Nicușor Dan a confirmat că a continuat să se vadă cu Matei Păun, cel puțin de 3 sau 4 ori în acest an și că se sfătuiește cu acesta în chestiuni legate de campania electorală. Același lucru l-a făcut și în campaniile anterioare.
Matei Păun este un om de afaceri cu cetățenie germană și domiciliul în SUA, fondator al Black Sea Fund, un fond de investiții cu un buget substanțial și cu investiții în diverse domenii. De asemenea, deține firmele Bac Investment Bank România şi Bac Investment Bank Belarus and CIS, cu operațiuni în mai multe țări din Europa de Est, în special în Belarus. În presă au circulat informații despre interesele sale financiare din Federația Rusă, dar și despre simpatia sa față de Vladimir Putin.
Întrebat cine este Matei Păun, Nicușor Dan a declarat că „este un prieten, care mi-a fost șef de campanie în 2016, acum 8 ani, perioadă în care a făcut absolut voluntar chestiunea asta 3 luni. Și acum este unul din cei care lucrează în campanie (n.r. – campania pentru Primăria Capitalei din 2024)”.
Lucrurile sunt și mai clare când vine vorba despre fostul șef de campanie, finanțatorul și sfătuitorul lui Nicușor Dan. Este vorba de Matei Păun, pe care l-am regăsit și pe listele Panama Papers, dezvăluire făcută de jurnaliștii de la Rise Project.
O posibilă Matrioska pe malul Dâmboviței este creată prin implicarea lui Matei Păun în finanțarea campaniile lui Nicușor Dan, cu fonduri controversate legate de piețele financiare controlate de Rusia.
Cătălin Striblea: „Matei Păun deține o serie de companii care s-au dezvoltat pe piețele controlate de Rusia. Și a avut și are relații contractulale cu instituții financiare din Rusia. Are și parteneri care au cumpărat un pachet de acțiuni la o firmă de panotaj, deținută de un consorțiu din Rusia”.
Sunt de notorietate publică declarațiile filo-ruse ale lui Matei Păun, prin care susține că Putin nu este ”evil” (trad. rom – ”rău”, ci Occidentul este ”războinicul însetat de sânge”, care vrea să îl transforme pe ”patriotul” Putin într-un Hitler.
Cătălin Striblea: „Și a avut o serie de declarații care pot fi considerate filo-ruse. El a negat asta, spunând: „Nu sunt filo-rus. Faptul că am cunoștințe despre piața din Rusia și specificitățile spațiului de afaceri din această țară, înseamnă că înțeleg mai bine motivele și consecințele unor decizii. Nu sunt fan!”.