În dosarul instrumentat de „Portocală” a fost acuzat şi afaceristul Sebastian Ghiţă, care ar fi plătit pentru vizita premierului britanic suma de 220.000 de euro, fiind încadrat la infracţiunea de „folosire a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în scop propriu” şi „spălare de bani”.
Victor Ponta a fost acuzat în acelaşi dosar de „folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat, ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite” şi „complicitate la spălare de bani”, dar fostul premier a susţinut încă de la început că este nevinovat.
După aproape zece ani de la presupusele fapte, DNA a clasat joi dosarul instrumentat de fostul procuror Mircea Negulescu. De altfel, fostul procuror de la DNA Ploieşti Mircea Negulescu a fost trimis în judecată în 2020 de Secția specială în dosarul Tony Blair, în care este acuzat, printre altele, de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă și influențarea declarațiilor.
Fostul premier Victor Ponta a reacționat, printr-un mesaj pe Facebook, referitor la clasarea dosarului, spunând că „după 6 ani de umilințe și minciuni s-a închis dosarul”.
”Dupa 6 ani de umilinte si minciuni s-a inchis si Dosarul “Ponta – Blair”. Ma bucur ca in Romania, dupa atatia ani, se poate face totusi putina dreptate. Sigur ca Portocala si sefii care l-au pus sunt bine merci; sigur ca nimeni nu imi da inapoi cei 6 ani ; nici nu isi va cere scuze vreunul dintre cei care m-au injurat pe aceasta tema. Dar , ce nu te omoara te intareste! PS – pentru focile care inca mai cauta ceva de injurat , clasarea NU are nicio legatura cu prescriptia; doar cu faptul ca acuzatiile lui Portocala au fost pur si simplu aberante, un caz ”de scoala” de dosar politic!”, a scris Victor Ponta.
– cercetare abuzivă (prev. de art. 280 alin. 1 şi 2 Cod penal) – 6 infracţiuni;
– represiune nedreaptă (prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal) – 4 infracţiuni;
– instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii (prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 283 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal);
– influenţarea declaraţiilor (prev. de art. 272 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal);
– inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii (prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 1 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal);
– inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal;
– fals intelectual (prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal, în cond. art. 38 alin. 1 Cod penal) – 10 infracţiuni:
– abuz în serviciu (prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal) – 3 infracţiuni.
După desfiinţarea SIIJ, dosarul fostului procuror Mircea Negulescu a fost preluat de către Parchetul General pentru refacerea rechizitoriului.