Durerile articulare nu iartă pe nimeni. Ele pot apărea la oricine, dar odată cu înaintarea în vârstă, ele devin mai accentuate și ne pot afecta calitatea vieții.
Medicul generalist Oana Nemeș, specialistă în fitoterapie, a venit la România TV pentru a explica ce factori de risc determină apariția durerilor articulare, dar și cum pot fi prevenite acestea.
„Odată cu înaintarea în vârstă, structura și proprietățile cartilajului articular sunt afectate. Împreună cu cartilajul articular, la fel, tot datorită înaintării în vârstă, sunt afectate toate structurile articulației. Se produce o îmbătrânire traptată a articulațieie. Această modificare este determinată de o sinteză cât mai redusă a organismului, un element foarte important, și anume a colagenului. Odată cu înaintarea în vârstă, nu mai secretăm o cantitate suficientă de colagen, iar consecința este afectarea întregii articulații iar în timp pot apărea durerile articulare, rigiditatea, durerile se accentuează și se ajunge și la limitarea mobilității până la impotența funcțională a articulației”, a explicat medicul Oana Nemeș, în exclusivitate la emisiunea „Specialiști în sănătate”.
Un alt factor de risc, foarte important pentru sănătatea generală, nu doar a articulațiilor, este obezitatea.
„În momentul în care noi creștem în greutate, avem un impact direct asupra articulației. Se consideră că obezitatea este dușmanul cel mai mare al articulațiilor. Conform cercetărilor, creșterea indicelui de masă corporală determină o îmbătrânire prematură a articulației genunchiului și o apariție prematură a durerilor articulare mult agravate”, a mai afirmat specialista.
Și traumatismele reprezintă un factor de risc important ce poate determina apariția durerilor articulare deranjante, indiferent de vârstă, apărând sensibilitatea locală.
„Dacă noi ne lovim la o articulație, la genunchi, la șold, avem un risc mult mai mare de dezvoltare a unei afecțiuni frecvente care apare la niveul articulațiilor, și anume a artrozei. Artroza este cea mai frecventă cauză care determină apariția durerilor articulare. Aici se întâmplă distrugerea cartilajului articular. Când este lipsă de colagen tip 2, dar și a lipsei de condroitină, cum și de acid hialuronic. Toate aceste elemente care lipsesc din cartilaj, în momentul în care avem artoză, fac ca acesta să se transforme dintr-o stuctură elastică și flexibilă, care ne ajută să avem mișcări ușoare, limitează impactul din articulații, într-o structură rigidă, care nu mai poate face față articulației și astfel apare durerea”, a explicat medicul la România TV.
Citește și: Roșiile cu moț, un pericol pentru sănătate. Specialiștii explică cum să alegi cele mai bune roșii din piață