2023 a beneficiat de un buget 1.850.000 lei (aproximativ 377.000 de euro), un buget uriaș în comparație cu alte federații din țară ce au într-adevăr rezultate remarcabile.
Alina Costache
13 dec. 2023, 12:03
EXCLUSIV| Cum a ajuns România codașa Europei la unul dintre cele mai cunoscute sporturi de contact! Federația Română de Taekwondo, pusă la zid de cluburile sportive din țară, după dezastrul de la Campionatul European de la București. ”Nicio medalie. Stăm la același nivel ca în anii 2000.
Cum a ajuns România codașa Europei la unul dintre cele mai cunoscute sporturi de contact!

Cum a ajuns România codașa Europei la unul dintre cele mai cunoscute sporturi de contact! Revolta cluburilor sportive de Taekwondo împotriva federației este alimentată, în primul rând, de rezultatele slabe pe care lotul național al României le-au înregistrat în ultimii 23 de ani la competițiile internaționale.

Citește și Guvernul impune şoferilor să folosească maşina personală maximum 6.500 de km pe an. Transportatorii suportă şi ei restricţii

Cum a ajuns România codașa Europei la unul dintre cele mai cunoscute sporturi de contact!

În ciuda sumelor uriașe de bani alocate de la bugetul de stat anual pentru Federația Română de Taekwondo, lotul național al României nu a reușit să aducă nici măcar o medalie în țară de la Campionatele Europene și Modiale la care a participat, un lucru rușinos, de altfel, spun antrenorii și sportivii care practică acest sport de contact.

Ultimul eșec înregistrat de lotul național la Campionatul European de Taekwondo Under 21 ce a avut loc la Bucuresti în perioada 7-10 decembrie 2023, a umplut paharul și a stârnit revoltă în rândul mai multor cluburi de Taekwondo din țară care au cerut explicații reprezentanților Federației Române de Taekwondo WT și Agenției Naționale pentru Sport pentru prestația rușinoasă de zilele trecute.

”DEZASTRU TOTAL PENTRU ROMÂNIA LA CAMPIONATUL EUROPEAN DE TAEKWONDO, BUCUREȘTI , 7-10 DECEMBRIE 2023 Solicităm conducerii Federației Române de Taekwondo WT și Agenției Naționale pentru Sport să explice care sunt cauzele PRESTAȚIEI CATASTROFALE a lotului ce a reprezentat România la Campionatul European de Taekwondo Under 21 ce a avut loc la Bucuresti 7-10 decembrie 2023!

NICIUN SPORTIV ROMÂN NU A URCAT PE PODIUM!!!
Cum este posibil așa ceva? Federația Română de Taekwondo WT a avut alocat un buget consistent în 2023:
-1 850 000 lei [aproximativ 377 000 Euro] ptr acest an;
– 700 000 lei [apx. 142 000 euro] ptr organizarea acestui Campionat European.

Este rușinos ca, în an pre-olimpic, această federație să nu fie în stare să câștige măcar o medalie la un Campionat European organizat la București, în condițiile în care federației mai sus numite i-a fost alocat de la bugetul de stat peste jumătate de milion de euro în 2023!

În aceste condiții, calificarea la J.O. Paris 2024 rămâne un vis îndepărtat, un obiectiv de neatins.

Așa cum de altfel s-a întâmplat la fiecare din cele 6 ediții ale Jocurilor Olimpice care au trecut.

De 23 de ani încoace, din 2000 până în prezent, Federația Română de Taekwondo WT a dispus anual de buget, resurse materiale și umane consistente, cu care, orice manager bun putea obține performanțe notabile.

Așteptăm o reacție din partea autorităților competente”, au scris reprezentanții unui club de Taekwondo Facebook.

România TV.net a stat de vorbă cu un antrenor de Taekwondo care s-a arătat consternat de de faptul că România nu a reușit să obțină nici la acest Campionat European măcar o medalie și a ratat calificarea la Jocurile Olimpice în condițiile în care în cluburile sportive din țară sunt foarte multe valori care ar putea face performanță.

”Faptul că Federația Română de Taekwondo are alocată o sumă extraordinar de mare pentru performanta, si aceasta performanta nu exista, nu poate fi atinsa, în condițiile în care există alte federații în România care de-a lungul timpului au adus rezultate extraordinare și în prezent se plâng de lipsa fondurilor pentru a-și pregăti sportivii în vederea participării la Olimpiada de anul viitor, este oarecum ciudat și de neînțeles. Federația Română de Taekwondo care din anul 2000, de 23 de ani, timp în care s-au perindat cinci sau șase ediții ale Jocurilor Olimpice, nu a reușit niciodată o calificare la Olimpiadă, nici măcar nu a fost aproape de acest obiectiv. Acum în 2023 anunță cu surle și trâmbițe că ”la Campionatul European Under 21, sportivii români în drum spre calificarea la olimpiadă”. Tragem linie la sfârșitul competiției și constatăm cu surprindere că sportivii lotului național al Federației Române de Taekwondo nici măcar nu au urcat pe podium. Nu au obținut nici măcar o medalie, indiferent că vorbim de aur, argint, sau bronz. Sportivii români care sunt în drum spre calificarea la olimpiadă, nu au obținut nicio medalie”, a spus antrenorul.

Întrebare: În aceste condiții, cum putem numi prestația lor, dacă nu o prestație catastrofală?

