EXCLUSIV! Cum fura Coldea milioane de euro din fonduri europene cu ajutorul „puşculiţei” Mirona Filipoiu! Cazurile ireale de la Caraş Severin şi anvelopările fictive de la Reşiţa! Destructurăm modul de operare prin care generalul penal a jefuit unele dintre cele mai sărace zone ale ţării!

Caracatiţa generalului Coldea începe din ce în ce mai mult să iasă la suprafaţă, iar astăzi vă prezentăm reţeta prin care Coldea, Dumbravă şi Trăilă au prăduit milioane de euro din fonduri europene pentru care nimeni nu i-a investigat vreodată. Mafia administrativă şi juridică a lui Coldea era pusă la punct în cel mai mic detaliu şi veţi putea vedea cum reuşea să opereze chiar şi în zone ale ţării unde nimănui nu i-ar trece prin cap că s-ar putea face "afaceri" de milioane de euro. Mecanismul prin care Coldea o folosea pe Mirona Filipoiu şi firma de apartament Teranova Business este doar vârful aisbergului de zeci de milioane de euro prăduiţi din contracte cu statul. Sperând că lucrând prin interpuşi nu va lăsa urme, astăzi vă prezentăm documentele şi dovezile care arată că Florian Coldea, cu mâna lui, a instrumentat două tunuri în Caraş Severin şi Reşiţa, al căror prejudiciu însumat depăşeste cel mai probabil 4,5 de milioane de euro.
Alina Costache
19 iun. 2024, 17:33
EXCLUSIV! Cum fura Coldea milioane de euro din fonduri europene cu ajutorul

Odată cu punerea sub urmărire penală a generalilor SRI în rezervă Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, cât şi a avocatului Doru Trăilă, una dintre „săgeţile” celor doi, din ce în ce mai multe afaceri ale acestei adevărate mafii ies la iveală.

Prin apariţia mai multor denunţători, care până acum au fost reduşi la tăcere de reţeaua lui Coldea, ori prin investigaţii jurnalistice de amploare, cu date din ce în ce mai clare despre cum funcţiona caracatiţa de zeci, probabil chiar sute de milioane de euro, este clar pentru oricine este dispus să înţeleagă cum membrii acesteia îşi permiteau sa detina adevărate palate în cele mai exclusiviste zone ale lumii, cum ar fi Monaco, Dubai sau Luxemburg.

Ce este de precizat încă de la început este că, deşi cea mai mare parte a românilor, gândindu-se la influenţa şi la poziţiile pe care Florian Coldea le-a ocupat în instituţii de forţă (SRI), ar crede că acesta opera doar în marile oraşe şi viza doar afacerile cele mai bănoase. De fapt, acesta nu s-a dat niciodată înapoi de la nicio „combinaţie” profitabilă, fiind mai degrabă adeptul zicalei „milion cu milion fac mai multe milioane”.

În ultimii ani, reţeaua condusă de Florian Coldea s-a înfruptat din bani europeni, beneficiind de protecţia Parchetului European condus de “Madam” (n.r. Laura Codruţa Kovesi). Şi-a trimis oamenii la vânat fonduri de la Neamţ la Caraş Severin şi din Prahova până la Slatina. La Caraş Severin, echipa Coldea – Dumbravă opera chiar sub protecţia procurorilor printr-o complicitate ireala.

În acest sens, în cele ce urmează, vă prezentăm, cu dovezi clare, modul în care reţeaua Coldea a fraudat milioane de euro în cel mai primitiv mod cu putinţă, o adevărată „japcă” din fonduri europene, printr-o reţea în care a cooptat atât „oameni de afaceri”, cât şi primarul unui oraş aflat de zeci de ani într-un accelerat declin economic, din care nimeni nu s-ar fi gândit că mai există ceva de furat. Ei bine, iată că, având frâiele justiţiei în mâini şi influenţă asupra persoanelor potrivite, orice este posibil pentru Coldea, acest maestru al faptelor fără pic de perdea, pe care doar cine nu vrea nu le vede.

Cum a ajuns Coldea sa anvelopeze blocuri in Resita printr-o firma de-a Mironei Filipoiu! N-a anvelopat nimic si a dat un tun de 1.5 milioane de euro dintr-un foc!

