Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre cum va fi vremea în următoarea perioadă, conform celei mai noi prognoze meteo.
„Ploile vor continua, în mod special în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, dar și în zonele montane aferente acestor regiuni. Cantitățile de apă vor fi substanțiale, vor depăși valori de 25-35 l/mp, la nivel local 50 l/mp. Atenționarea meteorologică ce vizează aceste tipuri de fenomene expiră mâine dimineață la ora 10.
De mâine de dimineață de la ora 5 până mâine după-amiază la 18 vorbim și de zona Moldovei, zona Carpaților Meridionali și Orientali, acolo unde ninsorile vor continua și se va depune strat nou de zăpadă.
Vorbim de ninsori posibile și precipitații mixte și în zona deluroasă și montană a Moldovei, Carpații de Curbură. Pentru zona de sud-vest a țării, sudul Olteniei, Dobrogea, vorbim de rafale de 55-60 km/h.
Estimările actualizate vineri de Administrația Națională de Meteorologie vizează intervalul 21-28 noiembrie, până în jurul datei de 19 decembrie. Așa cum arată la acest moment, primele două decade din decembrie, în special intervalul 1-5 decembrie și 5-12 decembrie, pare a fi mai cald decât în mod obișnuit, cu un caracter deficitar al precipitațiilor”, a anunțat Elena Mateescu, duminică seara, în exclusivitate la România TV.
La munte, iarna şi-a intrat în drepturi. A nins pe cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, iar stratul de zăpadă măsoară deja câțiva centimetri. S-a aşternut strat de zăpadă şi la Bâlea Lac.
De altfel, din această dimineață, DN 7C Transfăgărășan a fost complet închis circulației. La munte deja s-a așternut strat consistent de zăpadă. DN 67C (Transalpina) între Rânca și Obârșia Lotrului (km. 34+800 – km. 59+800) şi DN 7C (Transfăgărășan) între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă (km. 104+000 – km. 130+800) s-au închis din această dimineață din cauza condițiilor meteo.
Citiți și: Cod galben de ploi, ninsori și vânt puternic. Harta zonelor aflate sub avertizare