EXCLUSIV Cum îţi ajuţi copilul să treacă peste divorţ. Dan Cruceru, blogger de parenting: „Este punctul în care viața copilului se schimbă dramatic, iar părinţii trebuie să acţioneze în aşa fel încât aceste schimbări să nu devină distructive pentru copil”

Pe Dan Cruceru, mulți dintre noi îl cunosc ca fiind primul prezentator al reality show-ului “Survivor”, difuzat, în 2020, de Kanal D. Apoi, l-am văzut dându-și măsura talentului la Chefi la cuțite, unde a concurat în sezonul 11. De ani buni, este antreprenor şi are un business de succes dedicat părinților și copiilor.
Oana Anghel
12 dec. 2023, 12:01
EXCLUSIV Cum îţi ajuţi copilul să treacă peste divorţ. Dan Cruceru, blogger de parenting:

Dan  Cruceru este, în prezent, unul dintre cei mai de succes bloggeri de parenting. Taticool.eu este un site de parenting unde părinții pot găsi tot felul de recomandări pentru creșterea și dezvoltarea psihoemoțională a copiilor.

Am abordat împreună cu Dan Cruceru subiectul relaţiei dintre părinţi şi copii, în special principalele probleme cu care se confruntă copiii zilelor noastre: încredere în sine scăzută, greşeli pe care părinţii le fac în relaţia cu copiii, gestionarea divorţului astfel încât efectele asupra copilului să fie minimizate cât de mult se poate.

Cum dezvoltăm încrederea în sine a copiilor?

Chiar sunt foarte preocupat de acest subiect, pentru că, deși Sophia este un copil fenomenal, se confruntă și ea cu această problemă. Discutam chiar cu diriginta ei despre stima de sine. Nu este doar la Sophia. Este la toți colegii ei. Deși sunt toți absolut fenomenali, cu rezultate excepționale, cu proiecte geniale, n-au încredere în ei. Se consideră PREA PUȚIN. Prea puțin pentru lumea asta perfectă de pe social media. Da, de acolo vine totul.

Așa că ce putem face? Vorbim mult cu ea și o ascultăm și mai mult. Și îi facem și educație în privința utilizării mediului online. O readucem des în viața reală, cu tot felul de ieșiri în aer liber, cu activități pentru vârsta ei.

Care sunt cele mai mari greșeli din relația cu copiii noștri și cum ar fi de preferat să ne comportăm cu copiii în respectivele situații ca să nu le producem traume?

1. Să nu le spunem că-i iubim. Eu nu cred că există prea mult răsfăț atunci când îți îmbrățișezi copilul, când îl pupi, când îi arăți că-l iubești.

2. Să nu le punem limite. A-ți iubi copilul nu înseamnă a nu-i impune limite. Tu ești în primul rând părintele lui, nu prietenul lui. Deci cu limite! Copilul trebuie să învețe ce e bine și ce e rău, copilul trebuie să învețe că are obligații și îndatoriri, că are un program și că anumite lucruri sunt absolut interzise. Eliminarea limitelor o numesc eu răsfăț, de abia aici vorbim despre prea multă libertate.

Citeste si EXCLUSIV Dan Cruceru, blogger de parenting, dezvăluie secretul unei relații optime părinte-copil: „Fă totul pentru ca micuțul să înțeleagă că părinții îl vor iubi indiferent de alegerile pe care le va face”

3. Să nu îi ascultăm real. De multe ori, ne facem că-i ascultăm, suntem lângă ei, dar cu ochii în tabele sau în telefon. Știu că, uneori, turuie prea mult despre nimicuri, dar acele nimicuri pentru ei sunt importante și au nevoie de părinți să-i asculte și să-i îndrume. Dacă tu îl refuzi de zeci de ori, când va fi mai mare, cu reale probleme, nu va mai veni să ți se confeseze și vă veți îndepărta tot mai mult.

Divorțul a devenit, din păcate, un fenomen tot mai des în zilele noastre. Cum le vorbim copiilor despre divorț? Ce părere ai despre faptul că încă sunt părinți care preferă să rămână împreună „pentru copii”, deși nu se mai înțeleg sub nicio formă?

Acesta este un subiect amplu căruia i-am dedicat un spaţiu generos pe blogul meu, taticool.eu

Stabilitatea este foarte importantă pentru copii. Ei sunt mai calmi dacă au o rutină, un anumit program, un loc al lor pentru dormit și joacă, un birou unde să-și facă temele, chiar dacă nu au o cameră doar a lor.