Un studiu de caz relevant implică atribuirea directă a patru contracte în valoare totală de 1.611.726 de euro, toate semnate în aceeași zi – 1 iunie 2021 – în municipiul Reșița. Firma Teranova Business and Consulting, condusă de Mirona Filipoiu, un personaj controversat, colaborator al lui Coldea, mai bine spus, chiar “pusculita” acestuia, a obținut aceste contracte sub protecția primarului Ioan Popa, membru de frunte al PNL. Deși fondurile erau destinate creșterii eficienței energetice, lucrările nu au fost realizate, banii fiind, în schimb, deturnați.

Practic, ca să fie clar de la început, una dintre firmele fantomă ale lui Coldea, din caracatiţa de zeci de astfel de firme, urma să anvelopeze blocuri în Municipiul Reşita. Este vorba de Teranova Business and Consulting, asa cum ii spune si numele compania nu are nicio treaba cu reabilitarile termice.

În realitate, după ce Primăria Reşiţa obţinea finanţarea pentru proiectul de anvelopare a blocurilor din bani europeni, acesta era spart în bucăţi, lucru ilegal, pentru a rezulta mai multe contracte mai mici, care să poată fi astfel atribuite fără licitaţie, ci prin atribuire directă. Astfel cele patru contracte erau atribuite, în aceeaşi zi, firmei Mironei Filipoiu, “femeia cu banii” lui Coldea, chiar dacă era vorba de o firmă de apartament, cu 1-4 angajaţi, din Bucureşti, cu care Primăria Reşiţa nu avea niciun fel de istoric de colaborare.

De altfel, după încasarea banilor pe cele patru contracte, în valoare totală de 1.611.726 de euro, Mirona Filipoiu se întâlneşte, sub protecţia lui Coldea, de şapte ori cu primarul liberal Ioan Popa. Bineinteles ca sa discute despre blocuri si anveloparea lor….

Valoarea contractelor atribuite direct:

  • 421.557 euro
  • 136.250 euro
  • 593.176 euro
  • 460.743 euro

După atribuire, banii erau încasaţi de firma Mironei Filipoiu, dar lucrările nu erau niciodată efectuate. Dar acest mod de operare era prevăzut de la început de Coldea şi oamenii săi, aşa că aveau deja planul pregătit, în acest punct intervenind influenţa lui Coldea în justiţie, unde avea o adevărată reţea de judecători gata să intervină în dosarele de interes şi să dea soluţiile dictate de generalul SRI în rezervă.

Ca să păstreze aparenţa de primar cinstit, care luptă pentru banii şi proiectele Municipiului Reşiţa, primarul Ioan Popa acţiona în instanţă firma Mironei Filipoiu, pentru a recupera sumele plătite (detaliate mai sus).

Doar că, SURPRIZĂ (sau nu), din cele patru dosare (fiecare vizând câte o atribuire directă), Primăria Reşiţa avea câştig de cauză doar în unul, evident cel în care se judeca suma cea mai mică, aproximativ 136.000 euro. Astfel, primarul părea că a luptat pentru banii pierduţi, ba a şi recuperat ce a putut, iar ce s-a pierdut nu mai cădea în cârca lui, din moment ce avea decizii ale justiţiei cu care să se acopere.

Acest caz scoate la lumină o rețea complexă de corupție și abuzuri, în care funcționari publici, politicieni și oameni de afaceri colaborează pentru a fura bani publici și europeni, sub protecția aparentă a legii. În timp ce autoritățile par să închidă ochii, banii furați finanțează un stil de viață luxos pentru cei implicați, așa cum ilustrează vacanțele exotice ale primarului Ioan Popa alături de Florian Coldea. Iata deci cum oamenii din justitie care fac parte din “caracatita lui Coldea” reuseau sa produca pentru seful lor milioane de euro fara ca el sa ridice nici macar un deget.

Cine este Ioan Popa, primarul din Reşiţa şi „săgeata” lui Coldea?

