Totuşi, detectarea acestui adenovirus nu este o certitudine a faptului că F41 cauzează hepatita misterioasă. Medicul infecţionist Adrian Marinescu a spus, în emisiunea România la raport de la România TV, că medicii care au pacienţi cu simptomatologie asemănătoare celei specifice hepatitei, dar totuşi markerii pentru virusurile hepatice clasice ies negativi, ar trebui să ia în calcul şi adenovirusurile.
„Plecăm de la o atenţionare a OMS, presupunem că ar fi vorba despre un adenovirus. Nu înseamnă că avem o certitudine. Aici discutăm de o posibilă cauză infecţioasă care nu are legătură cu visurul hepatic. Atenţionarea din partea OMS-ului nu vorbeşte concret de un anumit mecanism. Spune că s-au observat unele cazuri foarte rare, sunt în jur de 170 astfel de situaţii în lume şi dintre ele cele mai multe forme uşoare sau medii. Cei care au avut forme complicate au fost 17, un deces şi încă 16 care au avut nevoie de transplant pe întreg globul.
Toţi medicii care pot trata în lume astfel de pacienţi ar trebui să ia în calcul, în momentul în care au hepatită acută sau o simptomatologie care duce către o hepatită să se gândească că dacă markerii hepatici pentru virusurile hepatice clasice ies negativi, să ia în calcul şi adenovirusurile pe lângă alte ipoteze. Adenovirusurile sunt în număr foarte mare şi noi coabităm, sunt 49 de tipuri de adenovirus care dau afectare la om.
Noi trebuie să stabilim dacă într-adevăr un anumit tip de adenovirus chiar determină o afectare hepatică şi dacă chiar are o legătură pentru că altfel pot să mă gândesc la răcelile banale, la infecţii de tract respirator, pneumonii, infecţii urinare, chiar şi meningită şi encefalită. Deocamdată este strict un lucru de observat şi de luat în calcul”, a explicat specialistul.
Dr Marinescu a mai spus că infecţia cu virusul hepatitic poate fi prevenită relativ uşor, printr-o igienă corectă.
„Părinţii să rămână calmi, simptomatologia digestivă cu greaţă, vărsături, schimbarea în aspect pentru scaune sau pentru urină, îngălbenirea tegumentelor sunt lucruri care se întâmplă în orice hepatită, se pot întâmpla şi în unele toxiinfecţii alimentare, este aproape imposibil să-ţi dai seama că e vorba de varianta pe care o căutm acum de hepatită. Dar e clar că dacă au o anumită simptomatologie vor lua legătura cu pediatrul sau cu medicul de familie şi se vor face analize şi vom ajunge la o suspiciune sau nu.
Citeste si Primul caz de hepatită de origine necunoscută în România, confirmat la o fetiţă de 5 ani
Dar trebuie să luăm în calcul şi ce putem face în plan practic şi ne întoarcem la regulile de igienă, adenovirusurile în general înseamnă spălatul mâinilor cu apă şi săpun, pentru că se transmite prin contact, cel mic duce mâna la gură, la nas sau la ochi, se transmite prin strănut sau prin tuse, particulele care conţin virus ajung pe suprafeţe, pe obiecte contaminate, apa poate să fie contaminată”, a explicat reputatul medic.