EXCLUSIV | Daniel Funeriu spulberă Guvernul pentru că a închis şcolile şi a trimis elevii în online. „E rezultatul triumfalismului prostesc din vară. Efectele pe termen lung vor fi grave. Online-ul e foarte bun pentru meditații”

Daniel Funeriu, ministru al Educației în perioada 2009-2012, a criticat în termeni duri Guvernul Cîţu pentru faptul că a decis să închidă şcolile din cauza creşterii alarmante a numărului de infectări COVID-19. "E rezultatul triumfalismului prostesc din vară", susţine Funeriu care l-a atacat astfel şi pe preşedintele Klaus Iohannis anunţase în iunie că "am oprit pandemia".
Razvan Mihalascu
03 nov. 2021, 11:39
EXCLUSIV | Daniel Funeriu spulberă Guvernul pentru că a închis şcolile şi a trimis elevii în online.

Daniel Funeriu locuieşte în prezent la Strasbourg şi a acceptat invitaţia Româniatv.net de a analiza deciziile aplicate de guvernanţi în domeniul Educaţiei, în contextul pandemiei COVID-19. Într-un amplu interviu acordat Romaniatv.net, cel care a coordonat Învăţământul din România în perioada 2009 – 2012  a vorbit despre impactul negativ pe care şcoala online îl are asupra elevilor deoarece „nu beneficiază de profesori bine pregătiți pentru predare online”.

Mai mult, Funeriu consideră că „am fi putut să mergem normal la școală” dacă autorităţile ar fi convins populaţia să se vaccineze masiv în vară şi sugerează testare neinvazivă în unităţile de învăţământ, după modelul aplicat de alte state europene, precum şi continuarea „prelungirea anului școlar în lunile în care boala va fi mai puțin răspândită”.

Ministerul Educației ia în calcul educația online pentru școlile publice, de pe 8 noiembrie, deşi ministrul Sorin Cîmpeanu vorbise iniţial doar despre o vacanţă prelungită. Ce impact ar putea avea o astfel de măsură asupra copiilor?

Daniel Funeriu: „Pentru elevii buni, din familii care se ocupă de ei, impactul negativ al online-ului este mai mic (uneori chiar pozitiv, pentru că pot avansa mai repede). Impactul negativ major este pentru elevii care nu beneficiază de profesori bine pregătiți pentru predare online și din familii care nu se ocupă de ei.

România are o mare problemă de fond: avem un an școlar foarte scurt, cel mai scurt din Europa. Un elev german, de exemplu, care termină clasa a XII-a, a petrecut doi ani jumate mai mult în școală decât un copil român, pentru că anul școlar e mai lung.

Educația online nu e un lucru neapărat rău dacă e făcut bine și e chiar un lucru bun dacă e făcut ca sprijin pentru educația față în față. De exemplu meditațiile online sunt un lucru bun.”

Cum catalogaţi decizia autorităţilor de a închide şcolile, deşi iniţial nu vehiculau această variantă? Poate fi considerată una bună pe termen scurt sau pe termen lung?

Daniel Funeriu: „E rezultatul triumfalismului prostesc din vară. Dacă ne pregăteam din vară cu o populație vaccinată masiv, cu testare la fiecare două zile în școli, azi am fi putut să mergem normal la școală. Dar… prostia se plătește scump.

Autoritățile au acționat prost încă din vară, iar acum este foarte greu pentru minister să ia altă decizie, pentru că sănătatea e, evident, importantă. Dar asta e România de azi, locul unde dacă spui tâmpenii ești promovat la televizor și dacă ești prost ca noaptea ajungi mare politician.”

Citeşte şi: EXCLUSIV | Cum vor fi afectaţi copiii de măsurile de distanţare şi închiderea şcolilor. Avertismentul psihologului Keren Rosner: „Va fi un comportament de însingurare, de evitare a celorlalţi”

Florin Cîţu şi Sorin Cîmpeanu vor fi morţi când efectele deciziilor acestora se vor vedea în România. Puteţi anticipa unele dintre efectele măsurilor de a închide şcolile frecvent şi pe perioadă lungă de timp?

Daniel Funeriu: „E puțin macabră întrebarea, și nu putem răspunde corect dacă luăm închiderea școlilor ca un eveniment izolat. Dacă sistemul ar fi unul bun, efectele unor măsuri temporare ar fi mici.

Dar aceste închideri vin într-un sistem dezarticulat, cu profesori care nu primesc pregătirea de care au nevoie, cu elevi și părinți care nu prețuiesc și nu investesc în educație cât ar trebui. Dacă vrem să fie mai bine, trebuie să tratăm răul fundamental și anume că azi, din păcate, educația nu mai este o dinamică socială, nu mai e mijlocul suprem prin care oamenii știu că le va fi mai bine dacă sunt mai educați.

Educația nu este un serviciu public, precum apa și gazul, educația este o stare de spirit a societății care, ideal, știe să o prețuiască. Cât timp nu vom așeza măsurile din educație pe un soclu moral și societal solid, ele vor fi degeaba.

Așadar efectele pe termen lung vor fi grave, nu doar din cauza pandemiei, ci mai ales pentru că legea pe care am dat-o în 2011 nu a fost aplicată de guvernele care au venit și a fost total schimbată în defavoarea elevilor. Dar… asta am votat, asta avem.”