Ioan Popa, primarul municipiului Reșița și membru de frunte al PNL, este un personaj controversat, cu numeroase dosare penale, perfect santajabil, ceea ce il face candidatul perfect pentru combinatiile ilegale ale generalului Coldea. Considerat una dintre „săgețile” lui Florian Coldea, Popa a reușit să își mențină poziția și să evite repercusiunile legale datorită comisioanelor de „optimizare” pe care le plătește pentru a beneficia de protecția grupării Coldea-Dumbravă. Această grupare influentă a reușit să țină ascunse plângerile împotriva lui Popa la DNA, DIICOT și alte parchete, permițându-i să continue activitățile ilicite fără a fi tras la răspundere.

Ioan Popa a găsit o metodă ingenioasă de a finanța aceste comisioane de „optimizare”: din fonduri europene. În timp ce Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European, pare să ignore aceste abateri, Popa a profitat de relațiile sale politice pentru a-și asigura protecția. În înregistrările făcute de Hideg, Dumbravă face referire la „oamenii noștri din administrație, din ministere,” iar Popa este unul dintre acești „oameni”, integrat adânc în rețeaua infracțională.

Până când instituțiile statului nu vor interveni pentru a demantela aceste conexiuni infractionale, rețeaua Coldea va continua să prospere, sifonând bani publici pe seama cetățenilor de rând. Observăm cum această rețea nu a adus niciun investitor, nu a creat locuri de muncă și nu a contribuit cu nimic pozitiv pentru comunitate. În schimb, au canalizat resursele statului către buzunarele proprii prin intermediul unor politicieni corupți. Banii astfel obținuți au finanțat un stil de viață opulent în locații precum Monaco, Dubai și Luxembourg.

Deşi este primarul municipiului Reşiţa, reşedinţa celui mai sărac judeţ din România, Ioan Popa este, pe lângă edil, şi un aparent prosper om de afaceri, cu numeroase proprietăţi, unele chiar în state exotice, precum Tanzania. Acesta deține un teren de 50 de hectare în Tanzania, unde vrea să construiască un parc fotovoltaic, dar şi 2.400 de metri pătrați de teren în Pingwe din insula tanzaniană Zanzibar, unde susţine că îşi va construi o casă unde să se retragă la pensie, pentru că 8 ani de mandat l-au secat de puteri.

„Nu vreau să fac nimic în Zanzibar, mi-am luat un teren unde vreau să fac o căsuță cu două apartamente. Atât! Acum, după șapte ani de primărie și zecile de proiecte pe care le avem în implementare, stresul pe care mi-l dau mie și nu numai mie, tuturor colegilor mei din primărie, dorința mea este să nu mai văd pe nimeni, să evadez și să stau liniștit într-un loc unde să pot să mă bucur de un răsărit de soare, de apusul de soare, să mă bucur de vânt, de valuri”, a spus primarul pentru presa locală.

„Din păcate” pentru edilul din Reşiţa, acesta tocmai a fost ales pentru al treilea mandat, aşa că va trebui să-şi amâne retragerea pe insula tropicală. Sigur, din moment ce era atât de epuizat încă de acum un an, se ridică întrebarea de ce s-a mai înhămat încă patru ani la acest supliciu, dar la aceasta doar vechiul şi noul primar poate răspunde.

Tot în declarația de avere, edilul a menționat că deține și 75% dintr-o societate înființată în Tanzania. Acesta își propune să construiască un parc fotovoltaic pe 50 de hectare.

Cum au ajuns Mirona Filipoiu si primarul Ion Popa sa faca bani pentru Coldea?! Tunul Romelectro si o manevra cu o autorizatie fictiva – caz scoala de trafic de influenta!

Mirona Filipoiu, în colaborare cu primarul Ioan Popa, este implicată şi într-un nou dosar ce va ajunge in curand si pe masa DNA, având în centru un contract de 150 de milioane de lei, aproximativ 30 de milioane de euro.

Un exemplu clar al ilegalităților comise este lucrarea efectuată de Romelectro pentru Transelectrica. Pentru acest proiect, primarul Ioan Popa a emis în secret o autorizație ilegală, evitând procedurile legale de dobândire a terenului necesar extinderii stației. Fără această extindere, Romelectro nu ar fi putut primi autorizația. La presiunile lui Florian Coldea, Popa a recurs la metode ilegale pentru a oferi firmei Romelectro accesul rapid pe lucrare.