Răspuns: În momentul în care tu ca federație, beneficiezi de niște fonduri generoase de la ministerul de resort pentru pregătire a sportivilor, pentru organizarea competițiilor, si nu reușești să urci măcar pe ultimul loc de pe podium, cum am putea cineva numi acest fapt decât un dezastru. Mai mult, dacă privim în spate la competițiile de nivel major organizate de European Taekwondo Union sau de World
Taekwondo în anul 2023, rezultatele acestei federații sunt la fel de slabe. Poate cineva ar trebui verifice și să ceară socoteală conducerii acestei federații pentru rezultatele obținute la câteva dintre aceste competiții:

European Poomsae Championship, Insbruck, Austria, nov 2023 – 13 sportivi participanti, 0 sportivi pe podium

European Cadet Championships, Belgrade Serbia, oct 2023 – 7 sportivi participanti, 0 sportivi pe podium

European Junior Championships and European Championships Olympic Weight Categories 2023, Tallin Estonia, august 2023 – 0 sportivi pe podium

EUROPEAN GAMES 2023, Jun 21, 2023 – Jul 2, 2023, Krakowia Poland – 0 sportivi pe podium

Întrebare: În cluburile sportive din această țară există o mulțime de copii talentați, o mulțime de valori. De ce nu
apar la anumite competiții? De ce nu ne aduc medalii?

Răspuns: Părerea mea personală este că selecția pe care o face Federația Română de Taekwondo, nu este ok. Probabil nu se face pe criterii valorice, și aici trebuie să ne punem din nou niște semne de întrebare. Trebuie să ne întrebăm în primul rând, cum se face că la majoritatea competițiilor internaționale, există din partea Federației Române de Taekwondo un singur antrenor de lot. Unde sunt ceilalți antrenori? O altă situație suspectă este tripla calitate a președintelui acestei federații care se afla într-un vădit conflict de interese:

1.președinte de federație;

2.selecționer și antrenor lot național;

3. antrenor la Clubul Sportiv Steaua; București.

Pe de altă parte, cum este posibil ca un sportiv dintr-un oarecare club din țară, care face parte din lotul României la Campionatul European de exemplu, să nu fie însoțit de antrenorul care îl pregătește la clubul lui începând cu faza de selecție, inițiere și apoi performanță?  Deci, eu ca antrenor îl pregătesc pe acel sportiv ani de zile, sportivul îmi cunoaște metoda de antrenament, strategia, vocea, sfaturile, îmi ascultă orice detaliu și sfat tehnic are încredere totală în mine și în sfaturile mele, și când vine momentul confruntării, îl trimit în competiție cu antrenorul lotului național cu care nu a lucrat niciodată sau a lucrat foarte puțin sau mai rău a lucrat într-un alt mod, total diferit de al meu și poate greșit.

Multe țări deplasează la o competiție internațională și antrenorii sportivilor care fac parte din lotul respectiv. Dacă sunt 10 sportivi din 10 cluburi diferite există în lot și 10 antrenori. Numai România are unul singur și asta spune tot.

Întrebare: Crede-ți că dintr-un număr atât de mare de sportivi din toate cluburile de Taekwondo, din România nu sunt
sportivi valoroși?

Răspuns: Sunt convins că sunt! Însă cred că metoda de selecție este probabil greșită și astfel acești sportivi nu ajung în lot. Alte țări fac selecția altfel: în momentul în care acea federație, de pregătește de participare la un Campionat Mondial, European, etc, cluburile, toate cluburile, trimit cei mai buni sportivi pentru selecția la lot, indiferent ce rezultate au obținut aceștia la competițiile anterioare. Atunci când toate cluburile își trimit valorile și când selecția este clară și cinstită, apar și rezultatele. Pe de altă parte, pregătirea sportivilor care sunt selecționați în lotul național trebuie făcută doar de profesioniști. Nu poți pune antrenor de lot național o persoană care nu a luptat niciodată în competițiile de Taekwondo. Antrenor al lotului trebuie să fie un sportiv cu mare experiență în proba pentru care îl pregătești pe acel sportiv, un profesionist adevărat. Majoritatea țărilor din jurul nostru au antrenorii de lot de nivel profesionist. Dacă nu găsesc în țara lor profesioniști, îi găsesc în altă țară. Fac contract cu ei, îi plătesc, și astfel lotul național este pregătit la un alt nivel de profesioniști cu
experiență și expertiză în Taekwondo.

Ne uităm în jur și simțim rușine. În domeniul Taekwondo, Bulgaria peste noi, Serbia foarte mult peste noi (medalii olimpice peste medalii olimpice), Ungaria peste noi, Moldova, peste noi. Oare de ce? Eu dacă aș fi președinte al unei federații naționale, și mai mult decât atât, antrenorul lotului național și realizez în cele din urmă că în mod repetat nu dau rezultate, iar sportivii mei nu văd podiumul, aș face cel mai normal lucru: m-aș retrage, mi-aș da demisia. Aș lăsa pe alții, mult mai capabili decât mine să își facă treaba și să aducă performanță.

Citește și Cristina Neagu și-a anunțat retragerea de la naționala de handbal a României

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Dispozitivele medicale din China, un pericol
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Lansarea ghidului Climate Paths impulsionează tranziția verde în România
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!