Daniel Funeriu dă de pământ cu Cosmin Prelipceanu după o afirmaţie scandaloasă despre educaţie. „Ar trebui dat imediat. Cum e posibil să spui lucruri atât de dezaxate și să nu se întâmple nimic?”

Este închiderea şcolilor un pericol mult mai mare pe termen lung pentru România decât pierderea zilnică a sute de persoane din cauza COVID-19?

Daniel Funeriu:„Să nu uităm esențialul: dacă eram bine conduși nu eram azi în situația de a alege între viață și educație. E o decizie în care viața și sănătatea au prioritate.”

Cum vor arăta generaţiile viitorului dacă acum copiii au învăţat în şcoală să nu se apropie unii de alţii, să nu facă schimburi şi să nu se ia în braţe, existând doar o relaţie virtuală atât cu colegii lor, cât şi cu profesorii?

Daniel Funeriu: „Relațiile între oameni oricum se schimbă din cauză că tinerii, azi, sunt mental online. Era internetului a schimbat radical modul de relaționare și nu neapărat în bine. Niall Ferguson a scris un excelent studio pe tema aceasta, despre falsa profeție a hiperconectivității.

Recent, un moderator TV a spus în direct că rolul educaţiei este de a-i proteja pe copii de părinţii lor. Ce părere aveţi despre această afirmaţie, în contextul pandemiei?

Daniel Funeriu: „Că acel moderator, Prelipcianu (Cosmin Prelipceanu, n.red), ar trebui dat imediat afară de Digi. Am și cerut, public acest lucru. Cum e posibil să spui lucruri atât de dezaxate și să nu se întâmple nimic? Dar omul nu e la prima prostie spusă despre educație.

Daniel Funeriu: „Cum să explici unui om profund marcat de vraci și horoscoape despre biochimia RNAului și imunitatea umorală?”

Ce măsuri alternative ar fi putut fi aplicate în şcoli pentru a ne asigura că elevii nu sunt purtători ai virusului SARS-COV-2?

Daniel Funeriu: „Testare neinvazivă a copiilor de trei ori pe săptămână, cum e în multe țări din Europa. Există și firme românești care fabrică ieftin teste neinvazive foarte bune.

Cum poate fi şcoala online o soluţie viabilă de educaţie pentru copiii din grădiniţe şi şcoli primare care abia încep să vorbească şi să scrie?

Daniel Funeriu: „Nu este. Online-ul e bun pentru pregătire suplimentară, pentru meditații. Nu pentru toată predarea. Ceea ce însă e clar este că online-ul e aici pentru a rămâne, iar cei mai avantajați sunt copiii (și părinții) care se vor adapta mai bine la online.”

Cum poate fi folosită educaţia ca argument pentru a stimula campania de vaccinare?

Daniel Funeriu: „Pe termen scurt nu cred că poate. Cum să explici unui om profund marcat de vraci și horoscoape, care crede că Pământul e plat și soarele se învârte în jurul Pământului despre biochimia RNAului și imunitatea umorală?

Educația produce efecte în decenii, or noi exact asta am făcut greșit: 30 de ani nu am făcut ce trebuie și atunci când am făcut, prin Legea 1 care punea învățământul pe baze corecte, au venit la putere niște… vai de capul lor și au distrus tot.”

În spaţiul public se vorbeşte tot mai mult despre o generaţie pierdută odată cu închiderea şcolilor din cauza pandemiei COVID-19. Ce măsuri ar trebui să ia Ministerul Educaţiei pentru a diminua pierderile?

Daniel Funeriu: „Prelungirea anului școlar în lunile în care boala va fi mai puțin răspândită”

Pandemia a afectat sistemul de educaţie al unor ţări dezvoltate. Ce model de succes aplicat în alte state poate implementa şi România pentru ca elevii să poată recupera materia pierdută din cauza şcolilor?

Daniel Funeriu: „Germania, după ce a fost prinsă pe picior greșit, s-a reorientat bine, mai ales prin vaccinare masivă și testări obligatorii și frecvente la școală.”

Sorin Cîmpeanu a spus că varianta iniţială pentru revenirea la şcoală pe 8 noiembrie este în format fizic, dar că, dacă nu se va putea, rămâne doar varianta şcoală online chiar şi până în luna ianuarie. Cum ar putea afecta o astfel de măsură neaşteptată modul în care elevii acumulează cunoştinţele din curriculDaniel Funeriua şcolară?

Daniel Funeriu: „Repet ceea ce am spus: nu va fi bine dacă va trebui să facem așa. Dar acesta este rezultatul indolenței și triumfalismului din vară, precum și a ratei foarte scăzute de vaccinare.”

În zilele următoare, Româniatv.net continuă seria interviurilor cu oficiali care au condus sistemul de învăţământ românesc şi sociologi pe tema modului în care se face educaţia copiilor în pandemie.

Citeşte şi: EXCLUSIV | „Educaţia este principala victimă a pandemiei”. Ecaterina Andronescu arată cum sacrifică autorităţile viitorul României prin închiderea şcolilor şi trecerea la cursuri online

 

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Exclusiv: Andreea Tonciu și Pescobar, întâlnire de taină. Cum au fost surprinși cei doi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Daniel David, rectorul UBB Cluj, preia portofoliul Educației în Guvernul Ciolacu
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!