EXCLUSIV Cum justifică Marius Budăi faptul că unii români vor pierde bani la recalcularea pensiei: „Unde angajatorul sau lichidatorul nu a predat arhiva, nu avem de unde şti”

Pensionarii vor avea timp 6 luni pentru a aduce adeverințele și alte documente doveditoare pentru recalcularea pensiilor. Termenul de 6 luni curge de la 1 septembrie 2024, spune ministrul Muncii.
Mircea Filipescu
05 apr. 2024, 21:13
EXCLUSIV Cum justifică Marius Budăi faptul că unii români vor pierde bani la recalcularea pensiei:
EXCLUSIV | Anunțul de ULTIMĂ ORĂ care vizează toți pensionarii! Marius Budăi despre recalcularea pensiilor. Ce sume întră în plus în conturile bătrânilor din România

Este vorba despre documentele suplimentare pentru pensie care dovedesc orele suplimentare, primele în bani și cel de-al 13-lea salariu, acolo unde este cazul. Acstea vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei. Oficialii de la Casa de Pensii au terminat normele de aplicare pentru noua lege, care ar urma să intre în vigoare din toamnă.

Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat.

Foarte mulţi pensionari se plâng de faptul că angajatorii pentru care au lucrat de-a lungul vieţii, unii chiar în perioada comunismului, nu mai există, astfel că arhivele sunt aproape imposibil de găsit, pentru a putea face proba unor sporuri sau a orelor suplimentare prestate, astfel că vor pierde la pensie. De asemenea, chiar dacă acestea se mai pot găsi, în unele cazuri, la arhivele judeţene, asta ar însemna ca pensionarii să facă drumuri foarte lungi în multe cazuri, uneori chiar mai multe, dacă au fost detaşaţi în judeţe diferite de-a lungul carierei.

În acest context, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a intervenit telefonic la România TV pentru a explica situaţia.

„Unde nu mai exista angajatorii si arhiva sau lichidatorul care s-a ocupat si nu a predat adeverintele, acolo nu putem sa stim. Angajatii casei de pensii, si ma pricep, calculeaza drepturile in baza unor documente.

E corect sa le calculeze in baza unor dopcumente pe care tot ei le elibereaza. Ei trebuie sa le interpreteze. Angajatii nu au calificarea necesara sa intocmeasca aceste adeverinte. Aici trebuie avuta mare grija, sa nu punem oamenii pe drumuri, si sa rezolvam de la caz la caz. Am credinta ca se vor rezolva. Chiar daca situatia este una grea, grija documentelor este a noastra personala de-a lungul vietii. Si eu stiu din practica ca de multe ori oamenii au depus aceste adeverinte, ori cu scopul de a obtine venituri, ori in scopul de a merge in instanta.”, a spus Budăi, în completarea explicaţiilor oferite joi seară de actualul ministru, Simona Bucura Oprescu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu menţine suspansul: „Nu ştiu dacă voi candida la preşedinţia României. I-am spus şi domnului Ciucă, o să vorbim după 10 iunie”

„Am făcut o lege bună care să le permită românilor încă 6 luni, începând de la 1 septembrie, să aducă aceste documente necesare recalculării. Faptul că am recunoscut dreptul, acum noi nu avem în acest moment dovezile pentru acest drept, de aceea pensionarii trebuie să aduca acele documente. Problema este generată de angajatorii care acum nu mai sunt in stare de funcionare, care si-au inchis activitatea si ale caror arhive au fost preluate de prestatorii privati.

Căutăm să găsim soluții, dar acestea nu țin mereu de noi. Atat timp cat acei angajatori care nu mai exista au dat arhivele la prestatori privați… Căutăm soluții ca pensionarilor să le fie mai ușor. Pentru pensionarii care au fost în activitate înainte de anul 2001 nu este simplu să-și procure actele doveditoare ale tuturor veniturilor pentru care s-au platit contributii la stat.

Legea arhivelor naționale reglementează obținerea acestor adeverinte, dar si ordinul pe care președintele Casei de Pensii a fost obligat să-l dea în baza acelei legi. În momentul acesta avem în vigoare legea arhivelor care stipulează clar cum se iau aceste adeverinte si cum se stabilesc acele tarife.

Prevederile noii legi sunt bazate pe toată filosofia legii, în primul rand pe contributivitate. Totalul punctelor acumulate e generat de totalul punctelor contributive – avem acea perioada in care se va tine cont de toate veniturile, avem punctele necontributive asimiliate care tin de educatia pe care o au – perioadele de studii superioare, de armata, de somaj sau de prizonierat, dacă e cazul, si nu in ultimul rand de punctele de stabilitate, care au menirea de a încuraja munca si stagiile mai lungi de cotizare.

Sensul legii pe care am creat-o nu este de a-i pune pe pensioari pe drumuri, ci de a le recunoaste drepturi care pana acum nu le-au fost recunoscute„, a mai spus ministrul Muncii.”, a declarat ministrul Muncii, în exclusivitate la România TV.

Citeşte şi: Rareş Bogdan ar vota pentru PSD la nivel european: „Vom ataca o poziţie de vicepreşedinte al Parlamentului European, care va fi ocupată de un reprezentant al PNL sau PSD”

 

Spynews
Dacă stai la bloc, trebuie să știi că nu mai plătești această taxă
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Țara adorată de români unde rămâi fără permis de conducere instant. Cum acționează poliția rutieră aici
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
3 trucuri prin care să te răcorești pe timp de caniculă, fără aer condiționat. Puțini oameni știu că aceste sfaturi chiar funcționează
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Evz.ro
De ce-și ascund, de fapt, împăcarea Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru ţinuta făcută din dantelă 3D
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Țeapa pe care riscă să o ia românii care merg la mare în Bulgaria! Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac acest lucru
Capital.ro
Mașini interzise peste tot în România. Decizia a intrat deja în vigoare azi, la ora 11:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Marcel Ciolacu deschis la ideea ca Iohannis să fie premier după alegeri
MediaFlux
Cât va fi PENSIA din SEPTEMBRIE! SIMONA BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?