Daniel Baciu, șeful CNPP, a declarat, pentru România TV, că a fost aprobat bugetul asigurărilor sociale. Totodată, pentru biletele de tratament acordate pensionarilor în 2025 a fost aprobat un buget de 362 de milioane de lei.
„Bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale a fost aprobat. Pot să vă spun că avem un buget echilibrat, iar execuția bugetară… cu privire la biletele de tratament, execuția este de 362 milioane lei. Anul acesta am propus mai mulți bani pentru această destinație. Aceste bilete sunt o măsură de protecție socială. Sunt cifre importante, iar bugetul mi se pare echilibrat. Sunt cifre care ne asigură plata integrală a pensiilor pe 2025.
Înainte de a vă spune despre acele ajutoare, bugetul de stat nu este doar pentru pensii. Sunt sume prevăzute pentru această destinație în anul acesta. Nu există o metodologie clară privind eligibilitatea, cine poate primi aceste sume. Când vom avea această metodologie, Casa de Pensii va implementa procedura privind acordarea ajutoarelor one-off. Au mai fost acordate în 2023, vizând persoanele vulnerabile cu pensii mici, fără legătură cu contribuțiile, asigurând sume fixe pentru persoanele vulnerabile.
Bugetul este mai mare. Anul trecut am avut două majorări succesive de la 1 ianuarie, cu 13,8%. Numai procesul de recalculare a dus la o creștere medie de 25%. Majorarea pensiilor a fost de aproximativ 40%. Noi menținem această majorare și în 2025. Din acest motiv, bugetul pe 2025 este mai mare decât cel pe 2024. Trebuie să menținem plata pensiilor pe 12 luni”, a declarat Daniel Baciu, la România TV.
Totodată, șeful CNPP a anunțat că pensie medie a crescut cu 500 de lei, de la 2.252 de lei la 2.752 de lei.
„Înainte de recalculare, pensia medie era de 2252 lei. Acum, pensia medie este de 2752 lei, având o creștere de 500 lei după aplicarea legii 360/2023 privind sistemul public de pensii.
V-am spus că bugetul este mai mare cu 17 miliarde față de anul trecut. Noi ne-am bazat pe cifre realiste. Pensiile trebuie plătite lună de lună, nu trebuie să ne jucăm cu ele. Acesta este un buget realist. Să vă dau cifre destul de ambițioase: la venituri, anul acesta se prognozează o creștere a veniturilor din colectarea contribuțiilor. Dacă vom avea venituri mai mari la buget față de anul trecut, în toamnă se va vedea. Vom analiza execuția bugetară pe primele 2-3 trimestre și atunci vom putea face o analiză clară și riguroasă cu privire la alte majorări, în afară de cele acordate anul trecut.
Dacă facem un simplu exercițiu și luăm un talon de pensie de acum 4 ani, veți vedea că pensiile au crescut chiar și cu peste 100%. Aceste majorări s-au dat an de an și vor continua să se acorde și pe viitor. Trebuie să existe spațiu fiscal pentru a putea face aceste majorări”, a declarat Daniel Baciu.
Baciu a anunțat că în acest moment încă se lucrează la recalcularea pensiilor și estimează că începând din luna martie deciziile vor ajunge la pensionari.
„Bineînțeles, colegii încă fac eforturi supraomenești în această perioadă. Avem cicatrici după recalcularea din septembrie. Lucrăm într-un ritm foarte susținut, am finalizat și am plătit pensiile pentru noii intranți în sistem. Am început să le procesăm din decembrie, chiar dacă am avut fluxuri alternative. Am finalizat și toate pensiile noi, iar acestea se calculează automat în programul informatic. Am ajuns la zi și lucrăm la pensiile din ianuarie 2025 ale celor care vin să își depună dosarele.
Este un efort mare, încă avem plăți de făcut; dacă avem decizii de recalculare, oamenii trebuie să își primească drepturile retroactive. Mai mulți bani au fost acordați de la 1 septembrie. Am finalizat procesul de recalculare, mai avem decizii izolate pe care încercăm să le rezolvăm punctual. Aceste lucruri sunt foarte izolate, punctuale. Facem eforturi să le rezolvăm. 99,9% dintre oameni și-au primit drepturile de pensii care li se cuvin.
Estimăm că în luna martie se vor emite primele decizii de recalculare. Avem două categorii: cei care aveau deja adeverințele privind veniturile multe în dosare și nu au fost luate în calcul, pentru că nu exista bază legală. Acum am creat acest drept de a lua în calcul aceste venituri. Respectă principiul contributivității. Pensionarii încep să își primească și aceste venituri. Creșterile nu sunt la fel de spectaculoase ca la recalculare, deoarece sunt venituri nepermanente. Numai în cazurile de acord global sunt creșteri mai substanțiale. Pentru celelalte sporuri, simulările nu indică creșteri semnificative”, a declarat Daniel Baciu.