Elena Mateescu anunţă ploi torenţiale şi în următoarea perioadă, deoarece a aşsea lună a anunlui este cea mai bogată în precipitaţii, statistic vorbind. „Când ciclonii mediteraneeni devin activi, aduc precipitaţii bogate în ţara noastră mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitaţii a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm. De la începutul lunii şi până în prezent, 109 litri pe metrui pătrat în Reşiţa. Numai astăzi, au fost 51 litri pe metru pătrat într-o oră, în condiţiile în care media lunară la acel punct meteorlogic este de 60 de litri pe metru pătrat. Trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene şi în luna iunie, cea mai instabilă din an la noi.„, a declarat Elena Mateescu, în exclusivitate la Punctul Culminant, emisiune moderată de Victor Ciutacu la România TV.
PROGNOZA METEO actualizată. Meteorologii Accuweather au prezentat hărţile pentru România. ANM anunţă un alt val ciclonic
Furtunile tipice sezonului cald vor apărea în fiecare zi, cel puțin până la finalul acestei săptămâni, spun meteorologii. Extrem de îngrijorător pentru ceea ce urmează. În zilele următoare vremea va fi extrem de instabilă.
Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat ce ne așteaptă în perioada următoare şi cum arată prognoza meteo. „Într-adevăr până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, instabilitate caracterizată prin cantități de precipitații care la nivel local vor depăși 20-25l/m² chiar 30-40l/m².”
Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, a făcut mai multe anunţuri cu privire la fenomenele meteo extreme pentru zilele următoare.
„Nu este neapărat un ciclon în sensul clasic al definiţiei. Vorbim de o structură pe verticală a atmosferei în partea de sud şi vest a ţării noastre, care favorizează instabilitatea atmosferică. Este ceea ce numim noi o instabilitate de masă. Nu sunt mari schimbări de la o zi la alta în structura presiunii, temperaturii, dar se menţin condiţii de instabilitate, favorizate de o masă ceva mai rece în zonele mai înalte, unde se dezvoltă aceşti nori. E foarte multă umezeală în aer, favorizată şi de ploile din ultima perioadă. Este un fenomen care se amplifică de la o zi la alta.
Aş spune că pentru regiunile vestice, mai ales, ziua de mâine va avea un grad de instabilitate ceva mai ridicat. Este foarte posibil ca în zona Carpaţilor Occidentali să avem parte de mai multe astfel de evenimente. Ceea ce am văzut acum sunt fenomene foarte severe, dar pe arii foarte restrânse. E posibil să avem parte de ele, tot pe arii foarte restrânse, dar în mai multe localităţi.
Furtună puternică cu grindină în județul Cluj. Vremea a făcut ravagii la o nuntă în Banat
Există o probabilitate de 80% ca manifestările de vreme rea de azi să le avem şi mâine, mai ales pe vestul şi sudul ţării, în zonele deluroase. Şi 20% probabilitate să avem mai multe zone care s-ar încadra în cod portocaliu. Pentru că nu se schimbă mare lucru, ci doar avem şi o cantitate şi mai mare de umezeală în aer.
Aş mai vrea să adaug şi faptul că nicio altă zonă a ţării nu este scutită de probabilitatea apariţiei fenomenelor de instabilitate. Dar atenţia principală este asupra acestor zone cu grad ridicat de probabilitate”, a declarat Florinela Georgescu la Sinteza Zilei, de la Antena 3.
ISU Caraş-Severin anunţă că, luni seară, apele sunt în retragere de pe străzile din Reşiţa, după ce au produs o viitură puternică pe strada M. Kogălniceanu, în urma ploilor abundente. La nivel judeţean, 23 de gospodării au fost inundate, iar pompierii au intervenit pentru decolmatarea unui podeţ.
”În contextul fenomenelor meteorologice prognozate Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş Severin a fost solicitat să intervină în după-amiaza acestei zile, în mai multe locaţii din municipiul Reşiţa, cartierul Ţerova, cartierul Doman şi cartierul Secu. Pentru gestionarea situaţiilor semnalate au fost alocate iniţial trei autospeciale de stingere cu apă, dotate cu motopompe, patru autospeciale de primă intervenţie şi comandă si şase motopompe transportabile. Ulterior au fost suplimentate forţele de intervenţie, cu 2 autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi trei motopompe din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş şi Secţiei de Pompieri Oraviţa”, a transmis, luni seară, ISU Caraş-Severin.
Potrivit sursei citate, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 23 gospodării (Reşiţa – 9, Ţerova – 5, Doman – 6, Secu – 3), precum şi pentru decolmatarea unui podeţ în municipiul Reşiţa.
În prezent se acţionează în 8 locaţii, la Resita, Ţerova şi Doman. ”În Reşiţa, un microbuz cu 7 subofiţeri se deplasează pe str. Kogalniceanu pentru sprijin de îndepărtare a aluviunilor, în urma unei viituri puternice. Forţe implicate: 2 ofiţeri şi 30 subofiţeri. Cea mai afectată stradă din municipiul Reşiţa a fost str. Mihail Kogălniceanu”, a mai precizat ISU Caraş-Severin. Instituţia precizează că apele sunt în retragere la Reşiţa.