EXCLUSIV. Elena Mateescu anunţă vreme neobişnuită pentru ianuarie-februarie: „Nu s-a mai întâmplat aşa ceva de când există măsurători!”

Luna februarie debutează cu vreme mai caldă decât în mod obișnuit. Și în ultima lună de iarnă vor fi „abateri termice foarte mari”.
Filip Stan
29 ian. 2025, 13:03
EXCLUSIV. Elena Mateescu anunţă vreme neobişnuită pentru ianuarie-februarie:
Elena Mateescu, director ANM, prognoza meteo pentru luna iulie

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat, în direct la România TV, că această săptămână va face diferența din punctul de vedere al abaterii termice pozitive și cu siguranță se va putea încadra în top trei cele mai călduroase luni ianuarie de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră.

„O luna ianuarie foarte caldă avand in vedere regimul de temperaturi si abaterea termica acumulata de la 1 ianuarie si pana in prezent de 3,4 grade C , cu siguranta va fi in top 3 cele mai calduroase luni ianuarie, din istoria masuratorilor meteorologice in prezent, dupa 2023, 2007 si 1994 , pe locul III cu abatere de 3,5 grade Celsius. Cu siguranta, pana la finalul lunii, pana vineri, contam in continuare pe o vreme deosebit de calda intr-un ecart al valorilor de temperaturi cel putin pentru urmatoarele 2 zile, cuprins intre 10 pana la 18 – 19 grade, ceea ce cva face siguranta ca aceasta abatere de 3,4 grade sa mai castige in ceea ce priveste valorile din punct de vedere al regimului de temperaturi. Cu siguranta, vorbim de aceasta perioada ca fiind una dintre cele mai calduroase, ziua de ieri, 28 ianuarie, a inregistrat un record ca fiind cea mai calda zi din istorie, avand in vedere ca 108 statii din cele 166 din reteaua nationala de specialitate au inregsitrat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 28 ianuarie de cand se fac masuratori meteorologice in tara noastra. Dintre acestea, la 26 de statii acestea sunt considerate de recorduri lunare, adica cele mai ridicate valori pentru o luna ianuarie de cand avem masuratori”, a declarat Elena Mateescu în exclusivitate la România TV.

Prognoza meteo. Vreme neobişnuită până la finalul săptămânii. Ce temperaturi vom avea în week-end

„In aceasta dimineata, am continuat in aceeasi tendinta, 36 de statii au avut cele mai ridicate temepraturi minime pentru o dimineata de 29 ianuarie si cu siguranta si astazi si in urmatoarele zile vom mai avea recorduri de temeparaturi maxime sau minime zilnice semn ca luna ianuarie din acest an inregistreaza un nou record termic si nu in ultimul rand si un record in ceea ce privesste cantitatea medie luna de  perecipitatii pentru ca avem in prezent doar 14,5 l/mp, cantitate medie la nivel national fata de medie multianula de 33,5 fiind una dintre cele mai secetoase luni inauarie”, a mai spus Elena Mateescu.

„Pentru luna februarie, cel putin debutul lunii, primele zile, in jumatatea de sud a tarii temperaturile vor atinge din nou 9- 10 –  14 grade C pentru ca incepand de luni, saptamana viitoare, sa contam pe vreme mai ales in regiunile centrale si nordice, apropiata de normal, pentru ca cel putin maximele vor fi situate intre -5 pana la 5 -6 grade C in timp ce in sud vom mai avea temperaturi de 7-8 grade, ceea ce inseamna o vreme usor mai calda”, a mai spus Elena Mateescu.

Culturile însămânțate în toamnă vor avea probleme din cauza secetei. În luna februarie este posibil „să înregistrăm o scădere a gradului de aprovizionare cu apă”.

„Într-adevăr, contăm pe o rezervă scăzută, în special în profilul 10-20cm, ca urmare a cantităților înregistrate în toamna 2024. Avem zone mai ales în partea de sud-est a țării, unde încă avem o rezervă în limite apropiate de optim și optime, având în vedere că pentru agricultură această perioadă nu reprezintă o perioadă cu valori maxime ale consumului de apă pentru culturile însămânțate în toamnă, însă cu siguranță menținerea unei probabilități ca și luna februarie, care ia în mod obișnuit este cea mai săracă lună a iernii și a anului în precipitații, cu o medie multianuală de numai 32l/m² și dacă în continuare acest semnal se menține, așa cum arată și actualizarea estimărilor meteorologice, până în jurul datei de 24 februarie, este posibil ca și în aceste zone să înregistrăm o scădere a gradului de aprovizionare cu apa solurilor pentru culturile înființate în toamnă și mai ales pentru ceea ce urmează să însămunțăm și să pregătim pentru primăvara 2020”, a spus Elena Mateescu şi la Digi 24.

Citeşte şi: Se formează ciclonul Herminia, radarele anunţă furtuni violente, a fost emis COD ROŞU VIDEO

Luna februarie debutează cu vreme mai caldă decât în mod obișnuit. Și în ultima lună de iarnă vor fi „abateri termice foarte mari”.

„Pentru prima parte a lunii februarie, într-adevăr debutul chiar al valorilor de temperaturi, în medie săptămâna. Iată, 27 ianuarie – 3 februarie, mai cald decât în mod obișnuit. Și așa arată și primele zile din februarie, cu abateri termice foarte mari, mai ales în jumătatea estică, ce depășesc 6°C. Primele zile din februarie în sudul țării mențin un ecard termic deosebit de ridicat 10-14, posibil 15°C, în timp ce în jumătate nordică, cumva ne apropiem de ceea ce ar fi normal, mai ales în nordul extrem, la 5 – 6° însă cu siguranță rămânem în continuare ca și temperatură medie, pe un fond de vreme mai caldă și este posibil, așa cum arată estimările, și următoarea săptămână 3- 10 februarie nu mai avem abateri atât de mari. Însă pentru o lună februarie, abateri de 3,5°C la nivelul unei săptămâni reprezintă un semnal pentru o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit și posibil prima decadă și din ultima lună din iarna 2024-2025”, a mai precizat directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum să retragi bani de la Banca Transilvania, fără să plătești comision. Soluția ideală pentru milioane de români
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Cântăreața de muzică populară transformată total. Fanii au izbucnit: „Rușine!”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Dosar penal pentru un săpun. Legătura ciudată cu Ceaușescu
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Insula Santorini, închisă turiștilor din cauza activității seismice. Alerte pentru călătorii români
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Prognoza meteo ANM în România. Cum va fi vremea de Florii, Paște și 1 Mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver