TUNUL de 2 miliarde de euro! Dezvăluiri explozive miercuri seară în emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu. Cum se pregăteşte „sifonarea” banilor printr-o nouă agenţie tip „Unifarm” în Sănătate, cu sprijin consistent din străinătate.
Un mail prezentat în exclusivitate de Victor Ciutacu (vezi video) dovedeşte că OUG a fost instrumentată din exterior şi doar trimisă spre aprobare în România. „Avem mailul care ne arată cine este stăpân în România. Este dovada că proiectul continuă în ciuda scandalului şi că proiectul de actul normativ este scris de funcţionarii Băncii Europene de Investiţii şi trimis spre consultare Ministerului Sănătăţii şi eventual pentru adăugiri. Noul secretar din ministerul Sănătăţii a fost adus de la BEI. E mama abuzului în serviciu, a traficul de influenţă, sunt eu nebun??!„, a dezvăluit Victor Ciutacu miercuri seară. Prezent în emisiune, Gelu Vişan a comentat că, pe vremea lui Kovesi, erau în cătuşe în secunda doi.
Legătura dintre instituţii este făcută de Andra Migiu, noul secretar de stat in Ministerul Sanatatii. „A fost nevoie de cineva ca mine si nu am ezitat sa zic da. Voi ajuta echipa pe PNRR, dar si pe alte proiecte”.
In perioada 2008 – 2015, Andra a lucrat in Romania in audit si consultanta financiara, iar din ianuarie 2016 si-a inceput activitatea la Banca Europeana de Investitii. A gestionat programe si tranzactii de finantare atat pentru companiile mici si mijlocii, cat si pentru intreprinderile mari, desfasurate in tari din Europa Centrala si de Est.
In ultimii doi ani, Andra a activat in doua proiecte de referinta: elaborarea si negocierea instrumentelor de finantare in cadrul InvestEU si Fondul pan-European de Garantare, un program de 25 de miliarde de euro creat de Banca Europeana de Investitii pentru finantarea companiilor din Uniunea Europeana care se confrunta cu efectele crizei COVID-19″, a scris zilele trecute ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, in mesajul prin care anunta numirea noului secretar de stat.
Andra Migiu este membru USR-PLUS de doi ani si jumatate. A terminat Relatii Economice Internationale in Bucuresti. A lucrat opt ani in KPMG, apoi de mai bine de cinci ani face parte din echipa de experti a Bancii Europene pentru Investitii. Acolo s-a ocupat mai intai de gestionarea institutiilor financiare din Europa de Est, cu precadere Romania, iar apoi a facut si din proiecte mai complexe. Acum, vine să implementeze „tunul” de două miliarde de euro din Sănătate.
TUNUL de 2 miliarde de euro! Mihai Tudose: „Pe vremea mea absolut nicio firma straina nu a facut acte normative pentru guvern”
Mihai Tudose s-a referit şi la planul guvernanţilor de a înfiinţa o agenţie care să coordoneze şi să aprobe toate investiţiile făcute prin PNRR.
„Acum o luna, o luna si ceva, am iesit public si am aratat ca niste proiecte din PNNR sunt facute in alta parte. Nu am nimic cu Banca Europeana de Investitii, dar trebuia sa se zica: iau aparate tomograf, le iau eu centralizat mai multe aparate, era o chestie si era buna. Dar ca Consiliul Judetean sa plateasca toate studiile si sa primeasca prin aceasta agentie cam ce vrea agentia sa ia, nu este in regula.
PUNCTUL CULMINANT, emisiunea inteagrală de miercuri
Pe vremea mea absolut nicio firma straina nu a facut acte normative pentru guvern, ca altfel pana seara trebuia sa am avocat cu contract. Nu mi se pare extraordinar ce s-a intamplat, pentru ca mai sunt secretari de stat veniti din tot felul de institutii de pe afara, care zburda nestingheriti in functii. Oamenii astia au luat primariile si ne arata ce stiu sa faca, adica nimic, au venit la guvernare si din prima si-au declinat responsabilitatile, doar stau pe acolo si incurca… In guvernul asta avem doar trei profesionisti get beget: la Externe, la Aparare si la Educatie. Raluca Turcan se pricepe la munca? Inainte a fost pe la cultura. Daca se face maine ministerul Manierelor Elegante, se duce si acolo, daca e nevoie sa fie si ea ministru.”, a spus Mihai Tudose la Punctul Culminant.
Exclusiv. Tunul de două miliarde de euro pregătit în Sănătate. DOCUMENTE
Ce este şi ce va face Agenţia de Investiţii în Sănătate
Agenția urmează să fie înființată în acest an, urmând ca și conducerea să fie stabilită tot în acest an. Personalul ar urma să fie angajat în acest an și în 2022, în total urmând să fie 52 de angajaţi. . Instituția nou-înființată ar urma să preia construirea celor trei spitale regionale, care se vor realiza la Iași, Craiova și Cluj, dar şi alte investiții. Consiliile județene, municipale, ministerele cu rețea sanitară proprie trebuie să plătească consulatanța pentru proiectele acestei agenții. De asemenea, Agenția face toate achizițiile pentru proiectele de invesții la nivel de țară (spitalele și consiliile nu mai fac achiziții pentru marile proiecte în infrastructură).
La procedura de numire a președintelui agenției se are în vedere componența POLITICĂ și profesională (președintele are rang de secretar de stat cu un mandat de 4 ani). Agenția beneficiază de consultanță de la instituțiile financiare internaționale (contra-cost).
De notat că administrațiile locale AU OBLIGAȚIA să pună la dispoziția agenției toate datele referitoare la investiție. Agenția accesează fondurile nerambursabile și rambursabile, face toate procedurile și autoritățile locale pun în aplicare contractele. După ce se termină investiția se transferă beneficiarului printr-un protocol (agenția neavând nicio responsabilitate)
În Sănătate vor fi investite 2,45 miliarde de euro din cele 29,2 miliarde de euro cât va primi România în total prin PNRR.
Sistemul sanitar din România se bazează pe o infrastructură concepută acum 50-60 ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită față de realităţile de astăzi, se arată în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Guvernul vrea să aloce pentru capitolul Sănătate din PNRR suma de 2,45 de miliarde de euro. Principalele obiective ale PNRR pe Sănătate sunt creșterea accesului, siguranța și calitatea serviciilor medicale și a infrastructurii sanitare, în condițiile în care „există clădiri în care se desfășoară servicii medicale, care constituie un pericol pentru pacienți și pentru personal, atât din punct de vedere al infecțiilor nosocomiale, cât și din punct de vedere structural și de siguranță la incendii”.
Principalele reforme propuse sunt reforma gestionării fondurilor publice din sănătate, a managementului fondurilor destinate investițiilor în sănătate și a managementului sanitar și resurselor umane din sănătate, precum și învestiții în spitale și în infrastructura prespitalicească.