Șefa ANM a anunțat unde se întoarce iarna în România. Vremea de tricou va fi în curând istorie: o masă de aer rece va pătrunde treptat dinspre nord-vest. Răcirea se va resimți în Crișana și Maramureș încă de marți, dar aerul rece va cuprinde și celelalte regiuni până miercuri seara. În unele zone, temperatura va scădea și cu 15 de grade de la o zi la alta.
Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunțat unde se schimbă radical vremea în perioada următorare în România.
”Temperaturile scad cu 15 grade, doar pe Litoral vom avea peste 25 de grade Celsius. Vom avea precipitaţii bogate, chiar peste 40 de litri pe metrul pătrat. De miercuri, la altitudini mai mari de 1500 m, este posibil să vorbim de precipitații care se pot transforma în lapoviță și ninsoare, având în vedere tiparul de vreme și schimbarea condițiilor meteorologice de la acest episod de vreme foarte călduroasă la un episod care va aduce temperaturi scăzute în următoarele zile, în mod deosebit în jumătatea nordică a țării”, a explicat directorul ANM, în exclusivitate la România TV.
Ninsori, lapoviță și ploi după zilele de vară. Alertă meteo ANM cod galben de furtuni puternice
Este vorba despre o informare meteorologică ce intră în vigoare la ora 14:00, și rămâne valabilă până joi seara, la ora 20:00. Aceasta vizează schimbarea vremii și în special perioadele de instabilitate atmosferică deosebit de accentuate, la început în partea de vest și centru a țării, de mâine și în sud și în sud-est. Vorbim de cantități de apă de 15-25 l/mp, izolat 30-40 l/mp, intensificări ale vântului cu viteză la rafală de 45-50 km/h, iar pe creste 70 km/h.
De la ora 15:00, până mâine la ora 15:00, vorbim de atenționarea meteorologică de cod galben ce vizează zona Banatului, sudul Crișanei, Transilvania dar și zona de munte, pentru că valorile cantităților de precipitații vor depăși 20-25 l/mp, izolat peste 40 l/mp. Aversele vor avea caracter torențial”, a mai spus directorul ANM în exclusivitate la emisiunea România la raport, moderată de Andreea Creţulescu.
În același timp, un talveg de altitudine, adică o zonă de presiune scăzută în straturile mai înalte ale atmosferei, se va apropia dinspre vest, favorizând producerea precipitațiilor, dar determinând și un grad de instabilitate atmosferică.
Din acest motiv, răcirea va fi însoțită de ploi și averse însemnate cantitativ în Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Maramureș, nordul Olteniei, iar local și în restul teritoriului. Pe alocuri, îndeosebi în sudul și estul țării, se vor semnala descărcări electrice și vijelii.