Un divorț al părinților poate distruge toată această lume atât de familiară și dragă sufletului lor. Divorțul este o situație traumatizantă pentru toată lumea: pentru părinți, pentru familia extinsă, dar cel mai dureros este pentru copii.

Divorțul părinţilor este punctul în care viața copilului se schimbă dramatic. Pentru ca aceste schimbări să nu devină distructive pentru copil, părinții ar trebui să urmeze niște pași importanti:

1. Consultați un specialist înainte de a-i da vestea

Un psiholog de cuplu vă va ajuta să gestionați situația și vă va spune cum este mai potrivit să-i dați vestea copilului: fie să fiți amândoi părinții de față, fie să mergeți într-o vacanță cu toții și acolo să alegeți un moment ideal. Cum să vă pregătiți pentru reacțiile copilului și cum să reacționați la rândul vostru. Nu va fi ușor, copilul va afla că va sta doar cu un părinte și îl va vizita pe celălalt sau cu privire la alte particularități ale situației: poate va fi nevoit să se mute din casă, să-și schimbe școala și chiar orașul.

2. Oricât de greu v-ar fi, trebuie să-i spuneți

Una dintre principalele greșeli ale părinților este legată de dorința de a-și proteja copiii de griji. Mulți părinți încearcă să-și ascundă situația reală de copil, în ideea de a-l feri de suferință. Dar copiii simt întotdeauna starea emoțională a adulților. Nu uita că un copil este, la fel ca și oricare dintre voi, un membru deplin al familiei. Indiferent cât de mult ai încerca să ascunzi problema, el înțelege și simte totul.

Prin urmare, prima regulă de bază pentru părinți ar trebui să fie regula sincerității. Așa învață și copilul să treacă prin situații dificile, care nu vor fi puține în viața lui. Nu trebuie să-i dai chiar toate detaliile relației cu partenerul tău, că te-a părăsit, că are altă iubit/a sau chiar un copil, dar nu-i ascunde divorțul și fii sincer.

3. Acceptă reacțiile copilului

Este posibil ca, un copil aflat într-o situație de divorț să nu reacționeze în modul în care te aștepți. Și este foarte important să-i accepți sentimentele și reacțiile, care nu vor fi întotdeauna plăcute. Dar, la fel ca și tine, are dreptul să fie supărat și trist. Se poate închide în el, poate reacționa urât, se poate revolta pentru prima dată în viața lui, poate face năzbâtii la școală sau poate chiar să se bată cu un coleg. Fii lângă el, înțelege-l, spune-i că este normal să-l doară și că îi ești alături.

Copiii ai căror părinți s-au despărțit, ascund adesea acest fapt de prieteni și profesori, se simt rușinați pentru o familie incompletă. Unii chiar inventează povesti despre tatăl cu care merge la pescuit sau la vânătoare sau care este cercetător la NASA.

Pentru majoritatea, performanța școlară scade, apar conflicte cu semenii, apar resentimente și furie față de părinți pentru necazurile familiei. Copiii încep să mintă, să fie nepoliticoși, să răspundă urât. Părintele este implicat într-un conflict și poate fi dificil pentru el să împărtășească și să înțeleagă, de exemplu, dorul copilului de celălalt părinte pentru că poate exista multă furie și resentimente față de partener. La nevoie, poți apela la un psiholog.

4. Nu-l implicați în disputele și certurile voastre

Adesea, într-un divorț, partenerul devine inamicul nr. 1. Între soți se poate dezvolta un întreg război civil și pot fi folosite toate armele, unele dintre ele mai puțin corecte sau civilizate.

Uneori, prezența unui copil poate fi folosită drept o pârghie eficientă cu scopul de a obține condiții favorabile de la partea adversă. Iar copilul se transformă într-un mijloc de manipulare.

Astfel, la experiența deja traumatizantă, se adaugă și instabilitatea în care se poate afla din vină părinților săi. Uneori și sistemul contribuie la acest lucru, fie prin prezența copilului în sala de judecată, fie prin discuțiile pe care le poate avea cu cei de la Protecția Copilului.

Pe cât posibil, încearcă să nu-ți implici copilul în certurile și în scandalurile tale. Discută doar cu partenerul problemele voastre și nu vă certați de față cu cei mici.

5. Luați decizii împreună și respectați-le

Divorțați sau nu, părinții ar trebui să rămână în continuare un sprijin pentru copil, să se ocupe de dezvoltarea și educația lui, cum au făcut-o și până acum. De aceea, ambii parteneri trebuie să învețe cum să ia împreună decizii privind copilul în timpul și după un divorț, pentru a-l crește în același mod. Dacă mama îi interzice ceva, este important că tatăl să facă la fel și invers.