În proiect, staţia avea pusă conditia să fie amplasată pe teren proprietate sau în curs de cumpărare de la UAT Reşiţa. Problema este că, dacă UAT Reşiţa nu dobândește legal terenul, nici nu poate vinde ce nu e al ei. De aceea a dispărut partea din autorizația emisă de Primăria Reşiţa, ca să nu se ridice aceste întrebări. Extinderea abuzivă a UAT a fost făcută pentru a da autorizaţia ilegală.

Ca să facă extinderea pentru stație , primăria ar fi trebuit sa aibă terenul in proprietate sau să urmeze pașii conform procedurii legale de dobândire (trecere din domeniul privat în domeniul public sau invers în functie de situație, expropriere, utilitate publică etc.)

Niciuna din aceste metode nu a fost folosită, pur și simplu cadastral, terenul a fost “rezolvat” din acte. Fără aceasta extindere a terenului Romelectro nu primea autorizația. La presiunile lui Coldea, primarul Resitei a facut toate eforturile sunt pentru a găsi orice varianta (nelegala) pentru a ii oferi firmei Romelectro accesul rapid pe lucrare.

Beneficiarul era Transelectrica. Cu toate acestea, Romelectro a intervenit pentru a rezolva comisionul gras al lui Coldea. Acte de proprietate nu există, intabulare nu există, suprafaţa nu se regăseşte în domeniul Primăriei. Practic, pentru a scăpa de dosarele sale, Ioan Popa i-a oferit lui Coldea şi echipei sale un „cadou”. Autorizaţia “secretă” oferită de Ioan Popa este ţinută ascunsă de primar.

Transelectrica a obţinut peste tot autorizaţii pentru acesta linie strategică, doar la Reşiţa s-a ocupat Mirona Filipoiu. De ce? Pai simplu. Pentru ca s-a putut si pentru ca Coldea si-a dorit 10% din aceast proiect mamut al unei companii de stat. Surse din apropierea acestui tun spun ca doar din “intermedierea” asta Coldea ar fi sustras fabuloasa suma de 3 milioane de euro, adica un “modest” 10% pentru a rezolva rapid o problema administrativa care altfel ar fi putut dura si ani si ar fi inseamnat consturi mult mai mari pentru Transelectrica.

În plus, obținerea acordurilor, avizelor, autorizatiilor (inclusiv cea de mediu) cădea în sarcina Transelectrica, care a contractat lucrările. Surpriză, pionii principali care s-a ocupat de tot, de toate intervenţiile şi legăturile, au fost Coldea si Mirona Filipoiu. Practic Romelectro a intermediat obținerea autorizatiei (pe care primăria ar fi trebuit să o elibereze doar beneficiarului de drept, Transelectrica).

Mai mult, amplasamentul staţiei era în afara zonei intravilan a Municipiului Reşiţa. Primarul Ioan Popa a „rezolvat” situaţia şi a extins intravilanul UAT pentru Mirona Filipoiu. Ati vazut deci cat de “descurcaret” si “cooperant” poate sa fie un primar atunci cand este santajat cu mai multe dosare penale?

Ca să înţelegem mai bine amploarea proiectului despre care este vorba, acesta fiind chiar unul strategic pentru zonă, vă prezentăm descrierea acestuia, chiar de pe siteul Romelectro.

„Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este cel mai complex, din punct de vedere tehnic, și dificil proiect de linie realizat de în România, în ultimii 30 ani, traseul acesteia traversând în cea mai mare parte zonă muntoasă, cu teren accidentat și greu accesibil, potrivit Transelectrica.

Linia Electrica Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița va fi pusă în funcțiune din punct de vedere operațional odată cu finalizarea lucrărilor de construire a stației 400 kV Reșița, estimată în semestrul al doilea al acestui an. Totodată, noua stație de 400 kV Reșița va permite operaționalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Reșița – Pancevo.

Noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița are o lungime totală de 117 kilometri și este alcătuită din două tronsoane: o construcție nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porțile de Fier – Anina), cu o lungime de 81,1 kilometri, și modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reșița), cu o lungime de 36 de kilometri.”, se arată în descrierea proiectului.

