Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a vorbit, în exclusivitate la România TV, despre principalele schimbări aduse la Legea pensiilor. Potrivit acestuia, una dintre cele mai importante schimbări, pe lângă formula de calcul a pensiilor, este cea care prevede că toate veniturile brute ale românilor vor fi luate în calcul la pensie de acum încolo. Astfel, această modificare va duce la majorarea pensiilor pentru mulți români. Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, printre veniturile de care se va ţine cont la calculul pensiei se vor număra acordul global, primele, premiile, al 13-lea salariu şi sporurile.
„Cel mai important lucru este noua formulă de calcul a pensiilor. Cu această nouă formulă de calcul practic înlăturăm toate inechitățile acumulate de-a lungul timpului în sistem”, spuen şeful Casei de Pensii.
Vârsta de pensionare, 65 de ani în noua lege
„Vreau sa va spun ca ar trebui corelata varsta de pensionare cu acest indicator, speranta de viata, asa se intampla peste tot in Europa. Saptamana viitoare noua lege intra in circuit in parlament, noi am propus varsta de 65 ani. Acesta verificare se face o data la 3 ani si in functie de acest indictor se modifica, in momentrul de fata varsta e de 65 ani pensie limita de varsta si anticipat cu 5 ani mai devreme, la 60 de ani”, a declarat Daniel Baciu, în exclusivitate la România TV.
Despre noua formula de calcul, seful Casei de Pensii spune ca nu intelege de ce sunt nemultumiri pentru ca „exista numeroase avantaje pentru cei din grupe speciale de munca. Cei care au lucrat mai mult de 25 ani, stagiu de cotizare standard, vor beneficia de puncte suplimentare de stabilitate. Cu noua formula de calcul se rezolva inechitati”.
Noua lege vine si cu o solutie pentru romanii neindreptatiti care au cotizat peste 25 de ani dar fiind platiti cu salariul minim, pensia pe care o primesc este una mizeră. Prin noua lege, pensia acestor romani ar putea sa se dubleze.
„Vreau sa va spun ca de la 1 ianuarie va exista o majorare de 13,8% si la 1 septembrie vrem sa recalculam si sa primeasca in septembrie a doua crestere, desi sa intre deja banii. Astfel, in 2024, vom avea doua cresteri, a doua pentru 3 milioane de pensionari, aceia au iesit pe conditii dezavantajoase de a lungul timpului. Cei cu pensii mici, pentru ca au cotizat o perioada indelungata, 36 de ani, desi au lucrat pe salarii minime pe economie, vor fi avantajati. Pe actuala formula de calcul, deoarece a cotizat o perioada lunga contributii mici, era in zona de indemnizatie sociala, dar cu aceste puncte bonus se face diferenta si se ajunge chiar la dublarea pensiei”.
DOCUMENT Vouchere de 1.000 de lei pentru porcul de Crăciun. Cine poate primi preţiosul tichet
Daniel Baciu a explicat şi cum se va face plata pensiilor în luna decembrie, dat fiind că poştaşii se află şi ei în minivacanţă. „Exact cum a fost si in anii precedenti, pensiile nu au intarziat le-am acordat mai devreme, si in decembrie, la fel, pensiile nu intarzie, suntem in grafic sa viram sumele la Posta Romana. Pentru banci, unde avem conventii incheiate, nu avem intarzieri cum nu am avut de a lungul timpului nicio intarziere”, a spus şeful Casei Naţionale de Pensii, în exclusivitate la România TV.
Când vine pensia în decembrie 2023. Decalaj de câteva zile din cauza minivacanței de Ziua Națională