Numai cu implicarea maximă a fiecărui părinte la dezvoltarea copilului că persoană, este posibil ca acesta să-și păstreze sănătatea mintală și capacitatea de a se realiza pe deplin.

6. Păstrează-i (pe cât posibil) mediul intact

Într-o situație atât de dificilă, este important să menținem mediul familiar copilului, să nu se deconecteze de hobby-uri și evenimente importante care se petrec în viața lui. Pe cât posibil, nu-i schimbați școală sau orașul, are mare nevoie să fie în același grup de prieteni, să rămână măcar ceva neschimbat în viața lui.

Arată-i copilului tău că este în siguranță. În viața lui, desigur, vin lucruri, care, totuși, nu îi vor schimba viața în mod catastrofal, iar comunicarea cu părinții, jucăriile și lucrurile familiare vor fi în continuare ale lui. Pe lângă cuvinte, trebuie să existe și acțiune. Continuați să participați la viața lui, ajutați-l la realizarea și atingerea obiectivelor, participați la momentele lui importante, nu fiți doar un părinte de week-end.

7. Asumați-vă în totalitate vina!

În cazul unui divorț, rareori este vinovată o singură persoană. Indiferent de cauză, asigurați-vă copilul că nu este el vinovat. Că mama și tata nu se mai înțeleg, au decis amândoi să se separe, dar nu din cauză că nu-l mai iubesc pe el sau pentru că a făcut el ceva greșit. Și, oricum, ei rămân pentru totdeauna părinții lui.

Citeste si Creveţi la tigaie cu sos de roşii, lime şi unt, reţeta fabuloasă a lui Dan Cruceru, fost concurent la Chefi la cuţite

8. Nu va denigrați fostul soț

Este absolut nedrept să transformi celălalt părinte într-un monstru, oricât de mult ai suferi și ar durea. Odată ce ai ales această persoană, ai iubit-o cândva, te-ai căsătorit cu ea, ai conceput un copil, cu siguranță ai găsit ceva bun în el/ea. Oare chiar să fi greșit atât de mult?

Nu-i vorbi copilului urât despre celălalt părinte. Lasă-i posibilitatea să decidă în mod independent cum să relaționeze cu el, pe baza modului în care s-au dezvoltat relațiile lui de până acum. De asemenea, nu ar trebui să audă discuții negative despre fostul soț/soție pe care le porți cu alți membri ai familiei. Îl va afecta și va forma în el o atitudine preconcepută, sub formă de acceptare sau respingere. Și nu e drept.

9. Nu-i interzice copilului să se vadă cu celălalt părinte

Nu împiedicați copilul să se întâlnească cu cel de-al doilea părinte, ori de câte ori își dorește, dacă acest lucru nu-i amenință viața și nu-i afectează dezvoltarea socială. Instanța poate decide că cel mic să locuiască la unul dintre părinți și să-l viziteze în anumite zile, perioade pe celălalt. Ideal este când ambii parteneri nu impun limite stricte și îi permit copilului să meargă ori de câte ori simte el nevoia la mama sau la tata, stă cât vrea la unul sau la celălalt, se ajută reciproc când au nevoie.

În niciun caz, nu trebuie să vă șantajați fostul cu copilul: „Dacă nu faci asta, atunci vom pleca de tot din oraș și nu ne vei mai vedea niciodată”. Astfel de manipulări nu fac decât să înrăutățească relațiile dintre parteneri.

10. Menține o relație pașnică după un divorț

Menținerea unei relații pașnice după un divorț poate fi un proces dificil, dar nu este imposibil. Mai ales că sunteți legați pentru totdeauna prin copil. Este important să aveți o comunicare deschisă și respectuoasă cu fostul partener. Încercați să evitați să vă certați sau să vă jigniți reciproc. Când aveți probleme, discutați-le într-un mod calm, amabil și rațional. Această atitudine este, în primul rând, importantă pentru copil și pentru psihicul lui.

Cel mai important lucru este ca părinții să gestioneze divorțul într-un mod în care să fie cel mai puțin stresant pentru copii. Dacă simți că tu sau copilul tău aveți nevoie de ajutor, nu vă fie teamă să îl căutați. Sunt centre de familie, psihologi și mediatori care vă pot ajuta să supraviețuiți divorțului cu pierderi minime.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Minge de foc traversează cerul deasupra Statuii Libertății, provocând panică și investigații ample
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'