Reintroducerea contribuțiilor la sistemul de sănătate publică pentru angajații din IT, construcții și agricultură a stârnit un val de reacții din partea societății civile, ale clasei politice și a experților în domeniu. Deşi a fost criticată de Opoziţie, măsura care ar urma să aducă echitate socială nu se dovedeşte rea pentru angajaţii afectaţi, deoarece costul suplimentar va fi suportat de patronat. Dovadă este mesajul intern al unuia dintre cei mai importanţi agenţi economici din domeniul alimentar, care a ajuns în posesia Romaniatv.net.
Marcel Ciolacu, veste pentru milioane de români în şedinţa de Guvern. Ce se întâmplă cu preţul alimentelor şi măsurile de austeritate
Patronatul CrisTim suportă contrubuţia CASS de 10% a angajaţilor
Vă rugăm să citiți acest mesaj foarte important din partea Directorului General Grup Cris-Tim, Radu Timiş Jr.:
„Dragi colegi,
Deoarece în presa și în rubricile de știri au apărut informații noi despre intentia guvernului actual de a aduce modificări codului fiscal, și anume, că angajații din industria alimentară vor plăti și ei contribuții la asigurările sociale de sănătate (CASS), de 10%.”, îmi doresc să vă anunţ pe această cale că, am decis ca, în cazul în care vom fi nevoiţi să plătim contribuția la asigurările de sănătate, compania va suporta această cheltuială suplimentară din veniturile sale, ceea ce înseamnă că, salariul net al membrilor echipei nu va fi diminuat în niciun fel. Prin urmare, vă rugăm să rămâneți la fel de pozitivi și să faceți aceeași treabă minunată ca şi până acum!
Compania este alături de voi!”
Contactat de Romaniatv.net pentru a confirma veridicitatea mesajului intern, Radu Timiş ne-a declarat în exclusivitate: „Aşa mi se pare normal si corect! Ştiam că nu va ţine la infinit…Şi e normal să plăteşti o taxă de care beneficiezi ca cetăţean când ai nevoie„.
Reamintim că mai multe modificări fiscale importante referitoare la contribuția la sănătate (CASS) se regăsesc într-un proiect de OG aflat în lucru la Ministerul Finanțelor. Acestea acoperă atât veniturile salariale, cât și veniturile independente.
Proiectul de OG încă este în lucru, astfel că măsurile cuprinse în acesta ar putea să se schimbe în forma ce va apărea în dezbatere publică. Momentan, iată care sunt cele mai importante măsuri din sfera CASS pe care le propun autoritățile:
1. O primă măsură vizează salariații care activează în domeniul construcțiilor și în domeniul agroalimentar. Aceștia nu vor mai fi scutiți de plata CASS, astfel încât angajatorii vor trebui să achite pentru ei contribuția începând cu veniturile aferente lunii septembrie 2023. În mod normal, scutirea de CASS ar trebui să se aplice până la finalul anului 2028.
2. A doua măsură importantă pentru salariați este în privința tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță, pentru care urmează să se datoreze inclusiv CASS. În momentul de față, angajatorii care acordă aceste beneficii nu trebuie să achite CASS. Măsura se va aplica începând cu veniturile aferente lunii septembrie 2023.
3. Mai departe, o a treia măsură din sfera CASS este adresată lucrătorilor independenți. Practic, PFA-urile ce obțin venituri independente vor trebui să achite CASS indiferent de nivelul veniturilor pe care le obțin. Asta spre deosebire de situația actuală în care CASS se plătește numai dacă veniturile independente ating echivalentul a șase salarii minime brute pe țară. În acest fel, autoritățile vor să pună salariații și lucrătorii independenți pe picior de egalitate – cel puțin când vine vorba de asigurarea la sănătate. Schimbarea se va aplica începând cu veniturile aferente anului 2024.
4. În fine, o a patra măsură importantă vizează veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu persoane juridice, din chirii, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din investiții și din alte surse. În cazul acestora se va introduce un al patrulea plafon anual privind CASS – unul de 36 de salarii minime brute pe țară. În aceste cazuri, baza anuală de calcul a CASS va fi de 36 de salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate sunt cel puțin egale cu 36 de salarii minime brute pe țară. Măsura se va aplica începând cu veniturile aferente anului 2024.