Prin programul de plecări voluntare, Dacia a convins 600 de angajaţi să plece de bună voie de la 1 iulie 2022. Întreaga procedură s-a desfăşurat cu acordul părţilor, iar oamenii au primit compensaţii în bani, cuprinse între 16.000 şi 130.000 de lei (aproape 26.400 de euro), în funcţie de vechimea în fabrica de la Mioveni.
„Sunt posturi de pe care fabrica trebuie să permită plecarea”, au explicat oficialii Dacia, pentru Româniatv.net.
Pentru a-i convinge pe angajaţi să renunţe la posturi, reprezentanţii Dacia spun că au creat un „program avantajos de încetare a contractelor de muncă”.
„Pentru ameliorarea performanţei companiei, se initiază un program avantajos de încetare a contractelor de muncă prin acordul părţilor (perimetrul CM ADSA & RMR) începând cu 1 iulie 2022”, au precizat reprezentanţii Dacia, potrivit Jurnaluldearges.ro.
Astfel, valoarea primei a variat în funcţie de vechimea în muncă a angajaţilor în societăţile Grupului Renault România:
La cerere, angajaţii care au fost de acord să fie incluşi în programul de plecări voluntare pot beneficia, până la finalul anului 2022, de reducerea prevăzută în contractul colectiv de muncă la cumpărarea unei maşini noi din gama Dacia, Renault sau Nissan.
„Recomandăm luarea în considerare a oportunităţii oferite de acest program de plecări voluntare în special: -salariaţilor din perimetrele unde au loc automatizări, robotizări, digitalizări, reduceri/incetări de activitate, finalizari de proiecte, modificări ale structurilor organizatorice care au că şi consecinţă suprimări de posturi şi/sau ajustarea echipelor; -salariaţilor cu recomandări medicale stabilite în Fişa de aptitudini medicale, intrucât trecerea în alte posturi de lucru se poate face doar în limita disponibilităţilor acestora”, au mai spus oficialii din conducerea Dacia.
În plus, grupul Renault România vrea să angajeze aproape 500 de persoane pe posturi nou create pentru specificul viitoarelor produse, fiind căutaţi specialişti în domenii precum informatică şi în inginerie.
Specialiştii în domeniul auto spun că programul de plecări voluntare prefigurează trecerea la motoare hibride.
De altfel, grupul Renault, proprietarul Dacia, și-a propus ca în Franța să fie construite doar mașini electrice, în timp ce în celelalte divizii din lume să fie păstraţi 10.000 de angajaţi pentru a produce motoare cu combustie internă şi hibride.
„Se anunță, practic, o trecere la electrificare etapizată și asta înseamnă, ca prima etapă, trecerea la hibridizarea modelelor Dacia. Eu estimez că în următorii ani Dacia va implementa această politică industrială de trecere la hibridizare, inclusiv estimez trecerea la plug-in hybrid”; a precizat președintele juriului european Autobest.
Dacia va prezenta publicului prima maşină cu propulsie hibridă din gama sa, la Salonul auto de la Paris, ce se va desfășura între 17 și 23 octombrie. Modelul reprezintă o premieră pentru producătorul de la Mioveni.
La eveniment va debuta oficial Dacia Jogger E-Tech, prima maşină complet hibridă a producătorului de la Mioveni.
Citeşte şi: Dacia va prezenta primul model full hibrid E-Tech la Paris. Când ajunge noua maşină în România