Victor Ponta și-a prezentat programul economic prezidențial, arătând care sunt primele măsuri economice pe care le va lua, alături de Guvern, după câștigarea alegerilor prezidențiale din mai, în emisiunea Andreei Crețulescu de la România TV.
Victor Ponta a realizat radiografia economiei românești și a arătat că țara noastră se află într-un punct mai grav decât cel reprezentat de criza economică începută în 2009, însă arată că are soluții pentru garantarea unui nivel bun de trai pentru români.
1. TVA de 5% pentru alimente
„Trebuie, de la 1 iulie, TVA-ul la toate alimentele redus la 5%. Am văzut propunerile făcute, dar vorbim de alimente. Când am redus TVA de la 24% la 9% s-au ieftinit și am încasat mai mulți bani, pentru că înainte se făcea evaziune și se aducea din afară”, arată Victor Ponta.
2. Menținerea nivelului taxelor până la 31 decembrie 2026
„Voi cere Guvernului, ca până pe 31 decembrie 2026, să semnăm un moratoriu că nu va crește TVA-ul sau vreo altă taxă. Deoarece companiile nu investesc pentru că nu știu ce se întâmplă cu taxele, astfel că nu își pot face un plan de afaceri”, mai precizează Victor Ponta.
3. Oprirea importurilor de produse agroalimentare din Ucraina
„Trebuie ca până pe 31 decembrie 2026 să oprim toate importurile de produse agroalimentare din Ucraina. Vrem să îi ajutăm, dar nu să distrugem agricultura și producătorii români”, transmite fostul premier.
4. Acordarea, din nou, a facilităților din construcții, agricultură și IT
„La 1 iulie 2025, toate facilitățile în IT, agricultură și construcții trebuie să fie repuse în practică, și scrise în acel moratoriu că nu se modifică până pe 31 decembrie 2026”, dorește candidatul independent.
5. Revenirea la tichetele de vacanță de 1.600 de lei
„Vreau de la 1 iunie, tichetele de vacanță să fie redate la valoarea lor inițială. HoReCa este afectată foarte grav, iar chiar de Paște a fost resimțită această scădere”.
6. Revenirea la impozitul de 5% pe dividende
„Țin foarte mult să revenim la impozitul de 5% pe dividende și vreau să ne asumăm să nu schimbăm acest lucru până pe 31 decembrie 2026”.
7. Impozit 0 pe salariul minim și pensiile mici
„Eliminarea impozitului de 10% pentru salariul minim și pentru pensiile până la valoarea salariului minim. În acel moment este încă un sprijin pentru firme și pentru angajați ca să plătească „la alb”.
8. Taxare inversă la TVA
9. Ridicarea subvențiilor pentru animale la nivel european
10. Eliminarea penalităților pentru sume datorate la buget prin contractele cu statul pentru firme, acordarea de despăgubiri de la 1 iulie și compensarea automată a obligațiilor către stat
12. Drepturile pentru militari și polițiști prevăzute în Legea 223 din 2015
13. Declararea în CSAT a tuturor resurselor naturale ca infrastructură critică