Practic firmele de consultanta ale lui Coldea erau mufate pe toate palierele, pe toate domeniile si pe orice sfera de activitate. Nu exista un contract, o lucrare sau o investitie mare pe care cineva o facea in Romania fara ca generalul Coldea sa nu stie. Iar atunci cand putea si avea resursele necesare scurtcircuita procesul clasic de business si intervenea ca intermediar in tot felul de afaceri pentru a-si cere “taxa de protectie”.

„Combinaţiile” reţelei Coldea, prin Mirona Filipoiu, cu care au dat lovitura în pandemie! Cum aducea reteaua Dumbrava – Coldea – Filipoiu livrabile din China prin intermediul chinezului Wang Yan!

In anii de varf ai pandemiei 2019 – 2020, Coldea si Dumbrava au reusit sa se descurce de cateva sute de mii de euro fara batai de cap. Contractele obtinute fara probleme de firma lor de “consultanta” in aceasta perioada de 1 an depasesc 60 de achizitii directe si suma de 300.000 de euro! Toate aceste contracte sunt cu institutii ale statului din diverse judete din Romania. Spitalele judetene din Botosani, Slatina, Buzau, Unitati militare din Bucuresti, Garda Forestiera Suceava, Spitalul de Psihiatrie Voila Spitalul de Pediatrie Ploiesti si zeci de alte institutii comandau care mai de care livrabile si tot felul de materiale necesare in pandemie de la firma de “consultanta” a lui Coldea.

Linia asta de business era operata direct de Mirona Filipoiu, asociată cu rețeaua Coldea-Dumbravă și cu susținerea controversatului om de afaceri chinez Wang Yan. Chinezul fiind cel care, sub protectia lui Coldea, aducea in tara fara nicio problema orice voia Coldea sa vanda institutiilor din Romania. Importa ieftin din China, isi punea un adaos mare si ala era profitul firmei.

Firma sa, Teranova Business and Consulting, cu sediul într-un apartament din București și având doar 1-4 angajați, a înregistrat cifre de afaceri spectaculoase în 2020 și 2021, de 6.031.075 lei și respectiv 10.440.768 lei. În spatele acestei creșteri fulminante se află o rețea bine organizată, care a profitat de criza pandemică și de fondurile europene destinate măsurilor de urgență.

În perioada 2020-2021, Teranova Business and Consulting a beneficiat de numeroase atribuiri directe, mai ales pentru furnizarea de materiale de protecție în timpul pandemiei. Doar câteva exemple dintr-o perioadă de doar două săptămâni includ:

  • 13 aprilie 2020: 7.500 euro de la Consiliul Județean Buzău
  • 9 aprilie 2020: 17.940 euro de la Consiliul Județean Buzău și 1.365 euro de la UM 0242 Brăila
  • 3 aprilie 2020: 2.000 euro de la Spitalul Slatina
  • 2 aprilie 2020: 8.000 euro de la Spitalul Slatina și 4.000 euro de la Poliția Locală București
  • 30 martie 2020: 750 euro de la UM 01357 București și 7.500 euro de la Poliția Locală București
  • 27 martie 2020: 6.400 euro și 2.001 euro de la Spitalul Ploiești

Toate contractele firmei Teranova Business and Consulting pot fi văzute aici.

Aceste contracte au fost doar începutul pentru Filipoiu și echipa sa. In total conform SICAP sunt 65 de contracte cu institutii publice pe care firma lui Coldea le-a avut intr-o perioada scurta de doar un an.

Rețeaua Coldea-Dumbravă a reușit astfel să profite de haosul creat de pandemie pentru a-și umple conturile dintr-o zona pe care nici macar nu o cunosteau. Modul lor cinic de operare, era unul cat se poate de feroce. Odata ce descopereau un domeniu profitabil sau un context favorabil prin prisma santajului si al retelei de influenta nu se opreau pana nu reuseau sa faca milioane de euro in detrimentul oamenilor de afaceri onesti.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Fructul care te ajută să te lași de fumat. Înlocuiește gestul de a duce țigara la gură și are beneficii uimitoare pentru organism
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Alegeri majore în Parlament și formarea noului Guvern la București
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios